Hlavní navigace

Program Antivirus by měl pokračovat i v květnu, shodla se tripartita

14. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Tripartita se na včerejším zasedání shodla, že by program Antivirus měl pokračovat navzdory rozvolnění i v květnu.

Příslušný návrh již připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Vláda by o něm měla jednat příští pondělí.

Antivirus by měl pokračovat

Program Antivirus, který pomáhá udržovat zaměstnanost, by měl pokračovat minimálně i v květnu, shodla se na tom na svém včerejším zasedání tripartita. MPSV již připravilo návrh, o kterém bude jednat v pondělí vláda. Tato pomoc je stále zásadní, i přes postupné rozvolňování vládních opatření, které začalo v tomto týdnu. Většina ekonomických omezení totiž stále zůstává v platnosti, komentovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Z toho důvodu je podle ní nezbytné pokračovat v programu Antivirus i po 30. dubnu.
To nám umožní i v době snad již končící koronavirové krize udržet pro zaměstnance dál jejich pracovní místa a tím i jejich životní úroveň, uvedla Maláčová.

Program Antivirus doposud využilo přes 72 tisíc firem (z celkového počtu zaměstnavatelů odvádějících pojistné na sociální zabezpečení tak do programu Antivirus vstoupil během posledních 12 měsíců každý čtvrtý) a stát tak přispěl na udržení zaměstnanosti více než milionu zaměstnanců. Jde přibližně o každého třetího zaměstnance pracujícího v soukromé sféře.

Jednotlivé režimy

Antivirus A je určený pro podniky s nuceným omezením provozu a zaměstnanci v karanténě. A+ je určen pro podniky, které byly uzavřené v souvislosti s vládním nařízením (například restaurace, fitness apod.). V režimu B stát přispívá na náhrady mezd zaměstnanců v podnicích, na které koronavirová krize dopadla nepřímo. Například skrze pokles odbytu nebo dodávek vstupů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).