Hlavní navigace

„Realiťáka“ už nebude moct dělat každý, nově má jít o vázanou živnost

22. 2. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Očekávané změny zákona přinesou například požadavky na vyšší kvalifikaci realitních zprostředkovatelů a jasná pravidla mezi zprostředkovateli a klienty.

Vláda dne 21. ledna 2019 schválila návrh zákona o realitním zprostředkování. Zákon má zlepšit kvalifikaci makléřů a zkvalitnit vztahy mezi zprostředkovateli a klienty. Dále by měl přiblížit podmínky tohoto podnikání k ostatním státům EU a zařadit realitní zprostředkování do vázaných živností.

O vázaných živnostech si přečtěte více v příloze č. 2 živnostenského zákona.

Hlavním důvodem změny je nutnost jasně vymezit vztahy v oblasti realitního zprostředkování a posílit ochranu klientů. Chceme dát realitnímu trhu jasnější pravidla a především tím pomoci chránit zájmy občanů, kteří do nemovitostí investují své celoživotní úspory, říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

V navrhovaných změnách je i přiblížení podmínek pro poskytování realitního zprostředkování v ČR k sousedním zemím. Sjednocením podmínek s evropskou směrnicí „AML“ týkající se praní špinavých peněz a financování terorismu by mohlo dojít ke zvýšení konkurenceschopnosti českých realitních zprostředkovatelů na evropském trhu. 

Vzdělání a kvalifikace makléřů

Změny přinesou zařazení činnosti realitního zprostředkovatele do vázaných živností živnostenského zákona, kde je provozování živnosti podmíněno potřebným vzděláním (kvalifikací nebo kombinací vzdělání a praxe). 

Daně x

Čtěte také: Jak na ohlášení volné živnosti a co vše k tomu budete potřebovat?

Realitní zprostředkovatelé by nově museli mít vysokoškolské vzdělání v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví. Mohli by mít vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe. Poslední variantou by bylo složit státem certifikovanou zkoušku, kterou by získali osvědčení o profesní kvalifikaci. Všechny podmínky by platily jak pro podnikatele, tak i pro osoby, jejichž prostřednictvím je živnost vykonávána. Musíme si uvědomit, že je tady spousta takzvaných garážových makléřů, kteří tuto činnost nemají jako svoje povolání. Tam přesně zákonem cílíme. Aby realitní makléři byli pojištěni, měli kvalifikaci a měli to jako povolání, uzavřela Dostálová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).