Hlavní navigace

Provozovny už jsou otevřené. Jak je to tedy s kompenzačním bonusem?

3. 6. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Kompenzační bonus se vyplácí, i když podnikatelé mohli otevřít. Přesto se někteří potýkají s problémy a na podporu stále čekají.

Jak jsme psali, vláda na začátku května schválila prodloužení stávajících kompenzačních programů pro podnikatele. Kompenzační bonus pro OSVČ, společníky malých s. r. o. a dohodáře se tak vyplácel i za měsíc květen. Právě kompenzační bonus je stále velmi častým tématem na sociálních sítích. Podnikatele zajímá, jaký mají nárok na tuto podporu, žádají o pomoc s vyplňováním a také se svěřují s konkrétními problémy.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak to je?
  2. Někde jsou problémy
  3. Čeká se i na další podpory
  4. Projděte si příspěvky na sociálních sítích:
  5. Pozor na souběh

Jak to je?

Lucie se například ptala, jak je to s kompenzačním bonusem za květen, když by chtěla žádat jen za těch deset dní, co měla ještě zavřeno. Jiří jí odpověděl, že podmínkou není uzavření provozovny, ale pokles tržeb o 50 a více procent. Lucka k tomu doplnila, že pokud splní všechny podmínky, může žádat za celý měsíc s tím, že tento kompenzační bonus není podmíněný zavřením provozovny. To právě nesplním, splnila bych je jen za těch 10 dní, píše Lucie. Podle Ivany určitě splní, protože samotný květen se vůbec v květnovém bonusu neřeší a posuzuje se duben. V květnovém kompenzačním bonusu porovnáváte příjmy mezi srovnávaným obdobím, tj. duben 2021, a srovnávacím obdobím, tj. únor–duben 2019 nebo 2020, upřesňuje dále Lucie.

Finanční správa začala přijímat žádosti o kompenzační bonus za květen 10. května a lze je podávat až do 2. srpna. Jak jsme psali, kompenzační bonus pro OSVČ, společníky firem a dohodáře činí až 1000 Kč denně a mají na něj nárok OSVČ, společníci malých společností s ručením omezeným a dohodáři, jejichž činnost (či činnost jejich firmy) byla významně dotčena v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, přičemž za dotčenou se považuje činnost, u které došlo k propadu tržeb z prodeje výrobků, zboží a služeb ve srovnávaném období alespoň o 50 % oproti srovnávacímu období. Kompenzační bonus nelze kombinovat s programy Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady.

Někde jsou problémy

Na ostatní podnikatele se obrátil s prosbou o pomoc Michal, jehož přítelkyně je pánská kadeřnice v Ústí nad Labem. Ta hned v pondělí 10. května podala na finanční úřad v Ústí nad Labem řádně vypsanou žádost o kompenzační bonus za bonusové období od 01. 05. 2021 do 31. 05. 2021, a to včetně čestného prohlášení. Do té doby nebyl s vyplácením kompenzačního bonusu žádný problém, ale nyní jí zavolal úředník z příslušného úřadu s tím, že nemá nárok, jelikož jsou provozovny již otevřeny a smál se jí do telefonu. Když se ptala, co je kromě žádosti o KB ještě potřeba doložit, úředník jí sdělil, že musí prokázat, že pracuje v omezeném režimu. Na to reagovala tím, že zákazníků je málo, že nechodí otestovaní, nepředkládají potřebné, tedy je jich o mnoho méně. To však nestačilo a úředník ji požádal, aby mu doložila fakticky důvod podání žádosti o KB. Nepomohla ani citace o tom, že nárok na nový kompenzační bonus patří všem podnikatelům poškozeným nejen dopady vládních opatření, ale i v důsledku pandemie jako takové s tím, že rozhodujícím ukazatelem je pokles příjmů vyšší než 50 % v porovnání s obdobím před pandemií, doložený čestným prohlášením.

