Hlavní navigace

Příznivý rok 2018: Bylo vyhlášeno nejméně bankrotů firem za posledních 11 let

8. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rok 2018 přinesl v oblasti podnikání pozitivní čísla. Za dobu stávajícího insolvenčního zákona bylo vyhlášeno nejméně bankrotů firem.

Konec starého roku a začátek nového je ideální čas na bilancování. Jaká jsou čísla v oblasti bankrotů firem a podnikatelů za rok 2018? 

Během roku 2018 bylo vyhlášeno 649 bankrotů obchodních společností. Je to nejméně za posledních 11 let. V porovnání s rokem předchozím, tedy 2017,  klesl počet bankrotů obchodních společností o 120, tedy o 16 %. 

Počet bankrotů podnikatelských subjektů v posledních letech dlouhodobě výrazně klesá. Za jejich poklesem nadále stojí příznivá makroekonomická situace. Kromě přetrvávající vysoké zahraniční poptávky se díky déletrvající nízké nezaměstnanosti a rostoucím reálným mzdám zvyšuje také domácí poptávka a tím ochota spotřebitelů k vyšším útratám, komentuje čísla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF ‑ Czech Credit Bureau.

Příznivá čísla jsou i u bankrotů fyzických osob podnikatelů

V loňském roce bylo evidováno 5418 bankrotů fyzických osob podnikatelů. Jde tak o nejnižší počet za posledních 6 let. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se meziročně snížil o 926, tedy o 15 %.

Bankrot, jedna z nejčastějších nočních můr podnikatelů. Pokud už firmě začal hrozit, je potřeba zachovat chladnou hlavu. Čtěte, jak se nejlépe zachovat: Hrozí vám bankrot? Poradíme, jak z toho ven

Počet bankrotů v jednotlivých krajích

V roce 2018 bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze, dále v Jihomoravském kraji a v Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně firemních bankrotů bylo vyhlášeno v kraji Vysočina, v Karlovarském a v Libereckém kraji.

Nejvíce se počet bankrotů OS snížil ve Středočeském kraji, a to o 42 %, následoval kraj Vysočina s poklesem o 40 % a Pardubický kraj, kde se jejich počet snížil o 31 %. Naopak nejvíce se počet firemních bankrotů zvýšil v Olomouckém kraji, v Plzeňském kraji a v Jihočeském kraji.

V souvislosti s úpadkem se hovoří o konkursu, reorganizaci a oddlužení. Koho se týkají? Orientace v pojmech je důležitá i pro zaměstnavatele. Znáte možnosti řešení úpadku podnikatelů i nepodnikatelů?

Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se v roce 2018 snížil ve všech krajích s výjimkou Prahy, kde vzrostl o 5 %. Nejrychleji se jejich počet snížil v kraji Vysočina, a to o 25 %. Následoval Liberecký kraj a Jihočeský kraj.

Brand24

Počet bankrotů firem v jednotlivých oborech

V roce 2018 bylo nejvíce bankrotů OS vyhlášeno v odvětví obchod, dále v průmyslu a ve stavebnictví. Nejméně naopak v zemědělství a dobývání (20), ubytování a stravování a také v dopravě, skladování a činnosti cestovních kanceláří.

Ve většině odvětví se počet firemních bankrotů meziročně snížil o více než desetinu. Nejvíce klesl ve stavebnictví (o 35 %), v odvětví nemovitosti a pronájem strojů a zařízení (o 28 %) a v odvětví služby převážně pro podniky (o 22 %). K meziročnímu nárůstu počtu vyhlášených firemních bankrotů došlo v zemědělství a dobývání (o 5 %) a v dopravě, skladování a činnosti cestovních kanceláří (o 3 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).