Hlavní navigace

První 3 dny nemocenské budou zřejmě propláceny od července, odklad neprošel

18. 4. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanci odmítli návrh na odložení zrušení karenční lhůty, než budou plně funkční e-neschopenky. První tři dny nemocenské budou zřejmě propláceny od července.

Příslib zaměstnavatelům, že bude zrušena karenční doba až v momentě, kdy bude plně funkční systém elektronických neschopenek, je ta tam. Poslanecká sněmovna včera odmítla návrh na její doložení. 

Čtěte také: Klady a zápory zrušení karenční doby. Změna se dotkne i OSVČ

Zaměstnancům se tak zřejmě začnou první dny nemocenské proplácet už od července, zatímco e-neschopenky budou plně funkční až od ledna příštího roku. Podle některých názorů z řad sociálních demokratů karenční doba a e-neschopenky spolu nikterak zásadně nesouvisí a není mezi nimi žádná vazba. 

Podobné názory ale zástupci podnikatelů jasně odmítají. Jak už Podnikatel.cz informoval dříve, například Hospodářská komora ČR považuje zrušení karenční doby před funkčním systémem e-neschopenek za nesmyslný: Než zrušíte karenční dobu, zaveďte e-neschopenky. Jinak to nedává smysl, říká HK

Sněmovna bude o dalších pozměňovacích návrzích, které se týkají e-neschopenky, jednat zřejmě v květnu. 

Ve spojitosti se zrušením karenční doby se často objevují nepřesné informace o tom, že po novele bude zaměstnavatel hradit náhradu mzdy od prvního dne nemoci. To samozřejmě není pravda. V praxi totiž platí jiná pravidla. Podrobněji jsme problematiku rozebrali v článku Mýty a realita zrušení karenční doby od poloviny

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).