Hlavní navigace

PROSPERITA kritizuje vedení Orka. Obává se cílené manipulace s cenou akcií

26. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
AKTUALIZOVÁNO: Společnost PROSPERITA se pustila do ostré kritiky managementu Orka. Podle firmy PROSPERITA může jít o cílenou manipulaci s cenou akcií. Společnosti také vadí, že vedení Orka se rozhoduje bez vědomí hlavních akcionářů.

PROSPERITA investiční společnost, největší akcionář developera Orco Property Group, se obává cílené manipulaci s cenami akciemi. Firma to uvedla serveru Podnikatel.cz v souvislosti s dnešními informacemi o tom, že Orco požádalo ve Francii o soudní ochranu před věřiteli. Společnosti PROSPERITA též kritizuje vedení Orka, že o ochraně před věřiteli rozhodlo bez vědomí hlavních akcionářů.

Finanční problémy společnosti Orco jsme samozřejmě předpokládali, proto jsme na valnou hromadu připravovali návrh restrukturalizace, který jsme spolu s ostatními akcionáři chtěli projednat a přijmout řešení. Velmi nemile nás překvapilo, že management společnosti firmy v tak závažné věci rozhodl ukvapeně a bez vědomí významných akcionářů. Tyto indicie naznačují, že by se mohlo jednat o cílenou manipulaci s cenou akcií, uvedl serveru Podnikatel.cz Miroslav Kurka, generální ředitel investiční společnosti PROSPERITA.

Místo hospodářských výsledků přišla žádost o ochranu před věřiteli

Společnost Orco dnes měla zveřejnit své hospodářské výsledky za předchozí rok. Místo toho však přišla dopoledne informace, že firma ve Francii požádala o ochranu před věřiteli. Důvodem má být urychlení strategické a finanční restrukturalizace firmy. Pražská burza v reakci na to pozastavila na dnešek obchodování s akciemi Orka. Důvodem je emitentem zveřejněná informace o zahájení řízení na ochranu před věřiteli ve Francii. Obchodování bude pozastaveno pouze na dnešní den a zítra bude obnoveno, pokud burza neobdrží další zásadní informace, uvedla na svých stránkách pražská burza. Čtěte více: Co opravdu stálo za přerušením obchodování s akciemi Orka?

Developerská společnost chce také najít nového investora, který by firmě v restrukturalizaci pomohl. Podle vyjádření společnosti Orco rozhodně nehrozí bankrot. Jak uvedla pro média tisková mluvčí Petra Zdeňková, ochranu před věřiteli může dostat firma pouze v případě, že prokáže svoji solventnost. Zároveň připomněla, že toto opatření dává firmě pouze čas, aby měla prostor pro vyjednávání s bankami. Ochrana před věřiteli totiž trvá jen šest měsíců. Současně také Orco oznámilo, že výsledky hospodaření by mělo zveřejnit poslední březnový den.

SOS Orco chce odvolat vedení

Postup vedení Orka se kromě společnosti PROSPERITA nezamlouvá ani sdružení SOS Orco. Podle mluvčího sdružení Luboše Smrčka bude SOS Orco požadovat na valné hromadě na konci dubna odvolání celého vedení společnosti. Důvodem jsou obavy ze zhroucení celé společnosti.

skoleni_15_4

Podle odborníků existuje šance, že by se na valné hromadě mohlo podařit odvolat současné vedení. Domnívám se, že při spojení sil větších akcionářů včetně SOS Orco by tu šance byla za standardních podmínek. Ovšem nejsem zcela obeznámen se stanovami a případnými dalšími ustanoveními ve společnosti, řekl serveru Podnikatel.cz Milan Vaníček, vedoucí analytického oddělení společnost Atlantik FT.

Analytici ovšem připomínají, že velice také záleží na tom, zda se do svolání valné hromady podaří sehnat nového investora. Kdyby se tomu tak stalo, mohlo by to změnit celý vývoj společnosti Orco i postavení jejího vedení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).