Hlavní navigace

Pro podání přiznání k dani 3 měsíce navíc. Jak je to s podáním přehledů?

23. 3. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo financí posunulo termín pro podání daňového přiznání. Jak je to s termíny pro podání přehledů o příjmech a výdajích pro pojišťovnu a ČSSZ?

Všechny fyzické a právnické osoby se mohou beztrestně o 3 měsíce opozdit s podáním daňového přiznání a stejně tak s doplacením daně. Jsou plošně prominuty pokuty za opožděné podání přiznání a úroky z prodlení.

Jak je to však s podáním přehledů o příjmech a výdajích za rok 2019? Aktuálně je připraven návrh, který obsahuje ustanovení, které posouvá termín podání přehledu na zdravotní pojištění za rok 2019 o tři měsíce do začátku srpna. Parlament ČR by ho měl projednat ve stavu legislativní nouze v úterý 24. března 2020.

Čtěte více: OSVČ nebudou muset platit zálohy na pojistné, zdravotní ale budou muset doplatit

Nicméně Podnikatel.cz oslovil jednotlivé pojišťovny s otázkou, zda po posunutí termínu pro podání daňového přiznání k dani posouvá také nejzazší termín pro podání přehledů. 

Všeobecná zdravotní pojišťovna

VZP umožňuje podat přehled OSVČ za rok 2019 až do termínu 3. srpna 2020. Doporučuje však podávat přehledy elektronicky. V případě, že dojde v souvislosti s výskytem koronaviru k opoždění plateb, a tím vzniku penále, bude plátcům umožněno podat žádost o tzv. odstranění tvrdosti zákona. Žadatel bude muset jednoznačně doložit, že k problému v platbě zdravotního pojištění došlo v přímé souvislosti se šířením koronaviru.

Doplatek pojistného za rok 2019 je splatný nejpozději do 8 dnů po dni, ve kterém byl Přehled OSVČ podán, tedy nejpozději do 11. 8. 2020. Případný přeplatek vrací VZP automaticky na základě podaného přehledu.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR

Také Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR umožňuje podat přehled o příjmech a výdajích později. S ohledem na aktuální situaci bude ZP MV ČR akceptovat podání přehledu za rok 2019 až do 3. srpna 2020, tedy do nejzazšího možného termínu (termín podání přehledu zpracovávaného daňovým poradcem) i v případech, že podání nezpracoval daňový poradce, aniž by uplatnila pokutu. U OSVČ i zaměstnavatelů, kteří se dostanou do prodlení při placení samotného pojistného nebo záloh na pojistné, bude možné zmírnit penalizaci, přičemž jednotlivé případy budou posuzovány individuálně.

Revírní bratrská pojišťovna

U Revírní bratrské pojišťovny prozatím zůstávají platné původní termíny. Legislativa zatím neumožňuje zdravotním pojišťovnám prodloužit termín pro podání přehledu OSVČ, který se právě stanovuje od data zákonného termínu pro podání daňového přiznání. Zůstávají pro odevzdání přehledu OSVČ nadále termíny do 1 měsíce od podání daňového přiznání, tj. do 4. 5. 2020 bez daňového poradce a do 3.8.2020 v případě zpracování daňovým poradcem,informovala Dana Kubáňová, vedoucí odboru kontroly výběru pojistného. 

RBP, zdravotní pojišťovna v rámci svých zákonných možností nebude v případě pozdního podání přehledu OSVČ udělovat pokuty. 

Vojenská zdravotní pojišťovna 

VoZP v návaznosti na prodlouženu lhůtu pro podání daňového přiznání prodloužila lhůtu pro podání Přehledu OSVČ do 3. 8. 2020. Na základě žádosti o odstranění tvrdosti zákona (bez změny zákona to zatím nejde) nebudeme vyměřovat penále, potvrdil Jan Mates, vedoucí oddělení marketingu VoZP.

Česká průmyslová pojišťovna

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v souladu s rozhodnutím o prodloužení termínu daňového přiznání za rok 2019 nejpozději do 1. července 2020 je prodloužen termín pro podání přehledů OSVČ za rok 2019 nejpozději do 3. srpna 2020. Prodloužení termínu se týká všech OSVČ bez ohledu na to, zda používají nebo nepoužívají služeb daňového poradce.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

Pojišťovna plánuje zohlednit současnou složitou situaci při podávání přehledů. Nicméně nejprve je třeba dohodnout se na jednotném postupu napříč zdravotními pojišťovnami. Proto Svaz zdravotních pojišťoven pracuje na společných pravidlech, která by umožnila pozdější odevzdání přehledu, upřesnil pro Podnikatel.cz mluvčí pojišťovny Jiří Sochor.

Zaměstnanecká pojišťovna

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda možné posunutí termínu pro podání přehledů zatím řeší. Své pojištěnce žádá, aby podání přehledů vyřešili na dálku, tedy poštou nebo elektronicky.

Brand24

Česká správa sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení zatím podrobnější informace o možnosti podání přehledů v pozdějším termínu nezveřejnila. Nicméně situace by měla být jasnější po již výše avizovaném jednání Parlamentu ČR ve stavu legislativní nouze, které je na programu zítra, 24. března 2020.

Vyhýbejte se osobnímu kontaktu s úřady

Obecně je stále doporučováno, aby lidé pro své povinnosti vůči úřadů řešili spíše na dálku a využili tak možnost zaslání poštou či možnost elektronický způsob podání. Psali jsme: Snažte se vyhnout úřadům, komunikujte na dálku, doporučuje Finanční správa ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).