Hlavní navigace

Prodáváte cigarety a tabákové výrobky? Nezapomeňte na novou povinnost

24. 5. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnikatelům, kteří prodávají cigarety a tabákové výrobky, přibyla nová registrační povinnost. Vyplývá z nových pravidel pro sledování tabákových výrobků.

Od pondělí 20. května 2019 začal v praxi fungovat nový systém sledovatelnosti tabákových výrobků pro řešení problematiky nelegálního obchodu s tabákovými výrobky v Evropě. 

Na některé podnikatele se tak vztahuje nová povinnost. Jde o ty, kteří prodávají cigarety a tabákové výrobky určené k ručnímu balení cigaret. 

Distributor a prodejce tabákových výrobků je povinen provést uvedenou registraci. Proces registrace lze zdarma uskutečnit prostřednictvím online formuláře Státní tiskárny cenin. Pokud nebude registrace provedena, nebude možné nabízet cigarety a tabák k ručnímu balení cigaret vyrobené nebo dovezené do EU po 20. 5. 2019. 

Mohlo by vás zaujmout: Kdo dohlíží na dodržování zákazu kouření a jaká je zkušenost restaurací?

Dodržování této nové povinnosti bude kontrolovat Státní potravinářská a zemědělské inspekce. Za účelem usnadnění komunikace pro dotčené prodejce tabákových výrobků SZPI zřídila dedikovanou emailovou adresu TTT@szpi.gov.cz, kam se mohou provozovatelé obracet s dotazy souvisejícími s nově vzniklými povinnostmi, uvádí Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI. 

Základem je označení každého jednotkového balení, tedy například krabičky cigaret, jedinečným identifikátorem a dále přidělení identifikačních kódů všem zapojeným subjektům od výrobců až po první maloobchodní prodejce (trafika, supermarket, internetový obchod, automat). Subjekty tak zaznamenají pohyb každého balení tabákového výrobku od výrobce přes distribuci až ke konečnému prodejci a zaznamenaná data o pohybu tabákových výrobků zanesou do systému úložišť. Tzv. jedinečným identifikátorem se rozumí alfanumerický kód, který se neodstranitelně umisťuje na obal výrobku, může se jednat o datovou matici, QR kód nebo DotCode.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).