Hlavní navigace

Přiznání k dani už podal. Potřebuje peníze, daň ještě neuhradil. Je to problém?

24. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V souvislosti s posunutím nejzazšího termínu pro přiznání k dani se objevuje celá řada otázek. Jak je to s pozdním uhrazením daně, pokud už je přiznání podáno?

V souvislosti s aktuální situací spojenou s šířením koronavirové infekce byla vydána celá řada opaření a stejně tak i úlev pro živnostníky a podnikatele. Například nemusí narychlo řešit podání přiznání. Nejzazší termín je posunut z 1. dubna 2020 na 1. července 2020. 

Někteří poplatníci však své přiznání k dani finančnímu úřadu již poslali. Následně však v reakci na situaci, kdy museli například omezit svou činnost, peněžní prostředky použili na režijní náklady a tudíž je nepoužili k uhrazení daně. 

Je možné uhradit daň také do 1. července? 

Finanční správa ČR v rámci otázek a odpovědí týkajících praktických situací potvrzuje, že je tento postup možný. 

Poplatníkům je umožněno, aby svá přiznání podali až do 1. července 2020 a rovněž nejpozději v tomto termínu svoji daňovou povinnost zaplatili. Využijí-li poplatníci pro podání daňového přiznání k dani z příjmů tuto možnost, pak nemusí Finanční správě nic dokládat ani prokazovat a k odpuštění sankcí, které dle zákona vznikají, dochází generálním pardonem automaticky, odpovídá Finanční správa ČR na své webu 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).