Hlavní navigace

Pronájem zahrádek zdarma? Letos už podnikatelé musí jet sami za sebe

9. 6. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
K létu patří také zahrádky, za které restaurace a další provozovny platí městům. V posledních letech měly úlevy. Jak je to letos?

Loni Česká barmanská asociace oslovila městské úřady napříč republikou s žádostí, aby podnikatelům v gastronomii prominuly poplatky za pronajímané venkovní prostory, a to pro celý kalendářní rok 2021. Jak jsme psali, na výzvu tehdy zareagovala jak velká města (Praha a Brno), tak i ta menší, jako je například Vsetín. Letos je však situace jiná.

I když už nejsou žádná omezení, gastronomické provozy na tom nejsou nejlépe. Psali jsme o tom, jak na ně má dopad zdražení cen energií, zvyšující se vstupy i náklad na mzdy. Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, pro Denik.cz současnou situaci přirovnal k potápěči, kterému dochází kyslík a neví, kdy se opět dostane na hladinu. Do restaurací se lidé vracejí pomalu. Vnitřní návštěva je na nějakých padesáti procentech a u zahrádek je to jen o čtvrtinu více. V současné době je to pro hospodské, kteří plavou v toxickém moři zdražení, velmi těžké, dodává.

Co se dozvíte v článku
  1. Liberec podpoří ekonomické oživení služeb
  2. Většina měst v úlevách už nepokračuje
  3. Někde je nájem zdarma bez ohledu na covid
  4. Podívejte se na inspirativní zahrádky
  5. Podnikatelé o individuální pomoc nežádají

Liberec podpoří ekonomické oživení služeb

V dubnu členové Rady města Liberce a Zastupitelstva města Liberce schválili změnu vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství na území města Liberce a stanovili pro rok 2022 nulovou sazbu za předzahrádky, prodejní stánky a vystavené zboží před obchody. Jejich snahou a cílem je podle ekonomického náměstka Zbyňka Karbana podpořit rychlejší ekonomické oživení této oblasti služeb v Liberci. Chtějí také zmírnit dopad enormního nárůstu cen energií, tím i dalších vstupních surovin a výrobních prostředků, a také zmínit dopad předchozích dvou let útlumu z důvodu pandemie COVID-19 na podnikatele v oblasti obchodu, stravování a cestovního ruchu. Pro podnikatele v oblasti obchodu, stravování a cestovního ruchu přichází zdražování energií v době, kdy se jim po koronavirových uzávěrách začalo dařit a zákazníci se vracejí. Drahé komodity jim teď neúměrně zvyšují náklady, doplňuje dále Zbyněk Karban.

Většina měst v úlevách už nepokračuje

Dne 6. června zastupitelstvo města Olomouce projednávalo vyhlášku o místním poplatku za užívání veřejného prostranství a vyjednalo osvobození poplatku za předzahrádky v období 1. 1. – 31. 3. a 1. 11. – 31. 12. příslušného roku. Radka Štědrá, tisková mluvčí z Magistrátu města Olomouce, uvedla, že výše osvobození činila v roce 2020 celkem 1 086 176 Kč a v loňském roce pak celkem 513 558 korun. Také v Ostravě jsou na základě vyhlášky od poplatku osvobozeny osoby užívající veřejná prostranství pro umístění zařízení sloužícího pro poskytování služeb – předzahrádky se zabudovaným technických zařízením v období od 1. 1. do 30. 4. a od 1. 11. do 31. 12. kalendářního roku v městském obvodu Ostrava – Jih nebo v městském obvodu Poruba nebo v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky.

O odpuštění nájmu za restaurační zahrádky v současnosti neuvažujeme, nájemní smlouvy jsou sjednávány bez úlev, sdělila serveru Podnikatel.cz Gabriela Pokorná, tisková mluvčí z Magistrátu města Ostravy. Ta však dále vyjmenovává, že statutární město Ostrava v uplynulých dvou letech podpořilo malé a střední podnikatele na území města, postižené důsledky covidových omezení, v několika vlnách ze svého rozpočtu souhrnnou částkou přes 130 mil. Kč, a to různými formami, od slev a odpuštění nájmů, odpuštění místních poplatků, až po přímé finanční dary.