Marek v komentáři vypsal konkrétní paragrafy ze zákona o kompenzačním bonusu pro rok 2021 a poradil, že pokud by byl problém s telefonickou domluvou, má napsat, jakým způsobem splnila § 6 odst. 1 zákona. Pokud by chtěl žádost zamítnout, bude to písemně s odůvodněním a podepisovat to nejspíš nebude on – a takové zamítnutí celým procesem neprojde, někdo mu to vysvětlí, dodal. Michal dále potvrdil, že kadeřnice už volala na infolinku ministerstva financí, kde jí sdělili, že kompenzační bonus musí být vyplacen a může podat stížnost nadřízenému. Následně poslala úředníkovi e-mail s odůvodněními. Vážně to jeho chování a nadřazenost nechápu. Provozovna v dubnu uzavřena, pokles tedy byl, vše řádně uvedeno v žádosti, ale úřednímu šimlovi to bylo málo. Doufám, že to neskončí zamítnutím a nějakým odvoláním a jednáním na vyšším levelu s jeho nadřízenými, shrnuje Michal. Každopádně bych se obrátila na někoho s vyšší pozicí, s pánem bych to rozhodně neřešila, doplňuje Simona a Ludmila dodává, že je třeba s úřady komunikovat pouze a jen písemně.

Čeká se i na další podpory

Denisa se ve skupině určené podnikatelům ptala, po jaké době jim přišly peníze z programu Covid 21. Ona žádost posílala před měsícem a půl a stále je ve stavu vyřízení. Jana se jí ptala, jestli potvrdila prodloužení období do 10. května. Ona má jedno rozhodnutí o přiznání v datové schránce klienta a podotýká, že se dlouho čekalo na nějaké schválení ze strany Evropské unie. Po nás chtěli před 14 dny doložit čestné prohlášení, že zároveň nečerpáme KB. Od té doby pořád nic. Žádost poslána 16. 4. , upřesňuje Denisa. Podobně má Jana jiného klienta, kde podali žádost také 12. dubna, obratem doplnili delší období a zatím stále nic. Takže to je opravdu „rychlá pomoc“, píše. Nikde nejsou žádné lhůty, a když zavoláte na ministerstvo, nikdo vám nesmí dat kontakt na člověka, co řeší vaši zadost. Kde zadáte peníze od ledna a je konec května, popisuje Denisa. Naďce byl tento bonus připsán na účet do dvou dnů od podání žádosti, a to podávala 14. května. Také jsme podávali hned, jak to šlo, dva už jsou na účtu, na další se čeká, přidává se Hana.

Brand24

Projděte si příspěvky na sociálních sítích:

Pozor na souběh

Kompenzační bonus, Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady nelze vzájemně kombinovat a podnikatel se musí rozhodnout pouze pro jednu pomoc. Kateřina se proto ptala ostatních podnikatelů, jestli nemají zkušenost s vrácením kompenzačního bonusu právě kvůli výběru jiné dotace. Zdenka jí poradila, ať si zavolá na finanční úřad a domluví se s nimi. Pozastavila jsem v dubnu KB za březen, protože jsem požádala o Covid 2021 – ale MPO dosud nerozhodlo, na můj dotaz mi odpověděli, že toho mají moc. Až mi ho schválí, budu vracet KB od 11. ledna do 28. února. Stačí napsat, že vracím KB z tohoto důvodu a zaslat zpět peníze. Pak přijde z FÚ dopis, že to přijali, popisuje své zkušenosti. Také jsem vracela, pošlete zpět na FÚ, na číslo účtu, ze kterého peníze přišly, variabilní symbol je vaše rodné číslo, do poznámky napsat „vrácení kompenzačního bonusu“, radí Lucie.

Barbora ještě upozorňuje, že vratka kompenzačního bonusu se týká až nového (zvýšeného) kompenzačního bonusu, ale u Covid 2021. Lucie řešila Covid Nepokryté náklady, u kterých musí vrátit veškerý kompenzační bonus za období, ve kterém chce nepokryté náklady. Podobně se ptal i Jenda, jak je to s programem Covid 2021 a s vrácením kompenzačního bonusu. Lenka měla takovou zkušenost, že po vyplnění a poslání programu Covid 21 napsala mail na FÚ, co mají udělat, že chtějí vrátit kompenzační bonus za únor 21 a hned ten den jí přímo volala paní z úřadu, ať počkají, až peníze z Covid 21 dostanou a poté se domluví. Zatím stále jen čekáme, prozradila dále.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).