Hlavní navigace

Rekordní rok 2018? Pravděpodobně vznikne nejvíce firem v historii

12. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Letos vznikne více než 32 tisíc nových společností, o něco více než v roce 2017 a nejvíce v historii České republiky. Ve kterých krajích se nejvíce daří?

České ekonomice se daří, a to nahrává i poli podnikatelskému. Podle odhadů by měl být rok 2018 rekordní co se počtu nově vzniklých společností týká. 

Podle odhadů společnosti CRIF letos podruhé v historii vznikne více než 32 tisíc nových společností, o něco více než v roce 2017 a nejvíce v historii České republiky. Počet nových podnikatelů se bude blížit hranici 60 tisíc. 

Tip: Chcete rozjet vlastní podnikání? Čtěte návod, jak založit firmu krok za krokem

Počet nově vzniklých obchodních společností v letošním roce velmi pravděpodobně opět překoná hranici 32 tisíc nových společností. Poprvé se tak přitom stalo v roce 2017, kdy vzniklo dosud nejvíce obchodních společností v historii České republiky, konkrétně 32,5 tisíce. Letos by přitom jejich počet mohl být ještě o něco vyšší, potvrdila Věra Kameníčková ze společnosti CRIF.

Počet podnikatelů roste nejrychleji na Vysočině, na Karlovarsku klesá

Karlovarský kraj je jediným krajem, ve kterém dlouhodobě stagnuje počet obchodních společností. Na každých 10 zaniklých společností zde v prvních 10 měsících roku připadlo právě 10 nových společností. Nejrychleji v tomto ohledu přibývaly společnosti na Olomoucku.

Je výhodnější založit s.r.o., nebo podnikat jako fyzická osoba? Čtěte, jaká jsou pro a proti

V říjnu začalo v České republice podnikat téměř dvakrát více fyzických osob než kolik jich se svým podnikáním skončilo, což je druhý nejvyšší poměr v tomto roce. Během prvních 10 měsíců připadalo na 10 končících podnikatelů 14 nových.

Nejrychleji rostl v tomto ohledu počet podnikatelů na Vysočině, kde na každých 10 končících podnikatelů vzniklo 18 nových. Nejméně naopak v Karlovarském kraji, kde se počet podnikatelů dlouhodobě snižuje. 

Brand24

Která odvětví převládají a která naopak stagnují? 

Počet podnikatelů se snížil například v obchodě, kde na 10 končících připadlo 7 nových FOP, v ubytování a stravování, kde šlo o 8 nových FOP na 10 zaniklých, či v dopravě a skladování, kde činil tento poměr 9 nových FOP na 10 zaniklých. V informačních a komunikačních činnostech šlo naopak o 48 nových podnikatelů na 10 končících a v profesních, vědeckých a technických činnostech o 22 nových na 10 zaniklých.

Počet obchodních společností v žádném z hlavních odvětví neklesal, nejpomaleji rostl v obchodě a v pronájmu nemovitostí. Nejrychleji naopak v profesních, vědeckých a technických činnostech a v informačních a komunikačních činnostech.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).