Hlavní navigace

Provozovatelé kempů: Hlídat lidi nelze, na to ani nemáme právo, nejsme policajti

14. 7. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Provozovatelé kempů mají v této době plné ruce práce jak s dezinfekcí, tak s nejrůznějšími opatřeními. Zjistěte, jak se na nich „podepsal“ koronavirus.

V kempech právě vrcholí sezóna. Ještě před několika týdny se zdálo, že kempy v naší republice budou mít žně. Poté se však otevřely hranice a lidé přehodnocovali své plány. Jak to tedy v našich kempech vypadá?

Co se dozvíte v článku
  1. Tato sezóna je dobrodružstvím
  2. Ztráty a opatření za tisíce
  3. Rozestupy nechávají na lidech
  4. Společných prostor se hosté nemusí bát
  5. Musí spoléhat na ukázněnost

Tato sezóna je dobrodružstvím

Kempu Ostrov v Zadní Třebani letošní sezóna začala velkou návštěvností, o víkendech zde mají kemp plný stanařů a chaty jsou dlouhodobě obsazeny. Teď vše podle správkyně kempu Kláry Rytychové záleží na počasí. Skeptičtěji vidí sezónu Karel MeroltAuto Kempu u Lesa v Hradci u Kadaně: Situace v kempu není ideální, co se týká obsazenosti: hranice se otevřely, virus narůstá a lidi mají obavu.

Josef Bém, prokurista Autocampu Sedmihorky, vnímá tuto sezóna jako jedno velké dobrodružství. Kemp mají otevřený celoročně, a tak je jeho úplné zavření od poloviny března do 25. května z důvodů epidemie citelně zasáhlo. Museli zrušit všechny pobyty, a to především školní zájezdy a neměli tak žádné příjmy z ubytování. Zájem o letní ubytování v našem kempu zatím vnímám podobný jako v minulých letech. V červenci a srpnu míváme plno, a pokud nepřijde další koronavirová vlna, tak tomu bude. věřím, i letos. Ťukám na dřevo, aby se to vydařilo, dodává.

Podle Hanky KaštilovéFamily Kempu u Máchova jezera je u nich zájem velmi podobný jako vloni, tedy nadlimitní, ale berou méně kempařů. Větší zájem je o krátké pobyty na 2–3 dny. Všimla jsem si, že je hodně lidí na cestách republikou ať už karavanem či se stanem. Ale celkově nepociťujeme nějaký extrémně větší zájem, jak se o tom hovoří v mediích, podotýká. Naopak v Kempu Ranč Bystřička přibylo spíše delších pobytů než jen těch víkendových. Momentálně jsou na 65 až 70 % obsazenosti na letní sezónu. S tím, že se většinou mezery doplní náhodnými návštěvníky a dostaneme se třeba na 75 – 80 %, doplňuje Roman Stupka ml..

Podívejte se, jak to vypadá v pražském kempu Džbán:

Ztráty a opatření za tisíce

V Autocampu Sedmihorky si v souvislosti úplným výpadkem jarní sezóny museli utáhnout pomyslné opasky. To se projevilo například na odložení několika rekonstrukcí a stopnutí plánovaných investic v řádu několika milionů korun. Naše hosty se snažíme každý rok mile překvapit nějakým vylepšením kempu. Letošní rok bude v tomto ohledu skromný a naše novinky budou hlavně nízkorozpočtového typu jako bylinkový záhon u pláže a podobně, vyjmenovává Josef Bém. 

Roman Stupka ml. zmiňuje, že si jako hlavní opatření všichni hned zastavili výplaty mezd. Jsou ryze rodinný podnik, tak se dohodli, že do sezóny nějak musí přežít bez výplat. Co se týče dalších opatření, tak mimo kvanta a kvanta cedulek, které se musely vylepit po chatkách a budovách, tak počítáme s tím, že dezinfekce poteče přes sezónu proudem, dodává. Naštěstí jim pomáhají dodavatelé a tím, že si všechno dělají inhouse (interně), opatření je vyšla v rámci tisíců, maximálně desetitisíců. Což není moc, ale samozřejmě po ztrátách všech školních výletů, svateb a v podstatě celého jara se ztráta určitě nedožene ani v plné obsazenosti, vypočítává Roman Stupka ml. dále.  

Když ve Family Kempu pominou počáteční ušlý zisk od začátku dubna a dobrovolné snížení kapacity, tak žádné zásadní změny dělat nemuseli. Zbytečně však pořídili 20 litrů dezinfekce na ruce, mnoho různých gelových a také bezdotykové zásobníky. Ale ty nám na rozdíl od dezinfekce vydrží a můžeme je dál používat. Celkově bych vyčíslila investice kvůli covidu na cca pět až sedm tisíc, říká Hanka Kaštilová. Přišli jsme o velké peníze hned od začátku a samozřejmě máme zvýšené hygienické prostředky. Stálo nás to přibližně 10 000 korun, prozrazuje Karel Merolt.

