Hlavní navigace

Půjčovny kol: Věříme, že Češi letos skutečně projedou Česko na kole

28. 7. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
K letním byznysům, které také nějakým způsobem ovlivnil koronavirus, patří půjčovny kol. Po republice je jich mnoho.

Kola si nejčastěji půjčují ti, kteří buď nemají vlastní, nebo je nemají možnost převážet. Často se tak jedná o návštěvníky ze zahraničí. Těch však letos není mnoho. 

Jaká je sezóna?

Dobře jsou na tom ty půjčovny kol, které jsou zkombinovány s dalším podobnými službami. Například OtroKolo je půjčovnou kol a koloběžek a zároveň i prodejnou, servisem a cyklobazarem. Letošní sezóna je prozatím z hlediska půjčovny srovnatelná s loňskou sezónou, říká Jan Kováč. Také půjčovna „kolaSykovec“ funguje v rámci Autokempu Sykovec v Novém Městě na Moravě. Tam byla špatná jarní sezóna, protože byly stornovány veškeré naslibované firemní akce a tím, že byla ubytovací zařízení mimo provoz, bylo hostů výrazně méně. Aktuálně pociťujeme zájem o kola na loňské úrovni, možná o trochu vyšší, upřesňuje Radovan Petr

Firemní akce, teambuildingy a školní zájezdy ubyly také půjčovně jízdních kol ve Valticích. Vendula Režňáková podotýká, že je to velice mrzí a že letošní sezona je již porovnatelná se sezonou v minulých letech, jen začala kvůli koronaviru později. Měsíc červenec už ale zatím hodnotí pozitivně. Začátek sezóny byl odložen u cyklopůjčoven ČD Bike Českých drah. Tato služba je dostupná v celkem 75 stanicích ve všech krajích České republiky. Rozhodli jsme se všechny naše půjčovny ve stanicích otevřít od pondělí 15. června. Je to sice o dva a půl měsíce později než obvykle, ale věříme, že zájemci si tuto lákavou nabídku na aktivní trávení volného času nenechají ujít, říká manažerka projektu Jana Rotreklová. Většina poboček těchto půjčoven bude otevřena až do 31. října, šest půjčoven má dokonce celoroční provoz.

Podívejte se do žižkovské dílny Víta Hlouška: 

Chystají půjčovny nějaké akce?

V otrokovické půjčovně zaznamenali, že Češi zatím tráví dovolenou více v tuzemsku, a to hlavně na základě prodejů kol. Některé modely a velikosti kol jsou už vyprodané. Zde se více než v loňském roce v propagaci půjčovny zaměřili na online reklamu, a to především na sociálních sítích. Připravili jsme tipy na výlety v regionu spolu s mapkami a věříme, že Češi letos skutečně projedou Česko na kole, doplňuje Jan Kováč. Podobně jsou na tom také v půjčovně ve Valticích, kde se snaží být více vidět na sociálních sítích, ale žádné speciální akce nechystají. Určitě zaznamenáváme více českých zákazníků, troufnu si říct, že hodně z Prahy a Moravskoslezského kraje, dodává Vendula Režňáková. 

Speciálním akcím měst jsme se věnovali v článku: V Praze jako doma. Česká města lákají turisty, chtějí pomoct svým podnikatelům 

Novinkou letošní sezóny u ČD Bike je zavedení jednotného ceníku pro všechny jejich půjčovny. Zákazníci s platnou jízdenkou ČD nebo In Kartou zaplatí za jízdní kolo denní půjčovné 180 Kč, půldenní výpůjčka je vyjde na 150 Kč a za jednodenní zapůjčení elektrokola zaplatí půjčovné 300 Kč. Cestující, kteří sbírají body ve věrnostním programu ČD Body, si můžou i letos za 50 bodů vyzvednout voucher na bezplatné zapůjčení kola na jeden den, upřesňuje Jana Rotreklová. Radovan Petr zvýšenou návštěvnost příliš nedokáže posoudit, protože je dost ovlivňuje počasí, které letos moc nepřeje. Pociťuje tak spíše zvýšený zájem o dopravu kol do okolí cca 20 kilometrů. Nově budeme zkoušet prodávat službu přes nový portál Skvelecesko.cz, prozrazuje dále. 

Chybí půjčovnám zahraniční turisté?

Námi oslovené půjčovny kol se příliš nezaměřují na zákazníky ze zahraničí, takže v této souvislosti neočekávají zásadní ztráty, pokud do České republiky nepřijedou zahraniční turisté. Chybí však půjčovně kol ve Valticích, která je tak na jižní Moravě blízko hranicím. Zahraniční klientela nám chybí, ale myslím, že čeští zákazníci to nahradí, doufá Vendula Režňáková.

Psali jsme: Podnikatelé kolem přehrad rozjeli sezónu. Zachrání letos Češi rodnou hroudu?

Měnily půjčovny plány nebo ceny?

Stejně jako každý byznys, tak i každou půjčovnu ovlivnila současná situace nějak jinak. Například v půjčovně „kolaSykovec“ měli v plánu koupi nových kol, ale bohužel z toho sešlo. Jejich ceny však zůstaly na loňské úrovni. Koronavirus a celá „pandemie“ negativně ovlivnila Otrokolo. Naštěstí však i v době nejtužší karantény zůstala otevřená možnost jezdit na kole a pro část zákazníků se kolo stalo i „bezpečným“ prostředkem individuální dopravy do zaměstnání. Ceny půjčovného pro rok 2020 zůstaly stejné, v prostorách půjčovny jsme zavedli standardní hygienická opatření dle nařízení vlády ČR, dodává Jan Kováč.

Brand24

Přečtěte si: Chcete, aby zaměstnanci dojížděli na kole? Neobejdete se bez stojanů a sprch

Ve Valticích jen začala sezóna později, protože jsou z velké části závislí na zákaznících, kteří se tam ubytují, tudíž čekali, kdy se povolí ubytovávat v hotelích a penzionech. Speciální opatření jsme nezaváděli, doteď vždy přilby a kola (řídítka, sedátka) dezinfikujeme, a přešli jsme na možnost platby kartou, popisuje Vendula Režňáková. Také ČD Bike klade velký důraz na hygienická opatření. Všechna kola proto po každé výpůjčce důkladně vydezinfikujeme a samozřejmě očistíme i přilby a další vybavení, doplňuje v závěru Jana Rotreklová. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).