Hlavní navigace

ČSÚ: Průmyslová produkce za říjen klesla více než se předpokládalo

12. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Průmyslová produkce v meziročním srovnání poklesla o 7,6 %, informuje Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se snížila o necelých devět procent. Zpomaloval i růst cen průmyslových výrobců o 2,7 %. V listopadu udržuje tempo mírně nad jedním procentem. K poklesu o půl procentního bodu došlo i u stavební produkce.

Průmyslová produkce se v meziročním porovnání snížila o 7,6 %. Meziměsíčně se propad přiblížil hranici devíti procent. Zpomalovali i ceny průmyslových výrobců, jejichž růst v listopadu zpomalil o více než dvě a půl procenta a nyní se toto tempo drží mírně nad jedním procentem. Na průmyslové ceny měl největší vliv růst cen energií a vody, základních kovů, uhlí a například ropy. Pokles byl naopak zaznamenán v odvětví rafinérských ropných produktů, dopravních prostředků a dřeva.

Na poklesu je i stavební produkce, která se meziměsíčně reálně snížila o půl procenta, informoval ČSÚ. Podle úřadu byla produkce ve stavebnictví ovlivněna růstem inženýrského stavitelství na výstavbě finančně nákladných staveb dopravní infrastruktury.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).