Rozestupy nechávají na lidech

Jak jsme psali už v článku o koupalištích, rozvolnila se mnohá opatření, není nutné nosit roušky ani dodržovat vzdálenost od ostatních lidí, ale rozestupy patří k doporučeným praktikám. Proto by také provozovatelé kempů měli dbát na to, aby u nich nebyla hlava na hlavě, tedy stan na stanu. Například v Kempu Ranč Bystřička při normálním provozu, kdy je většina ploch poloprázdných, tak to nechávají na lidech, na recepci jsou cedulky, že mají dodržovat nějaké rozestupy. V tomhle případě věříme v rozum a ohleduplnost lidí. Když je tu nějaká akce či nabitější víkend, tak stany umísťujeme tak, aby se plochy zaplňovaly rovnoměrně a bylo možné udržet mezi všemi nějaké ty rozestupy, popisuje Roman Stupka mladší. 

Přečtěte si, jak jsou na tom hoteliéři: Co by lidé asi tak dělali v Česku, když nebudou stejně nikam smět?

Podobně jsou na tom ve Family Kempu u Máchova jezera, kde rozestupy souvisí s nižší obsazeností kempu, a navíc mají jasně určená míst pro stany či karavany. Nicméně to, jak se nakonec postaví především skupiny známých, je na nich a určitě to finálně ohlídat nejde, dodává Hanka Kaštilová. Také v Autocampu Sedmihorky jsou rozestupy karavanů předem dány velikostí karavanového stání a co se týče stanů, tak tam rozestupy neregulují. Hosty však nabádáme k dodržení rozestupů dva metry, pokud se nejedná o členy jedné rodiny či domácnosti, doplňuje Josef Bém. I v ostatních kempech rozestupy nechávají na lidech a prozatím s tím neměli problém.

Společných prostor se hosté nemusí bát

Autocamp Sedmihorky je zaměřený na rodiny s dětmi a každé léto zde pro ně mívají připravený nabitý program. Letos z něj vyřadili aktivity, kde potenciálně dochází k těsnějšímu kontaktu, a zrušili i programy ve vnitřních prostorách. Na sociálkách, společné kuchyňce atd. aktuálně reagujeme na nařízení ministerstva zdravotnictví. V současnosti máme všude u vchodů dezinfekci, nabádáme hosty k dvoumetrovým odstupům a na recepci máme plexisklovou přepážku, vyjmenovává opatření Josef Bém. V Kempu Ostrov zavedli plexisklo na recepci a provádí každou hodinu dezinfekci společných toalet a po každém návštěvníkovi řádně dezinfikují také chatky. 

V Kempu Ranč Bystřička mají některé chatky svůj záchod a umyvadlo, ale standardně, jako ve všech kempech, jsou sociální zařízení sdílená. Zvýšili jsme dezinfekci, která je ve všech budovách, kde se pohybují lidé a cedulkami lidi nabádáme k zvýšené hygieně, udržování rozestupů a častému mytí rukou. Také jsme zvýšili frekvenci úklidu a dezinfekce všech sociálních zařízení, popisuje Roman Stupka mladší. U nás se vstup na společná sociální zařízení reguluje sám jejich kapacitou, případní čekající jsou venku. Dezinfekcí několikrát denně vytíráme jak podlahy, tak umyvadla, kliky a další povrchy – to jsme ale dělali i vloni, zdůrazňuje Hanka Kaštilová. Letos také ke každému vchodu do společných prostor umístili bezdotykový dávkovač dezinfekce a v bistru a recepci na pultu je k dispozici gelová dezinfekce, kterou však podle Hanky Kaštilové téměř nikdo nepoužívá, jen zaměstnanci.

Daně x

Zjistěte, jak je to s náklady u ochranných pomůcek: Patří pořízení roušek pro zaměstnance do nákladů?

Musí spoléhat na ukázněnost

Provozovatelé kempů se shodují, že se návštěvníci jejich zařízení hlídat nedají ani nenechají. V podstatě na to ani nemají právo, takže vše musí nechat na lidech. Spoléhají tedy na jejich ukázněnost a osobní zodpovědnost. Všude jsou vylepené cedulky, jak se mají chovat, média to do nich sypou už od března, takže si myslím, že není nikdo, kdo to nebral na vědomí. Samozřejmě v krajních případech jsme připraveni zakročit, shrnuje závěrem Roman Stupka mladší.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).