Hlavní navigace

Využijte naše interaktivní daňové přiznání, umožňuje i vyplnění přehledů

29. 3. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Pro pohodlnější odevzdání daňového přiznání můžete využít elektronického podání. Nabízíme interaktivní formuláře, se kterými je vyplnění hračka.

Oficiálně poslední možný termín pro podání daňového přiznání a úhradu daně pro poplatníky daně z příjmů za rok 2018 je 1. duben 2019. Stejně jako v předešlých letech se ale poplatníci mohou s přiznáním o několik dní beztrestně opozdit.

Přečtěte si také: 1. duben není konečná, bez rizika pokut se lze s přiznáním o několik dní opozdit 

Pro pohodlnější odevzdání daňového přiznání můžete využít elektronického podání. Daňové přiznání je také možno podat v listinné podobě osobně na podatelně finančního úřadu nebo poštou. Pro poplatníky, kteří mají zpřístupněnou datovou schránku, platí povinnost podat daňové přiznání elektronicky.

Termín pro odevzdání daňových přiznání je již za rohem a k dnešnímu dni přiznání odevzdalo 32 % právnických osob a zhruba 50 % osob fyzických. Celkově bylo k dnešnímu dni vybráno 1 236 011 daňových přiznání, dodává generální ředitelka Finanční správy ČR Tatjana Richterová.

Díky rozšířené otevírací době finančních úřadů můžete přiznání podat dnes v pátek 29. března 2019 vždy od 8:00 do 17:00 hodin a v poslední den lhůty v pondělí 1. dubna. 2019 od 8:00 do 18:00 hodin.

TIP: Využijte pro podání daňového přiznání interaktivní šablony pro MS Excel

Daňový kalendář v nadcházejícím týdnu 1. dubna – 7. dubna 2019

  • Dne 1. dubna 2019 je termín pro odvod daně z příjmů vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za únor 2019. Podívejte se na naše formuláře, které vám usnadní odvod daně z příjmu.
  • Dne 1. dubna 2019 je termín pro podání vyúčtování daně z příjmu vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za zdaňovací období 2018. Podívejte se na naše formuláře, které vám usnadní podání vyúčtování daně z příjmu.
  • Dne 1. dubna 2019 je termín pro podání přiznání k dani z příjmu a úhrada daně za rok 2018, nemá-li poplatník povinný audit a přiznání zpracovává a předkládá sám. Podívejte se na naše formuláře, které vám usnadní podání vyúčtování daně z příjmu.

Vzory šablon

Jakou šablonu zvolit? 

Pokud máte alespoň část příjmů ze samostatné činnosti (podnikání) podle § 7 zákona o daních z příjmů a uplatňujete buď výdajové paušály, anebo vedete daňovou evidenci, použijte první šablonu. V případě, že máte alespoň část příjmů z podnikání a vedete účetnictví, použijte druhou šablonu. Pokud nemáte příjmy z podnikání, ale máte jich více druhů (například ze zaměstnání a ze zahraničí), použijte třetí šablonu. V případě, že máte pouze příjmy ze zaměstnání (závislé činnosti), použijte čtvrtou šablonu.

Daňové přiznání s přehledy pro OSSZ a ZP s exportem do XML. Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob je určeno pro ty, kteří uplatňují paušální výdaje nebo vedou daňovou evidenci. Obsahem šablony jsou i přehledy pro správu sociálního zabezpečení a přehledy pro zdravotní pojišťovny. Šablona je připravena jak ve verzi LIMIT (zdarma), tak i v neomezené verzi.

Daňové přiznání pro fyzické osoby s přehledy pro OSSZ a ZP. Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro ty, kteří uplatňují paušální výdaje nebo vedou daňovou evidenci. Šablona obsahuje i účetní závěrku, přehledy pro správu sociálního zabezpečení a přehledy pro zdravotní pojišťovny. Šablona je připravena v neomezené a bezplatné verzi LIMIT, kterou můžete využít, pokud daňový základ nepřekročí částku 300 000 Kč. 

Daňové přiznání pro rok 2018 pro fyzické osoby (bez přehledů, Excel, XLS). Daňové přiznání s exportem XML obsahuje pouze daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob bez přehledů pro OSSZ a ZP a je tedy primárně určeno poplatníkům, kteří nepodnikají a nemají příjmy dle § 7 zákona o DzP. Šablona je připravena v neomezené verzi.

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob (jen zaměstnání). Zjednodušené daňové přiznání pro fyzické osoby mající příjmy pouze ze zaměstnání v ČR. Šablona je připravena v neomezené a bezplatné verzi LIMIT.

Nové diskuzní fórum účetních

Jste účetní nebo daňový poradce a potřebujete rychle poradit v oblasti účetnictví a daní? Připojete se do velké komunity účetních a daňových poradců na BusinessCenter.cz. Zajistěte si odpovědi na své otázky prakticky ihned. Uložte si do záložek novou diskuzní komunitu

Přiznání k dani z příjmů právnických osob. Aktuální šablona formuláře přiznání k dani z příjmů pro právnické osoby obsahuje šablonu s exportem do XML (vzor č. 28 – 2018). Tato šablona je neomezená výší daňového základu.

Formulář pro výpočet daně z příjmů fyzických osob pro Excel (XLS). Šablona je pro výpočet daně a daňového zvýhodnění u daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků s možností exportu do XML.

Podobu a funkčnost šablony si můžete snadno ověřit v její omezené verzi zdarma. Data se nikam neodesílají, zůstávají pouze ve vašem počítači.

Veškeré šablony jsou připraveny ve formátu Microsoft Office. Stoprocentní funkčnost je garantována od verze 2007 na platformě Windows. 

Daně x

TIP: Potřebujete více šablon pro více subjektů? Jste účetní firma? Podívejte se na možnost zakoupit cenově zvýhodněný balíček nebo multilicenci.

TOP témata tohoto týdne na našem diskusním fóru

PŘÍBĚHY PODNIKATELŮ

Jak se podniká v Česku? Sledujeme příběhy těch, kteří se to rozhodli zkusit.

Aneta Adamčíková při práci (běžně je dílna z hygienických důvodů bez zeleně).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).