Hlavní navigace

Registrační pokladny budeme mít nejdřív za tři roky. Budou ale chytřejší

17. 2. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Vláda Bohuslava Sobotky chce prosadit nejnovější verzi registračních pokladen. Ministerstvo financí díky nim bude mít denní přehled o každé přijaté platbě.

Nejbližší možný termín zavedení elektronické evidence tržeb je 1. leden roku 2017. A to v případě, že by se už letos podařila prosadit potřebná změna zákonů. V příštím roce by se pak měla spustit technologická příprava na zavedení této evidence. Takto se pro Českou televizi vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka. Jeho vláda si předsevzala zlepšení výběru daní a právě elektronická evidence plateb má být jedním z nástrojů, jak toho dosáhnout. 

Dříve Sobotka a spol. mluvili o registračních pokladnách, ke kterým se inspirovali na sousedním Slovensku. Teď chce ale česká vláda být ještě o krok napřed před Slováky a místo registračních pokladen zavést elektronickou evidenci. Jaký je v tom rozdíl? Registrační pokladna zaznamenává všechny příjmy a tržby na paměťové médium. To je pak součástí daňového přiznání, ke kterému se přikládá a na základě údajů z tohoto média musí být daňové přiznání zpracováno. Data se zálohují a kontrolují i několik let zpětně. Elektronická evidence tržeb probíhá průběžně po celý rok. Pokladna je napojena na internet a informace o každé přijaté platbě jsou okamžitě k dispozici pracovníkům finančních úřadů. Transakce ze všech pokladních terminálů by se zapisovaly do centrálního úložiště dat na ministerstvu financí. Tento modernější systém funguje například v Chorvatsku.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Názory na registrační pokladny byly v minulosti ostře vyhraněné. Mluvit se o nich začalo za vlády Jiřího Paroubka, kdy byl současný premiér ještě v pozici ministra financí. Vedení evidence používaných registračních pokladen a uložení případné sankce náleží především správcům daně z příjmů. Tito správci daně mohou využít evidenci získanou prostřednictvím registrační pokladny a zjištěná neplnění povinností podle tohoto zákona mohou sloužit zejména jako důkazní prostředek správce daně o existenci skutečností vyvracejících věrohodnost, průkaznost, správnost nebo úplnost důkazních prostředků předložených daňovým subjektem při správě daní, říkal svého času ministr financí Bohuslav Sobotka, když obhajoval zákon na zavedení registračních pokladen. A jeho rétorika se od té doby nezměnila. Zákon o zavedení registračních pokladen byl schválen už v roce 2005, ale pravicová vláda Mirka Topolánka, která kabinet Jiřího Paroubka vystřídala, ho po svém nástupu smetla ze stolu.

Najděte si svého daňového poradce

Vyzkoušejte novou databázi daňových poradců. Přehledně řazeno podle kraje působnosti, oboru specializace i jazykových možností. Získejte kontakt ihned. Uložte si do záložek: www.podnikatel.cz/danovi-poradci/

Není jasné, kolik by zavedení elektronické evidence stálo samotné podnikatele. U klasických registračních pokladen se návratnost investice odhaduje zhruba na 12 až 18 měsíců za předpokladu, že se denně obslouží 20 zákazníků. Obsluha má ušetřit čas při vypisování účtenek, zrychlí se prodej a navíc díky řádně vystaveným dokladům zvýší důvěru zákazníků. Po skončení směny je dokonalý přehled o tržbách, o obratu zboží, o činnosti jednotlivých obsluh. Pokladní závěrka poskytne rychle jasné podklady pro účetní operace. S napojením pokladny na skladové hospodářství se zrychlí i sledování pohybu zboží mezi skladem a prodejnou, což opět přinese nezanedbatelné úspory. Registrační pokladna omezí možnosti krácení tržeb a zjednoduší provádění inventur. Všechny tyto výhody by měly mít i pokladny s elektronickou evidencí.

Brand24

Otázkou stále zůstává, pro koho budou registrační pokladny, chcete-li elektronické evidence tržeb, povinné. Fakt, že maloobchodníci a živnostníci často neodvádějí na daních tolik, kolik by podle zákona měli, může těžko někdo zpochybnit. Na druhou stranu je elektronická evidence pro mnohé živnostníky zcela neúnosná. Problém by měli například lidé, kteří jedou sem tam něco prodat na trh. Uvidí se, jak s tím vláda naloží a naplní své programové prohlášení, ve kterém mimo jiné stojí, že bude usilovat o změny v daňových předpisech, které při zachování daňového výnosu sníží náklady poctivých daňových poplatníků na správu daní.

Elektronickou registraci tržeb má doplnit také účtenková loterie. Ta má formou hry vtáhnout běžné spotřebitele do laické pomoci státu při kontrole účtenek a při boji s daňovými úniky. Loterie by se k elektronické evidenci připojila později.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).