Hlavní navigace

Rady od „boha“, v tomto případě velkého Donalda Trumpa

9. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Problémy s dluhy či předlužením se nevyhýbají žádnému podnikateli, zářným příkladem může být i Donald Trump. Co se mu vlastně přihodilo, to nám poví on sám. Takto to vylíčil ve své knize „How to Get Rich“.

V osmdesátých letech jsem byl jako opojený. Titulky jednoho magazínu říkaly, že vše, čeho se Trump dotkne, se mění ve zlato. Na konci osmdesátých let jsem ztratil soustředěnost na svůj hlavní byznys a věnoval jsem se různým okrajovým záležitostem. Na začátku devadesátých let zkrachoval trh s nemovitostmi. Dlužil jsem miliardy dolarů – přesně 9,2. Pro média, která mě předtím tolik opěvovala, jsem se stal pochoutkou, predikovala mi brzký pád.

Nikdy nezapomenu na nejhorší okamžik svého života. Ve tři hodiny ráno mi telefonovali ze Citibank do mého bytu v Trump Tower. Chtěli, abych ihned přišel do jejich kanceláře dohodnout nové termíny s některými zahraničními bankami – se třemi z devadesáti devíti bank, jimž jsem dlužil miliardy.

Je těžké, když bankéři musíte sdělit, že nemůžete splatit svoji úrokovou splátku. Taková slova nemají rádi. Můj osobní bankéř v Citibank navrhl, že nejlepší bude, když bankám zavolám sám. Přesně to po mě chtěli ve tři hodiny studeného lednového rána za mrznoucího deště. Taxi žádné nejelo, takže jsem šel patnáct bloků k Citibank pěšky. Když jsem tam došel, byl jsem úplně promočený.

Byl to těžký okamžik. Třicet bankéřů sedělo kolem velkého stolu. Zatelefonoval jsem japonskému bankéři, pak rakouskému a třetímu ze země, na niž se už nevzpomenu. Ve své první knížce „The Art of the Deal“ jsem čtenáře varoval, aby nikdy osobně za nic neručili. Teď jsem se své rady držet nemohl. Z dlužných 9,2 miliardy jsem se osobně zaručil miliardou dolarů. Pak jsem se dohodl z některými chápavými bankéři, kteří vypracovali slušnou dohodu. Na konci devadesátých let jsem opět prosperoval.

Daně x

Co k tomu ještě dodat. Jistě si umíte představit, jak ego Velkého Donalda Trumpa utrpělo, když musel svým bankám říci – NEMÁM NA SPLÁCENÍ. Ale přesto se k tomu odhodlal, v tom totiž tkví tajemství velkého byznysmena.

Nejen na základě této neblahé zkušenosti, Donald Trump zformuloval 10 svých zásad. Zde jsou, a je jen na vás, zda se jimi budete řídit:

  1. Nikdy nezapomeňte na svůj cíl!
    Občas lze jít oklikou. Důležitý je ale směr. Vzhůru!
  2. Nikomu nevěřte!
    Vždycky se najde někdo, kdo vám bude chtít něco vzít.
  3. Nikdy ničeho nelitujte!
    Stejně se nic už nedá vrátit…
  4. Plavte proti proudu!
    Můžete se sice utopit, můžete se ale taky dostat tam, kam se ostatní bojí i jen zamířit.
  5. Věřte své intuici!
    Má stejnou šanci se zmýlit jako váš rozum…
  6. Zbavte se pochybovačů!
    Stačí, že pochybujete sám…
  7. Věřte ve své štěstí!
    Neštěstí ostatně přichází samo…
  8. Hrajte golf!
    Na zeleném trávníku se dá potkat nejvíc vlivných lidí. Někdy se mohou hodit.
  9. Nikdy neuzavírejte manželství bez manželské smlouvy!
    Vždyť i s ní může být váš finanční život v ruinách…
  10. Počítejte se vším!
    Taky se všechno může stát…

Jak řešíte svoje pohledávky po splatnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).