Hlavní navigace

Průvodce pro pendlery: Jak žádat o podporu v nezaměstnanosti?

4. 3. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nařízení a restrikce spojené s pandemií mnohé pendlery donutili práci v zahraničí přerušit či ukončit. Jak postupovat při žádosti o podporu v nezaměstnanosti?

Nezaměstnaní občané na základě zaměstnání v zemích EU, EHP a Švýcarska mají nárok na podporu v nezaměstnanosti v ČR pouze v případě, když: 

  • jsou zařazeni do evidence Úřadu práce ČR jako uchazeči o zaměstnání, 
  • podali žádost o podporu v nezaměstnanosti, 
  • získali zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu pojištění alespoň 12 měsíců za poslední 2 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání, 
  • zachovali si během výdělečné činnosti v zahraničí tzv. centrum zájmu v ČR, které se vždy nemusí shodovat s trvalým či přechodným pobytem. 
  • předloží formulář U1 (případně E 301) potvrzený příslušnou zahraniční institucí. Formulář U1 lze dodat v průběhu vyřizování žádosti o podporu v nezaměstnanosti, není podmínkou pro zařazení do evidence ÚP ČR a podání žádosti o podporu.

Kdo je pendler? 

Za příhraničního pracovníka, pendlera, je považována osoba, která v jednom státě bydlí a do druhého jezdí za prací, přičemž se minimálně jednou týdně vrací do svého státu bydliště. Pendleři, na rozdíl od přeshraničních pracovníků, kteří se do svého státu pravidelně nevrací, mohou požádat o podporu v nezaměstnanosti pouze ve státě bydliště.

Jak postupovat při žádosti o podporu v nezaměstnanosti, poradí průvodce. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).