Hlavní navigace

Prodával hmotný majetek, který má jako příjem. Může použít paušální výdaje?

15. 3. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V jakých případech lze uplatnit výdajové paušály a vztahují se na příjmy, které se týkají prodeje hmotného majetku?

Následující dotaz je převzat z odborných poraden, které jsou dostupné všem čtenářům serveru Podnikatel.cz. Odpovídá daňový poradce Jan Molín. 

Dotaz do Daňové poradny

V roce 2016 jsem podal jako OSVČ daňové přiznání z podnikání dle § 7 a dle § 10 prodej hmotného majetku. A to podle kupní smlouvy, kde jsou termíny, dle kterých kupující měsíčně hradí kupní cenu až do úplného zaplacení (cca po dobu 3 let). Živnost nemám pozastavenou a v roce 2017 jsem měl pouze příjem z těchto částečných úhrad ceny na kupní smlouvu. Jiný příjem jsem neměl. 

Mohu za rok 2017 podat daňové přiznání, ve kterém budu uplatňovat výdaje % z těchto příjmů a v jaké výši? Mohu 80 % jako u řemeslné, nebo 60 % jako u ostatních živností?

Ptejte se odborníka v poradně Daně a účetnictví

Ing. Jan Molín, Ph.D.

poradce pro daně

Jan Molín zároveň přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze na katedře finančního účetnictví a auditingu (Fakulta financí a účetnictví) a je zkušebním komisařem Komory daňových poradců České republiky pro kvalifikační zkoušky nových daňových poradců.

Pokud jste příjmy z prodeje hmotného majetku deklaroval v daňovém přiznání za rok 2016 jako „ostatní příjmy“ dle § 10 zákona o daních z příjmů (ZDPř), tak nemohlo jít o příjmy z podnikání.

V případě ostatních příjmů lze uplatnit výdaje vynaložené na jejich dosažení (viz § 10 odst. 4 ZDPř). K příjmům z prodeje majetku, který nebyl v obchodním majetku, nelze uplatňovat paušální výdaje. § 10 žádnou takovou možnost nenabízí, kromě příjmy ze zemědělské výroby, což není tento případ.

Daně x

Pokud šlo o prodej majetku z obchodního majetku ve smyslu § 4 odst. 4 ZDPř, tak už v daňovém přiznání za rok 2016 měly být příjmy z prodeje (skutečně obdržené splátky) zahrnuty do dílčího daňového základu dle § 7 ZDPř, což by samozřejmě ovlivnilo i vyměřovací základy na pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění.

Vzhledem k tomu, že neznám všechny okolnosti případu, tak ještě doplňuji, že příjem z prodeje movitých věcí, které nejsou a nebyly součástí obchodního majetku, je od daně z příjmů osvobozen (až na výjimky, kterými jsou cenné papíry, auta, letadla a lodě). Osvobození je definováno v § 4 odst. 1 písm. c) bod 3. ZDPř.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky. Sledujte Jana na Twitteru @janmolincz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).