Hlavní navigace

Prodej zboží na dálku mohou podnikatelé využít již před účinností novely zákona

4. 8. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V návaznosti na směrnici Rady EU a její změnu se promítají do zákona o DPH úpravy související například se zasíláním zboží nebo zavedení tzv. OSS.

V zákoně o DPH změnu zatím neuvidíme – novela zákona dosud nenabyla účinnosti.

V rámci Evropské unie jsou základní právní předpisy upravující DPH sjednoceny pomocí Směrnice Rady Evropské unie. Členské státy EU jsou potom povinni právní úpravu vyplývající ze Směrnice aplikovat do tuzemských právních předpisů. V případě, že nebude členský stát reagovat pružně na změny ve Směrnici, může se daňový subjekt rozhodnout, zda bude aplikovat právní úpravu ze směrnice nebo tuzemské právní úpravy.

Novela Směrnice zákona o DPH – co přinesla?

Ačkoli zatím nedošlo k novele zákona o DPH, a tato novela byla senátem vrácena do poslanecké sněmovny s pozměňovacími návrhy, může daňový subjekt od 1. července 2021 do dne předcházejícího dni nabytí účinnosti novely zákona o DPH postupovat v souladu se směrnicí, která již nabyla účinnosti.

Podnikatelé se tedy nyní mohou rozhodnout, zda budou postupovat podle aktuálního znění zákona o DPH, dokud nedojde k nabytí účinnosti novely zákona anebo budou již aplikovat změny vyplývající z novely Směrnice o DPH. Základní změny, které vyplývají z novely Směrnice jsou úprava prodeje zboží na dálku (tzv. zasílání zboží), zavedení zvláštního režimu jednoho správního místa (tzv. OSS), obchodování se zbožím za použití elektronického rozhrazení a úprava dovozu zboží nízké hodnoty. Vzhledem k tomu, že směrnice o DPH již nabyla účinnosti, ale novela zákona o DPH nikoli, vydala Finanční správa metodický pokyn, který uveřejnila na svých webových stránkách, a upravuje možný postup v aplikaci změn.

Prodej zboží na dálku

Současná právní úprava zasílání zboží (nově prodej zboží na dálku) je upravena zákonem o DPH. Zjednodušeně se jedná o takové plnění, kdy je zboží zasíláno do jiného členského státu EU osobě nepovinné k dani (tj. soukromým osobám), a to osobou povinnou k dani (podnikatelem). 

Typicky se jedná o příklad, kdy český e-shop s oblečením zasílá zboží do okolních států, například na Slovensko. V takových případech se za místo plnění považuje takové místo, kde se zboží nachází v době odeslání nebo začátku přepravy. Pozor ale na limity. Jakmile je překročen limit zasílání zboží, a to za kalendářní rok, podle jednotlivých členských států EU, musí se osoba zaregistrovat k dani v daném státu.

Aktuální právní úprava způsobuje administrativní náročnost, protože mohou nastat situace, kdy se musí český plátce registrovat k dani na Slovensku, v Polsku a například Maďarsku, protože ve všech zmíněných státech překročil limit pro zasílání zboží. Komplikace a složitost přináší zejména komunikace s orgány finanční správy v zahraničí a neznalost správy DPH v členských státech.

Novela směrnice od DPH od 1.7.2021 zrušila limity pro jednotlivé členské státy, a zavedla jednotný limit pro všechny členské státy ve výši 10 000 EUR pro prodej zboží na dálku. Novela směrnice dále umožňuje v případě prodeje zboží na dálku využít zvláštní režim, tzv. OSS (One Stop Shop).

Zvláštní režim jednoho správního místa (OSS)

Stejně jako v případě prodeje zboží na dálku lze i v případě režimu jednoho správního místa aplikovat právní úpravu z novely směrnice o DPH, a to bez ohledu na účinnost novely zákona o DPH. Podstatou zavedení režimu jednoho správního místa bylo usnadnění při správě daní, konkrétně přiznání a odvodu DPH u vybraných plnění v členských státech EU. Více o režimu jednoho správního místa jsme psali zde.

Brand24

Hlavní výhodou režimu jednoho správního místa je možnost přiznat a odvést DPH prostřednictvím elektronického správce daně v tuzemsku, namísto registrace k DPH v každém jednotlivém státě, u kterého byl překročen limit pro zasílání zboží. V České republice se jedná o Finanční úřad pro Jihomoravský kraj s územním pracovištěm v Brně.

Pakliže se daňový subjekt zaregistroval do zvláštního režimu jednotného správního místa před novelou zákona o DPH, bude vykazovat tato plnění v daňovém přiznání na řádku 26 daňového přiznání k DPH. Jakmile novela k zákona o DPH nabyde účinnosti, změní se vykazování těchto plnění, a budou se tato plnění vykazovat na řádku 24.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).