Hlavní navigace

Reklamovat lze i jídlo v restauraci. S čím vším může být zákazník nespokojený?

5. 12. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stejně jako lze reklamovat zakoupené zboží, je možné uplatnit právo na reklamaci u jídla či pití. V čem by měl provozovatel restaurace či hospody vyhovět?

Pokud je zákazník nespokojený s pokrmem či nápojem, který si objednal, může se na personál obrátit s výtkou a uplatnit tak právo na reklamaci objednaného. 

V restauraci je totiž uzavřena kupní smlouva stejně jako kdekoliv jinde, a pokud se zákazníkovi nedostane adekvátního plnění, má právo se ozvat. Nedostatek může spočívat v množství, teplotě, složení, postupu přípravy či chuti.

Reklamovat lze prakticky cokoliv, co je předmětem smlouvy, kterou s restauratérem uzavíráte – hlavně tedy podávání pokrmů a nápojů. Výměna by měla být samozřejmostí v případě, že vám přinesli úplně jiný pokrm, než jste si objednali, uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, která na reklamace v restauracích upozorňuje. 

Zákazník si může stěžovat na množství, ale také například na teplotu

Restaurace odpovídá za to, že podávané pokrmy i nápoje mají vlastnosti, které byly sjednány. Ať už se jedná o složení uvedené v jídelním lístku nebo speciální úpravu, na které se zákazník odmluvil s obsluhou. Pokud vlastnosti nebyly specifikovány, měly by odpovídat povaze zboží a zvyklostem. Rozumně lze očekávat, že ke svíčkové dostanete hovězí plátek, a ne párek; místo značkové limonády nechcete levnou náhražku ze supermarketu, popisuje Hekšová. 

Mohlo by vás zaujmout: Nediskriminují se jen cizinci, restaurace odmítla obsloužit Čechy

Pokrmy i nápoje by také měly být podávány v odpovídajícím množství uvedeném právě v jídelním lístku. Zákazník by si měl dávat pozor na tzv. podmíráky. Stěžovat si můžete i na teplotu – podle norem musí mít teplý pokrm alespoň 60 °C. Studené jídlo vám kuchař ohřeje, ale v případě, že by takovým postupem bylo znehodnoceno, máte nárok na nové, vysvětluje Hekšová.

Reklamovat lze i vyúčtování

Zákazník by si měl vždy zkontrolovat, zda výsledná cena odpovídá té v jídelním lístku. Účtenka nesmí obsahovat poplatky, na které nebyl předem upozorněn, respektive takové poplatky není zákazník povinen platit. O tomto nešvaru v praxi jsme psali v článku Ostuda české gastronomie: Nesmyslné poplatky pro cizince či okrádání při vracení

V případě dlouhého čekání lze požadovat slevu nebo od smlouvy odstoupit a odejít. Pokud je v lístku doba přípravy přímo uvedena nebo vám ji sdělila obsluha, nesmí ji restaurace překročit. V ostatních případech musí být přiměřená složitosti objednávky.

Čtěte také: Zákazník udal provozního, že přinesl kohouta, ale nemá ho v menu. Šlo o hračku

Brand24

V případě, že má zákazník podezření na nekalé jednání ze strany zaměstnanců restaurace, může podat podnět některému ze státních dozorových orgánů. Například nedostatky týkající se míry a množství podávaných nápojů a pokrmů řeší Česká obchodní inspekce, ohledně hygieny potravin se zase můžete obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci nebo Státní veterinární správu (u potravin živočišného původu).

Čtěte také: Máte s sebou dítě nebo psa? Máte zákaz vstupu, hlásí hospoda. Dostala pokutu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).