Hlavní navigace

Radíme Ukrajincům: Kde hledat práci? Přinášíme přehled portálů s nabídkami

28. 3. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Uchazeči o zaměstnání běžně při hledání nového místa mohou využít úřadu práce a také pracovních portálů. Na ně se mohou spolehnout i uprchlíci z Ukrajiny.

V rámci podpory lidí, kteří k nám přišli z Ukrajiny, vzniklo několik nových webových stránek a také došlo k obměně stávajících pracovních portálů tak, aby na nich tito lidé snadno našli práci.

Co se dozvíte v článku
  1. Pracovní portál s mnoha nabídkami
  2. Pracovní portály mají speciální sekce
  3. Platforma pro prověřené zaměstnavatele
  4. Nabídky práce a ubytování zároveň
  5. Webový portál s uplatněním pro vědce
  6. Přehled pracovních portálů zaměřených na Ukrajince

Pracovní portál s mnoha nabídkami

Společnosti LMC a Profesia společně s předními poskytovateli služeb pro hledání práce v České republice (Jobs.cz, Prace.cz, Práce za rohem, Atmoskop.cz), na Slovensku (Profesia.sk, Platy.sk) a v Polsku (Praca za Rogiem) vytvořili nový portál Workania.eu. Ten přináší tisíce pracovních nabídek pro příchozí z Ukrajiny a sdružuje vhodné pracovní nabídky jak z České a Slovenské republiky, tak také z Polska. Lidé utíkající před válkou tak mají k dispozici jedno místo, na kterém přehledně ve svém novém útočišti najdou co nejvíce relevantních pracovních příležitostí. Portál funguje primárně v ukrajinštině, ale je možné jej přepnout do češtiny nebo slovenštiny.

Zaměstnavatelé na tomto portále už vystavili přes 4000 pracovních pozic vhodných pro lidi, kteří uprchli před válkou a u kterých se nepředpokládá možnost domluvit se ihned dobře v místním jazyce. Klienti LMC a Profesie mohou při vystavení pracovního inzerátu zaškrtnout možnost: „Vhodné pro lidi z Ukrajiny“ a tyto pozice se pak automaticky a bez jakýchkoliv dalších poplatků vystaví i na portálu Workania.eu. Společnost Welcome to the Jungle pak připravila portál s názvem Jobs for Ukraine, kde se nachází i pracovní nabídky ze zahraničí.

Pracovní portály mají speciální sekce

Pracovní portál s názvem StartupJobs má sekci #StandWithUkraine. V rámci ní mohou firmy hledající zaměstnance vystavovat pracovní nabídky, ve kterých není kritériem znalost českého jazyka. Pod hashtagem #StandWithUkraine je tak na portále samostatně k dispozici seznam pracovních pozic a jedná se tedy o všechny pracovní nabídky bez nutnosti umět český jazyk. Na webu je vysvětleno, jak firmám, tak i zájemcům o práci, jak postupovat. Například při vkládání nové pracovní nabídky ji lze zařadit do této kategorie, a to také zpětně.

Podobně česká pobočka personální agentury Randstad spustila speciální microsite v ukrajinském jazyce, dostupnou na doménách www.praceukrajincum.cz a www.praceproukrajince.cz. Na ní nabízí pracovní pozice z mnoha oborů i personalizované poradenství, aby Ukrajincům ulehčili orientaci v problematice získávání víz, pojištění nebo pobytového oprávnění. Navíc si zde Ukrajinci mohou také stáhnout formuláře spojené se žádostmi. Pracovní nabídky jsou jak v oborech, jako je logistika, výroba nebo obchod, tak i kvalifikované pracovní nabídky, jako je například Business account specialist či HR data management specialist. Uprchlíci mohou také kontaktovat jejich speciální linku, kde je k dispozici ukrajinsky hovořící pracovník, nebo je zkontaktovat přes e-mail a aplikaci Viber.

Platforma pro prověřené zaměstnavatele

Agentura CzechInvest spustila platformu Jobs4UA.cz, kterou mohou využívat prověření zaměstnavatelé a zájemci o práci nejen z řad ukrajinských uprchlíků. Ta je součástí webu Nasiukrajinci.cz, který provozuje Ministerstvo vnitra ČR. Nyní se zde nachází přes sto padesát nabídek práce, které je možné jednoduše filtrovat podle kategorií a krajů. Na tomto portále mohou nabízet práci pouze klienti agentury CzechInvest nebo členové partnerských organizací, jakými jsou Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv, Asociace hotelů a restaurací, Potravinářská komora a Asociace soukromých zemědělců. Jejich ověření probíhá na základě identifikačního čísla, které uvádějí při vkládání inzerátu. Tyto partnerské organizace spolupracují s velkým množstvím firem a agentura CzechInvest tímto portálem chce ulevit náporu na úřady práce a přispět k provázanosti podobných portálů.

Nabídky práce a ubytování zároveň

Kariérní portály Nelisa a Grason navázaly spolupráci s českou Hospodářskou komorou ČR, Krajským úřadem Středočeského kraje a Úřadem práce ČR a budou nabízet volné pracovní pozice s nabídkou ubytování. Nelisa se zaměřuje hlavně na takzvané bílé límečky (kancelářské práce) a Grason cílí na pozice zaměřené na manuální práce. V Nelise nabídky pomohou převést do ukrajinštiny a celou platformu budou lokalizovat a také staví tým lidí z Ukrajiny, který jim celou iniciativu pomůže koordinovat. Snaží se tak překonat jazykovou bariéru a integrovat uprchlíky na český trh práce. Na portále si kandidáti mohou vytvořit profil pomocí série testů, se kterými portál pak dále pracuje.

Webový portál s uplatněním pro vědce

Webová stránka Researchin.cz poskytuje v ukrajinském a anglickém jazyce jednoduchý přehled nabídek práce v oblasti vědy a výzkumu a je napojena na celoevropskou platformu Science for Ukraine. Nachází se na ní přehled nabídek od juniorních výzkumných pozic, pomocných pozic ve výzkumných organizacích, seniorních vědeckých pozic až po příležitosti doktorského studia spolu se základními informacemi včetně přehledu sociálních služeb pro příchozí uprchlíky. Při tvorbě databáze byly osloveny výzkumné organizace a vysoké školy. Portál vznikl z iniciativy ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové a ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Gazdíka a na jeho obsahu se podílela také Taisiia Kryvoshei, jejíž matka, ukrajinská vědkyně, musela odejít z Charkova kvůli probíhající válce.

Přehled pracovních portálů zaměřených na Ukrajince

Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPRCHLÍKY

FINANCE A BYZNYS

IT A KYBERBEZPEČNOST

UŽITEČNÉ RADY

Byl pro vás článek přínosný?