Pro letošní rok Městský obvod Plzeň 3 o prominutí místního poplatku za užívání veřejného prostranství, kterým je řešena úhrada za restaurační předzahrádky, neuvažoval, zejména s ohledem na zrušení veškerých protiepidemických opatření. Jak uvádí tisková mluvčí Martina Němcová, tak v minulosti přistoupil MO 3 k odpuštění úhrad za předzahrádky v podobě prominutí místního poplatku za užívání veřejného prostranství v následujících termínech od 01.01.2021 do 31.08.2021 a od 12.03.2020 do 31.12.2020. Dopad do rozpočtu činil v každém roce částku zhruba ve výši 1 224 000 Kč. 

Podnikatelé se zde však mohou zapojit do projektu „Vlídné WC“ a získat tak sníženou sazbu místního poplatku za umístění své předzahrádky. Standardní sazba poplatku podle platné obecné závazné vyhlášky města činí 5 Kč za každý i započatý m2 a každý i započatý den, v případě subjektů zapojených do projektu „Vlídné WC“ se jedná o sazbu 2 Kč. Projekt „Vlídné WC“ je projekt, v rámci nějž podnikatelské subjekty poskytující služby v pohostinství umožní použití jimi provozovaných toalet třetím osobám, a to bezplatně a ve stejném rozsahu, v jakém umožňují jejich využití svým zákazníkům, vysvětluje Martina Němcová. 

Aktuálně městská část Brno-střed neuvažuje o odpuštění poplatků za provoz restauračních zahrádek. Covidová omezení již pominula a podniky mohou být naplno provozovány, dodává za Brno-střed Kateřina Dobešová, vedoucí oddělení vnějších vztahů z Úřadu městské části města Brna, Brno-střed s tím, že pro podnikatele nemají žádné plošné úlevy. Poplatky za předzahrádky opětovně vybírají i v Praze, Hradci Králové a dalších městech.

Někde je nájem zdarma bez ohledu na covid

Jak potvrdil tiskový mluvčí Magistrátu města Zlína Tomáš Melzer, letos, stejně jako v předchozích letech, jsou restaurační zahrádky ve Zlíně zdarma. Podobně je tomu ve Znojmě, a to od února roku 2019. Původně tam místní poplatek za předzahrádku činil 1 Kč/m2/den. Starosta Jan Grois k tomuto kroku dodal, že tím chtějí podpořit místní podnikatele a slibují si od toho oživení centra města. Dále podotkl, že to neznamená, že provozovatelé předzahrádek nemusejí v městské památkové rezervaci dodržovat předepsaná pravidla, která stanovují, jak by měly předzahrádky vypadat, aby vkusně doplňovaly ráz historického centra Znojma. 

skoleni_15_4

Vedoucí oddělení vnějších vztahů Soňa Bystřická zdůrazňuje, že žadatelé o povolení umístění předzahrádky na veřejném prostranství jsou povinni i po zrušení místního poplatku požádat o souhlas s umístěním předzahrádky na odboru majetkovém. V případě umístění předzahrádky na chodníku či místní komunikaci budou žadatelé povinni i nadále hradit správní poplatek daný zákonem po podání své žádosti o povolení zvláštního užívání pozemku za účelem provozování předzahrádky na odboru dopravy, upřesňuje.

Podívejte se na inspirativní zahrádky

Podnikatelé o individuální pomoc nežádají

Zástupci měst se shodují, že se na ně nikdo z podnikatelů neobrátil s žádostí o pomoc. V poslední době neevidujeme žádosti o individuální pomoc související s nájmem restauračních zahrádek, potvrdila Gabriela Pokorná. Výjimkou je Brno a Znojmo, kde vedení města řeší individuální žádosti místních podnikatelů. Zmínit mohu například pondělní jednání zastupitelstva, kde jeden podnikatel požádal o snížení nájemného prostor sloužících k podnikání, jelikož byl tento prostor částečně ovlivněn právě probíhající rekonstrukcí radniční věže, popisuje Soňa Bystřická s tím, že zde podnikatelé mohou využít dotačního titulu na reklamní značení svých provozoven. V Brně evidují jednotky žádostí o individuální výpomoc, jsou to například žádosti o snížení nájemného při rekonstrukci provozovny a podobně. Takové žádosti pak posuzujeme jednotlivě a nájemcům se snažíme vyjít vstříc, pokud je to možné, uzavírá Kateřina Dobešová.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).