Hlavní navigace

Prodejci stále nerespektují zákaz prodeje o svátcích, ve výši pokut vede Alza

1. 10. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Více než půl milionů korun, tolik činí v souhrnu pravomocné pokuty pro prodejce, kteří měli otevřeno v den zákazu prodeje pro vybrané obchody.

Zákon o prodejní době se aktuálně sice otřásá na poslanecké půdě v základech, do té doby ale musejí obchodníci zákaz prodeje ve vybraných svátcích podle zákona dodržovat.

Někteří si s tím ale hlavu nelámou a otevírají, i když jim zákon přikazuje opak. Na ty se pak pravidelně zaměřují kontroloři České obchodní inspekce, kteří kvůli tomu musejí ve svátek pracovat a rozdávají pokuty.

Pozornost pravidelně zaměřují na největší český e-shop Alza.cz, který v den zákazu navštíví pokaždé. Právě Alza má totiž na triku už několik pravomocných pokut, které bude muset zaplatit. Proti zákonu, který už i veřejnost a někteří politici považují za zbytečný, podala v červnu tohoto roku ústavní stížnost, ve které padl návrh na zrušení zákona. Firma pevně věří, že jí Ústavní soud dá za pravdu a navrhuje, aby zákon zrušil přímo parlament, uvedl e-shop v zářijovém veřejném prohlášení. 

Alza.cz o svátcích otevírá, protože si zákon vykládá jinak

Alza.cz má totiž otevřeno vždy v těch prodejnách, kde to umožňují podmínky, a to za účelem výdeje zboží, řešení reklamací a pro prezentaci výrobků smluvních partnerů. E-shop totiž tvrdí, že není prodejnou v pravém slova smyslu, k uzavření kupní smlouvy dochází distančním způsobem.

Přečtěte si komentář Daniela Morávka: Nezakazujme o svátcích pouze prodej, raději úplně zastavme život

Jenže s tím zásadně nesouhlasí Česká obchodní inspekce. Pro obchody proto vytvořila manuál, ve kterém jasně uvádí, co lze považovat za provozovnu a jak je nahlíženo na výdej zboží: Pojem „prodej“ je třeba chápat tak, že zahrnuje nejen samotné objednání zboží zákazníkem, ale také jeho výdej. Omezení prodejní doby tak dopadá i na prodejny („výdejny“) internetových obchodů, jejichž plocha přesahuje 200 m2, uvádí ve svém stanovisku ČOI. 

Poslanci vytvořili zákon, terminologii ale v zákoně nevysvětlili

Problém je totiž v samotném zákonu. Poslanci, kteří zákon prosadili, totiž nedefinovali, co je „prodejní plocha“. ČOI se proto řídí nařízením Evropské komise. To stanoví, že odhadnutá velikost povrchové plochy (v m2) části provozovny, která je určena pro prodej a vystavení zboží, je: 

  • celková plocha, kam zákazníci mají přístup, včetně zkušebních místností,
  • plocha zabraná prodejními pulty a výklady,
  • plocha za prodejními pulty, kterou používají prodavači.

Do prodejní plochy se nezahrnují kanceláře, sklady a přípravny, dílny, schodiště, šatny a jiné společenské prostory.

Počet porušení zákona klesá, počet kontrol nikoli

I když počet zjištění od začátku platnosti zákona klesá, stále se objevují provozovatelé, kteří zákon nedodržují. Kontroloři proto vyrážejí v den zákazu na kontroly pravidelně. Vybírají si obchody namátkově a pozornost pak soustřeďují na ty, které zákon už porušily.

Nejméně podrobuje ČOI kontrolám obchodníky v první den nového roku, z praxe vyplývá, že právě v tento den obchodníci většinou zavírali či omezovali prodejní dobu i v minulosti. Poslední největší kontrola proběhla v průběhu letošního 8. května, kdy ČOI zkontrolovala 118 obchodníků a zjistila pouze 2 porušení zákona. Dva svátky předtím naopak nezjistila porušení žádné. 

skoleni_15_4

Přehled kontrol v souvislosti se státními svátky se zákazem prodeje


Autor: ČOI

Nejvíce za porušení zákona zaplatí e-shop Alza.cz. V rámci pravomocných pokut musí uhradit 430 tisíc korun, což je z celkové výše 656 000 korun největší pokuta. 

Celkem je pravomocných 22 pokut. 12 se týkalo provozoven s použitým zbožím (tam platí zákaz ve vybrané státní svátky bez ohledu na velikost prodejní plochy) a deset pravomocných pokut provozoven, kde byl prodej uskutečňován na prostoru větším než 200 m2

Kdy mají obchody zavřeno?

  • 1. ledna – Nový rok 
  • Velikonoční pondělí 
  • 8. května – Den vítězství
  • 28. září – Den české státnosti 
  • 28. října – Den vzniku samostatného Československa
  • 24. prosince – otevírací doba jen do 12 hodin
  • 25. prosince – 1. svátek vánoční 
  • 26. prosince – 2. svátek vánoční

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).