Hlavní navigace

Petr Hynek: Provozujte ski areál, banky se o vás poperou

2. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Půlmiliarda proinvestována, další investice v plánu, ale hlavně spokojený zákazník - taková je současnost a plány společnosti Mega Plus, která vlastní Ski areál Janské Lázně, Malá Úpa a Duncan ve Svobodě nad Úpou. U Výslechu je jednatel společnosti Petr Hynek, kterého jsme zastihli při dobrovolné službě u Horské služby.

Nedá mi to, abych se hned úvodem nezeptala, jak často lyžujete?

Lyžuju denně, ráno před provozem je nutné zkontrolovat stav sjezdovky, označit nebezpečná místa tyčemi, popřípadě sítěmi, zkontrolovat práci rolbařů a také nástupiště a výstupiště, kde máme také kamerové zařízení.

Kdy vaše společnost začala provozovat Ski areál v Jánských Lázních?

Naše společnost Mega Plus s.r.o. zakoupila kabinovou lanovku v privatizaci v roce 1996.

V jakém stavu jste ji přebírali?

Bylo tu 16 let staré zařízení, které nevyhovovalo přepravní kapacitou. Byly zde úzké sjezdovky, nebylo zasněžování, nefungoval společný lístek pro všechny vleky a na Protěži byla dvoukotva.

Vloni jste oslavili 10. výročí společnosti. Jak jste areál za tu dobu změnili?

Ski areál Janské Lázně je dnes druhým největším areálem v republice (za Špindlerovým Mlýnem). Starou kabinovou lanovku jsme vyměnili za osmikabinkovou. Dále jsme nakoupili pozemky – místa, kde provozujeme vleky, nám patří téměř ze sta procent. Odkoupili jsme konkurenční vleky od společností, kterým patřily areály Protěž a Anděl. Jsme novými provozovateli Ski areálu Malá Úpa a Duncan ve Svobodě nad Úpou. Naše společnost proinvestovala půl miliardy korun.

Co se v jednotlivých areálech změnilo nebo změní?

Vybudovali jsme nové zázemí, rozšiřovali sjezdovky, kde je kompletní zasněžování, osvětlení, vytvořili jsme nové tratě. Na Protěži je nová čtyřsedačka, na Duncaně bude postavená slalomová dráha s časomírou, takže si návštěvníci budou moci zazávodit, v Malé Úpě zavedeme skibus z Polska, odkud k nám dojíždí velmi početná klientela. U Lesního domu v Janských Lázních vybudujeme nové parkoviště pro 100 aut a zkvalitníme služby pro naše nejmenší klienty, pro které postavíme dětské pásy, kolotoč, snowtubing a chybět nebude ani maskot.

A co chystáte za novinky ve vašem největším areálu v Jánských Lázních?

Až dotáhneme všechna stavební povolení do konce, dobudujeme horní a spodní stanici. V dolní stanici bude úplně nový vchod ke kabinkám, nová půjčovna, sportovní obchod, prostory, kde si budou moci návštěvníci nechat ve skříňkách věci, které si zase druhý den suché vyzvednou, bude tu i místnost pro babysitting. Na horní stanici chystáme novou restauraci pro 50 lidí. A co se týče sjezdovek, bude tu nová akumulační nádrž na vodu pro posílení celého zasněžování.

To jsou opravdu nemalé plány. Jaké investice do projektů vložíte?

Na roky 2008 až 2013 počítáme s investicí asi 350 miliónů korun.

U Výslechu - pouta

Máte chuť podrobit se výslechu?

Chcete se podělit o Vaše zkušenosti z oboru, ve kterém podnikáte? Pište na adresu: redakce@podni­katel.cz

Rubrika „U Výslechu“ od ledna 2008 každou středu.

Jak je budete financovat?

Kombinujeme vlastní financování společně s leasingem a úvěry. Nejčastěji využíváme leasingu, kde si částky můžeme hned odečítat z daní. Úvěr využíváme střednědobý, přibližně na 8 let.

Nejste pro banky rizikový klient?

Naopak. Ze strany bank je o nás velký zájem, troufnu si říct, že se o nás banky perou. Můžeme si tedy vybírat – nejčastěji spolupracujeme s Českou spořitelnou. Pokud banky nabídnou dobré podmínky, úvěr využijeme, jsou to prostředky věnované na zkvalitnění areálu.

Kdo nebo co vás může brzdit ve vašich plánech?

Nezapomeňte, že podnikáme v oblasti Krkonošského národního parku, kde jsme vystaveni značným omezením. Naším cílem je najít řešení tak, aby rozvoj služeb a zájem na ochranu přírody existovaly vedle sebe bez třecích ploch.

Kolik máte zaměstnanců?

80–90 lidí v sezóně, v letní sezóně do 20 lidí. Jsou to sezónní zaměstnanci – v létě pracují v lese nebo u stavebních firem.

Daně x

Je nutné se ve vašem oboru dále vzdělávat?

Naši zaměstnanci se řídí podle drážního zákona, jsou pravidelně přezkušováni, dále se účastní školení vlekařů, dodavatelů roleb, školení řidičů, atd.

A ještě jedna praktická otázka. Cena permanentky v zimní sezóně stojí v Janských Lázních 590 korun, pro rodinu se dvěma dětmi 1900 korun. Není to moc?

Za touto cenou si představte tříkilometrový kopec, parkoviště, novou osmikabinku (došlo ke 3–4násobnému zrychlení odbavení), dále zasněžení a další zlepšení připravujeme. Každý areál má svého klienta. Naším cílem je vychovat si zákazníky od útlého věku, kteří se k nám budou vracet. A to nejen vyznavači sjezdového lyžování, ale i běžci, pro které je připraveno na 50 km běžeckých tratí na Černé a Světlé hoře, a sáňkaři, kteří si mohou sjet Černohorskou sáňkařskou dráhu. K dispozici nabízíme 100 ks saní.


U výslechu

Jméno a příjmení: Petr Hynek
Rok narození: 1972
Vzdělání: právní
Kariéra: jednatel firmy Mega Plus s.r.o.
Koníčky: sport, kolo, lyže, tenis

Na hory jezdíte nejčastěji:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).