Hlavní navigace

Procházky a běh už jen v obci. Pražáci na tom vydělali

28. 2. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podle vládního nařízení jsou pobyt v přírodě, procházky či běh omezené jen na obec, v níž člověk žije. Vydělali na tom Pražáci a další obyvatelé velkých měst.

Jejich akční rádius je totiž nesrovnatelně větší než v malých obcích, které je možné přejít za pár minut i pomalou chůzí a nejbližší les už patří sousedům.

Závisti není co závidět

I v Praze to však bylo, po vydání omezení platných od 1. března, napínavé. Praha je obec i kraj a jak upozornil na Twitteru právník Jan Klusáček, ještě k tomu zákon č. 51/2020 Sb., o územním členění státu, dělí Prahu na 10 obvodů na úrovni okresů. Kam se tedy Pražáci mohou jít provětrat, rozhýbat se a odbourat stres, což nově lze jen v obci? Jak serveru Podnikatel.cz obratem potvrdil Adam Rözler z odboru tisku a PR Ministerstva vnitra ČR, v případě nynějších omezení pohybu není pohyb po Praze nikterak omezen hranicemi městských částí, Praha je brána jako jeden celek.

Kdo chce ujít sto jarních kilometrů, tak má v hlavním městě i během předjarních restrikcí solidní šanci. Podle loňských dat 1 324 277 obyvatel Prahy má k dispozici skoro 500 km2. Za to lidem třeba v takové Závisti v okrese Blansko není rozhodně co závidět. Jejich obec má 0,42 km2.

Duševní zdraví Češek a Čechů se zhoršuje

Omezení platná od 1. března přitom přicházejí v situaci, kdy se nezhoršuje jen šíření infekční nemoci covid, ale kdy se v důsledku pandemie zhoršuje i duševní zdraví Češek a Čechů. Podle vědců z Národního ústavu duševního zdraví vzrostl v květnu loňského roku, a to v souvislosti s omezeními a restrikcemi, výskyt duševních onemocnění u dospělých skoro na 30 %, tedy se týkají zhruba každého třetího dospělého. Ani podle dalšího výzkumu v listopadu podíl neklesl a odborníci varují, že se může situace dále zhoršovat.

Brand24

Konkrétně jde například o deprese, úzkosti nebo poruchy chování způsobené zneužíváním alkoholu. Výskyt deprese a rizika sebevražednosti vzrostl 3krát a výskyt úzkostných poruch 2krát, informovali vědci v polovině letošního února. Nejhůře přitom situace podle těchto studií dopadá na mladé dospělé a lidi, kteří na tom jsou hůře ekonomicky, tedy přišli o práci, museli si zkrátit úvazek, mají minimální příjem a podobně.

Procházky, pobyt v přírodě a sportování na vzduchu jsou při uzavření sportovišť téměř jedinou možností pro pohyb (kromě cvičení doma), který uchovává fyzické i psychické zdraví a odbourává stres. Možnost jít ven je podstatná i pro ty, kteří přešli na home office a v mnoha případech tak pracují již dlouhé měsíce, nebo třeba pro rodiče s dětmi. Když teď půjdou v obci ven, musí mít navíc nasazenou roušku, i když nebude široko daleko ani živáček.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).