Hlavní navigace

Pustili se do chovu šneků. Ti nekončí jen na talíři, ale pomáhají i v kosmetice

20. 9. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Šnečí farma Vlkoš
(FOTOGALERIE) Chovat šneky není zrovna tradiční disciplína. Podobných farem v České republice nenajdete mnoho. Navštivte s námi tu na Zlínsku.

Chovat se dá kdeco a ve většině případech to má v České republice dlouhou tradici. Jako zcela netradiční podnikatelský záměr se však jeví chov šneků. Jejich využití je pestré, ne vždy totiž musí skončit jen na talíři.

Jiří Szotkowski ze Šnečí farmy Vlkoš si chtěl zpočátku pořídit jen pár šneků do zahrádky a trochu si přivydělat. S nápadem přišel jeho bratr, který se dnes chovu také částečně věnuje, a přesvědčil ho, aby do toho šel s ním. Bylo pár lidí, kteří nám pomohli se posunout, tvrdí s tím, že chov šneků je u nás sice nezvyklý, ale zájemců, kteří se mu chtějí věnovat, přibývá.

Čtěte také: Podnikají v netradičním oboru. Pálí mandlovici, chovají šneky a léčí pijavicemi

Hlemýždi nemusí skončit pouze na talíři

Hlemýždi jsou taky velkým pomocníkem v kosmetice. Odborníci se shodují v tom, že sliz hlemýžďů má hydratační a hojivé účinky. A právě na Šnečí farmě Vlkoš sliz prodávají kosmetickým firmám. Člověk ani nemusí zkoušet žádný krém. Stačí, když si při sběru slizu nevezmu ochranné rukavice. Už tak mám pak krásně jemnou pokožku, popsal pro sesterský server Vitalia.cz majitel farmy Jiří Szotkowski.

Celý rozhovor o příznivých účincích šnečího slizu si přečtěte v článku Hlemýždí sliz nachází využití v kosmetice

Nahlédněte prostřednictvím fotogalerie, jak to na šnečí farmě vypadá. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).