Hlavní navigace

Pro coworkingy jsou omezení rána na solar. Budoucnost přesto vidí optimisticky

3. 4. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Smyslem coworkingu je, že se lidé potkávají a sdílejí společně pracovní prostor. A tak ho současné restrikce zasahují v samotné podstatě jeho fungování a mise.

Odstávku pociťují coworkingy, jejichž ekonomika stojí na členských příspěvcích, citelně. Ovšem v tom, jak se teď šíří práce na dálku, zároveň vidí příležitost.

Co se dozvíte v článku
  1. Nejhorší doba pro coworking…
  2. … a nejlepší doba pro nováčky v oboru
  3. Opatření jdou proti smyslu spolupráce
  4. Když přežijeme, vidíme pozitivní impulz
  5. Jedeme a jsme víc v onlinu

Nejhorší doba pro coworking…

Na Facebooku pražského coworkingu Locus Workspace se koncem března objevila informace: Coworking je na prodej. A pokud se kupec nenajde, prostor se výhledově uzavře. Podle zveřejněného vyjádření za tím nestojí aktuální situace, v níž se podnikatelky a podnikatelé ocitají v souvislosti se šířením koronaviru a s restrikcemi, ale rozhodnutí o prodeji, případně uzavření coworkingu, to uspíšilo. Právě teď je pro coworking ta nejhorší doba a očekávám, že to bude platit i v následujících několika měsících, napsal totiž majitel projektu Will Bennis své komunitě. A to s tím, že právě tyto měsíce jsou pro ekonomiku coworkingu s mezinárodní členskou základnou tradičně nejdůležitější – před obdobím, kdy jeho členky a členové vyrazí s teplými měsíci z města pryč.

… a nejlepší doba pro nováčky v oboru

Přesto právě dnešní doba může být paradoxně výhodná pro toho, kdo se chce do coworkingového podnikání teprve dostat, píše Will Bennis. Firmy se teď totiž hromadně učí pracovat se svými lidmi na dálku. Po skončení virové hrozby proto očekává, že řada firem přejde na vzdálenou práci trvale, což poptávku po coworkingu do budoucna podpoří. A tak by teď podle něj mohl mít nováček v byznysu pár měsíců na to, aby se chopil příležitosti a v době, kdy i jeho konkurence v podstatě stojí, připravil projekt i se stávající členskou základnou k novému rozjezdu. Více o coworkingu si přečtěte v článku Coworkingová centra dnes už nenabízí jen stůl a židli.

Opatření jdou proti smyslu spolupráce

Jak situaci čelí další coworkingy a jak reagují? Část členů své členství pozastavila, sděluje Silvia Doušová, koordinátorka plzeňského Coworkingu DEPO2015. Zbývajícím členům tu umožňují pracovat u fixního stolu, který mají označený svým jménem, aby se u něj nestřídalo více lidí. Vzhledem k tomu, že část zaměstnanců DEPO2015 se pustila do šití roušek ve velkém, můžeme našim členům nabídnout i roušky zdarma, pokračuje v líčení aktuální situace.

Přiznává však, že přesto je coworking v posledních dvou týdnech téměř nevyužitý a jeho členové teď raději pracují z domova. Smysl coworkingu je přitom právě v tom, že se lidé potkávají a sdílejí společný pracovní prostor, restriktivní opatření na něj tedy dopadají přímo a okamžitě. Naprosto však tato opatření respektujeme. Zdraví lidí je přednější. Teď je důležitá zodpovědnost každého z nás ve sdílených kancelářích. Pokud dodržíme všechna pravidla, budeme moct pracovat i nadále, dodává. 

Jak se pracuje v coworkingu? Podívejte se do galerie:

Když přežijeme, vidíme pozitivní impulz

Pokud by současný stav měl pokračovat delší dobu, bude však podle Silvie Doušové náročné coworking udržet v chodu. Z podstaty věci je totiž přímo finančně závislý na členských příspěvcích. Nejspíš bychom museli jeho činnost zásadně omezit, dodává. Nicméně do budoucna, pokud se coworkingu podaří toto období ustát, hledí podobně jako Will Bennis s optimismem: V delším časovém horizontu však to, že si více lidí zkusí práci na dálku, může pro coworking obecně znamenat pozitivní impulz. Pokud s tím budou mít firmy přímou a dobrou zkušenost, může to podpořit nové trendy ve způsobu práce, kterých je coworkingové hnutí součástí.

Brand24

Jedeme a jsme víc v onlinu

Jak říká Martina Kočařová, Marketing Director pražského Impact Hubu, aktivity, jako jsou akcelerační programy, vzdělávací workshopy nebo vybrané členské akce, u nich běží dál. Jen je dočasně přesunuli do online prostředí. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dál, a podle toho budeme reagovat, tvrdí.

A to s tím, že na jejich záměru pomáhat realizovat dobré nápady a rozvíjet podnikání tak, aby na to lidé (tedy freelanceři, startupy, malé a velké firmy i neziskovky) nebyli sami, se ani dnes nic nemění. Omezení se nás nejvíc dotýkají při pořádání velkých eventů, popisuje. Na otázku, co by jejich coworkingu nejvíce pomohlo snížit dopady vládních opatření na jejich podnikání, pak odpovídá: Rozumíme tomu, proč vláda opatření zavedla. Všem moc přejeme, ať jsou zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).