Hlavní navigace

Prohřešky zaměstnavatelů? V bezpečnosti práce, ale i v dodržování pracovní doby

13. 3. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Kontroly zaměstnavatelů odhalily za minulý rok celou řadu pochybení a porušení předpisů. Inspektoři práce vyráží mezi „chlebodárce“ z velké části taky na udání.

25 tisíc kontrol u zaměstnavatelů a na pokutách téměř 219 milionů korun. Taková je bilance za rok 2017 ze strany Státního úřadu inspekce práce.

Kontroloři se zaměřují hlavně na dodržování bezpečnosti práce na pracovišti. Stejně tak mají v hledáčků dodržování pracovních vztahů a podmínek. Inspektoři práce se zaměřují mimo jiné také na nelegální zaměstnávání.

Psali jsme: 5 úřadů, na jejichž kontrolu se podnikatelé mohou nejčastěji „těšit“

Právě při kontrolách zaměřených na nelegální zaměstnávání odhalily inspektoři 2918 nelegálně zaměstnaných osob. Jednalo se o 767 občanů České republiky, 1917 cizinců a 234 občanů EU.

Nejčastější pochybení ze strany zaměstnavatelů:

  • porušení bezpečnosti práce
  • nedostatky při kontrolách v oblasti pracovních vztahů a podmínek
  • porušení právních předpisů v oblasti vyhledávání a řízení rizik spojených s možným ohrožením života a zdraví zaměstnanců
  • porušování povinností při sjednávání a ukončování pracovního poměru
  • porušování povinností v oblasti odměňování a dodržování pracovní doby zaměstnanců
  • nedostatky v oblasti agenturního zaměstnávání

Podněty ke kontrole chodí na Státní úřad inspekci práce také tzv. na udání. V roce 2017 přijaly orgány inspekce práce celkem 6870 podnětů ke kontrole. Z tohoto počtu 4286 podnětů upozorňovalo na možné porušování právních předpisů v oblasti pracovních vztahů a podmínek, v 2027 případech upozorňovali podatelé na nelegální práci a možné porušení právních předpisů v oblasti zaměstnanosti a 876 podnětů ke kontrole směřovalo do oblasti bezpečnosti práce, doplnil mluvčí SÚIP Richard Kolibač.

skoleni_15_4

Psali jsme: Jak poslat na firmu kontrolu? Anonymním e-mailem. Potvrzuje to inspekce práce

Za porušení právních předpisů spadajících do kontrolní působnosti Státního úřadu inspekce práce uložily inspektoráty zaměstnavatelům v roce 2017 celkem 3516 pokut v souhrnné výši 218 796 800 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).