Hlavní navigace

Proti zanesení jména do registru dlužníků se může podnikatel bránit

9. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jméno podnikatele v evidenci neplatičů je vždy nepříjemná věc, která může podnikání značně ztížit. Pokud je však záznam v registru neoprávněně, braňte se.

Dostat se do registru dlužníků může pro podnikatele znamenat velké problémy. Banky a úvěrové společnosti právě do této agenty sahají v momentě, kdy pátrají po tom, zda žadatel o úvěr nepatří mezi neplatiče.  

Finanční instituce se tak logicky chrání před nesplácením půjček. Pokud má žadatel záznam v některém registru dlužníků, jako jsou například BRKI, NRKI nebo SOLUS, komplikuje mu to šanci na získání úvěru nebo hypotéky. Nedávná soudní praxe však ukazuje, že proti zanesení jména na seznam dlužníků se mohou podnikatelé bránit.

Neodůvodněná změna výše splátek? Nepřijatelné

V praxi se stává, že někteří poskytovatelé půjček, leasingů nebo hypoték vyvíjejí nátlak i na klienty, kteří úvěr řádně splácejí. Pokud klienti nepřistoupí na zvýšení splátek, hrozí jim zápisem do registru dlužníků. 

Poskytovatel finančního produktu smí zvýšit splátky u leasingové či úvěrové smlouvy nebo u jiné smluvené platby, jen pokud je postup změny dopředu jasně popsán ve smlouvě či v obchodních podmínkách a také dodržen. Taková změna musí být náležitě odůvodněná. Pokud není proces změny dostatečně podložen, můžete zvýšení splátky z pozice slabší smluvní strany rozporovat. O oprávněnosti nové částky pak může rozhodnout jedině soud, uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Tip: Objevují se také podvodné registry, které se tváří jako oficiální rejstřík dlužníků, přitom jen loudí poplatky a vydává bezcenné potvrzení o bezdlužnosti. Více v článku Centrální registr dlužníků ČR opět v kurzu, podvodný web zaměstnává ČOIku

Leasingové a úvěrové společnosti, banky nebo pojišťovny však často neslyší výhrady slabší smluvní strany a namísto řádného vyřešení sporné otázky zanesou údaje o domnělém dluhu a tvrzeném neplatiči do seznamu dlužníků a nezaplacené navýšení předají k vymáhání inkasní agentuře.

skoleni_15_4

Rozhodnutí soudu ve věci neoprávněného záznamu v registru

V jedné z posledních kauz v minulém roce však Městský soud v Praze potvrdil předběžné opatření, kterým se podnikatel domáhal v popsané situaci bezodkladného výmazu záznamu z registru dlužníků. Městský soud mimo jiné uvedl, že k zapisování subjektů do registru je nutné přistupovat rozumně a vzít do úvahy vždy to, že neoprávněný záznam může způsobit velké obtíže, říká Zelený. 

Jak uvedl sám soud, hrozba či realizace záznamu do registru dlužníků nemá sloužit jako prostředek nátlaku na ty, kteří jsou přesvědčeni, že se po nich chce, aby platili více, než kolik podle práva mají. Platí tak, že sporné pohledávky řeší příslušný soud, a dokud se věc nerozhodne, není silnější subjekt oprávněn klienta do registru zanést a takový dluh evidovat, pokud si řádně plní vše ostatní, čeho se spor netýká, vysvětluje advokát Jindřich Šimberský

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).