Hlavní navigace

Protikuřácký zákon by mohl zmírnit, navrhují se kuřárny a výjimka pro malé bary

20. 2. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

86 poslanců ze všech stran vyjma lidovců podepsalo návrh novely, která by měla změkčit zákaz kouření v restauračních zařízeních.

Výjimku by nově měly malé bary, které nepodávají jídlo. Restaurace a další zařízení by pak mohly zřídit kuřárny.

Navrhují se výjimky z protikuřáckého zákona

Poslanec Marek Benda (ODS) předložil minulý týden novelu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Pod návrh se podle Bendy podepsalo 86 poslanců ze všech stran kromě KDU-ČSL. Podle předkladatelů novely je stávající zákaz kouření nepřiměřeně přísný a v jeho důsledku dochází k propadu podnikání, a to zejména v menších hospodských zařízeních na venkově. Dalším negativním dopadem absolutního zákazu kouření jsou střety zájmů kuřáků kouřících před hospodskými zařízeními, kteří kouřem a hlukem obtěžují obyvatele okolních domů a bytů. Pro řešení tohoto problému byly sice zřízeny antikonfliktní týmy, které ale nejsou schopny řešit veškeré vznikající střety ad hoc, píše se v důvodové zprávě.

Novela proto počítá s tím, že by restaurace mohly zřídit tzv. kuřárny. Šlo by o prostory, které by měly účinné nucené větrání, které zamezuje tabákovému kouři pronikat do dalších prostor. Prostor kuřáren by nesměl tvořit průchod do jiné místnosti a nesměl by přesáhnout 30 % celkové plochy veřejně přístupného prostoru nebo pracoviště. V kuřárně by dále nesmělo docházet k obsluze osob a nesmělo by v nich být podáváno jídlo ani nápoje. Hospody by nicméně mohly dovolit zákazníkům přenášet nápoje do těchto prostor.

Výjimku se zákazu kouření by pak měla dostat také malá stravovací zařízení (hospody a bary), pokud mají licenci k podávání alkoholu, nepodávají jídlo a jejich plocha určená pro zákazníky nepřevyšuje 80 m2.

Brand24

Novela rovněž explicitně stanovuje, že vnitřním prostorem, kde se zákaz kouření uplatňuje, se rozumí obestavěný, zastřešený a uzavřený prostor. Za takový prostor se nepovažují zastřešené předzahrádky bez vnějších stěn, podloubí domů, prostory pod pergolami a podobné prostory, kde by bylo kouření nově výslovně povoleno.

Konec odpovědnosti ze přečiny opilých

Poslední novinkou by se mělo stát zrušení odpovědnosti hostinských za to, že podají alkohol osobě, o které lze důvodně předpokládat, že bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek. V tomto případě jde o absurdní přenos odpovědnosti za činnost dospělé osoby na prodávajícího alkoholický nápoj, která nemá v našem právním řádu obdobu, je nesmírně těžko prokazatelná a vytváří pouze hrozbu popotahování před správními orgány, uzavírá důvodová zpráva.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).