Hlavní navigace

Pro klastry je připraveno celkem 750 milionů korun

11. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Celkem tři čtvrtě miliardy korun je připraveno na podporu vzniku a rozvoje klastrů, tedy o propojení podnikatelů a přidružených organizací (nejčastěji vysokých škol). Prostředky poskytuje Evropská unie v rámci dotačního programu Spolupráce – Klastry. Žádosti o dotace lze podávat od 1 .března do 30 května tohoto roku agentuře CzechInvest.

Vzájemná spolupráce přináší členům klastru nezanedbatelné výhody. Firmy, které si na trhu běžně konkurují, mohou spolupráci v klastru využít třeba k získání lepší vyjednávací pozice směrem k dodavatelům nebo se díky napojení na výzkumné a vzdělávací instituce v maximální míře věnovat inovacím. Širší spektrum produktů vznikajících v rámci klastru je pak obrovskou výhodou při vyjednávání s potenciálními zákazníky a následném uzavírání nových kontraktů, upozorňuje pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

Na jeden projekt mohou žadatelé čerpat od 3 do 80 milionů korun. Dotace se především zaměřují na podporu výzkumných a vývojových projektů klastru, propagaci klastru nebo na financování provozu klastru. Klastry musí mít minimálně 15 členů a alespoň jedním z nich musí být instituce terciárního vzdělávání či výzkumný ústav. Do konce března mohou žádosti také podávat klastry, které již peníze získaly dříve a které se chtějí účastnit mezinárodního výzkumného a vývojového projektu. Čtěte také: Zájem je o dotace velký, ale nevyužijí je všechny podniky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).