Hlavní navigace

Problematika podepisování a uzavírání smluv mezi podnikateli online

10. 8. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jaká je definice elektronického podpisu, co si představit pod pojmem prostý el. podpis a v jakých momentech jej lze používat?

Podepisování smluv mezi podnikateli elektronicky už bylo v minulosti mnohokrát analyzováno a diskutováno. Zejména pak s ohledem na tzv. elektronický podpis, kdy za platně elektronicky podepsaný dokument bylo z právního hlediska považováno jen jeho podepsání zaručeným či uznávaným elektronickým podpisem.

Brand24

Získání a následné užívání zaručeného či uznávaného elektronického podpisu je ovšem z pohledu administrativy vcelku náročné, což bylo vždy pro podnikatele odrazující, a proto se podepisování běžných obchodních smluv zejména mezi malými a středními podnikateli (např. za pomoci zaručeného elektronického podpisu) nikdy v praxi pořádně neuchytilo. Relativně nedávno však situace dostala zcela nový rozměr. 

Uzavírání smluv online prostřednictvím elektronického podpisu 

Problematiku uzavírání smluv mezi podnikateli elektronicky online řeší především ustanovení § 559 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, v platném znění (dále jen „občanský zákoník“). Podle ustanovení § 561 odst. 1 občanského zákoníku se k platnosti právního jednání učiněného v písemné formě vyžaduje podpis jednajícího, přičemž jiný právní předpis stanoví, jak lze při právním jednání učiněném elektronickými prostředky písemnost elektronicky podepsat. Tímto „jiným právním předpisem“ se rozumí především nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014, ze dne 23. července 2014, o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu (dále jen „eIDAS“), podle něhož jsou za elektronický podpis považována „data v elektronické podobě, která jsou připojena k jiným datům v elektronické podobě nebo jsou s nimi logicky spojena, a která podepisující osoba používá k podepsání.“ Na první pohled to nezní moc srozumitelně, pojďme si však význam této definice podrobněji vysvětlit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).