Hlavní navigace

Řemeslník je nucen navýšit cenu za zakázku. Musí ji zákazník uhradit?

19. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Domluvit se na ceně za objednané dílo není zákonná podmínka. Pokud se tak ale nestane, může dojít k problémům. Co když se představa řemeslníka a zákazníka liší?

Běžně se stává, že si zákazník objedná u řemeslníka vyhotovení díla, ať už jde například o opravu auta či vytvoření nové dřevěné komody, ale při uzavření smlouvy nedojde na dohodu o ceně. 

Smlouva, ve které není uvedena cena, je platná. Z pohledu občanského zákoníku se nejedná o takzvanou podstatnou náležitost smlouvy, upozorňuje spotřebitelský server dTest

Umět nějaké řemeslo je v poslední době obrovská výhoda. Češi si práce řemeslníků váží. Více v článku Řemeslem se dá v Česku dobře uživit. Začněte uvažovat o své nové kariéře

Cena díla by měla odpovídat obvyklé úplatě za podobnou službu v daném místě. Neznámá cena sice smlouvu nezruší, ale způsobí problémy. Představa o tom, co je obvyklá cena, se totiž mezi zhotoviteli a zákazníky bude zpravidla dost lišit. Domluvit se na ceně předem berte tedy jako základ, i když to není zákonná podmínka.

Jak je to v případě, pokud je dohodnutá cena navýšena? 

Mnohdy se však stává, že se pevná cena určit nedá. Mohou se totiž při výrobě nebo rekonstrukci objevit nenadále komplikace, které si vyžádají další práci a tudíž i finance. V takových případech se cena určuje se souhlasem obou stran odhadem. Tím tedy obě strany připouští, že výsledek bude trochu jiný. 

Má to ale své meze

Není možné odhadnout, že oprava bude stát pár stovek, a poté naúčtovat několik tisíc. Jak uvádí občanský zákoník, pokud řemeslník zjistí po uzavření smlouvy, že cenu stanovenou odhadem je třeba podstatně zvýšit, musí to objednateli oznámit a zdůvodnit. Pokud to neudělá bez zbytečného odkladu poté, co nutnost překročení odhadu zjistí, nemá nárok na zaplacení rozdílu.

Dobří řemeslníci většinou propagaci své práce nepotřebují. Tady zaručeně funguje tzv. šeptanda. Kdyby ale přeci jen chtěli využít nějaké moderní a netradiční způsoby prezentace, je možné se inspirovat. Jak netradičně propagovat řemesla i firmu

Daně x

Jestliže  řemeslník oznámí zákazníkovi navýšení ceny hned při zjištění nečekané komplikace, zákazníkovi se nabízejí dvě možnosti. Částku nebude rozporovat, a tím dá najevo, že se zvýšením ceny souhlasí. Nebo odstoupí od smlouvy a zaplatí jen to, co bylo dosud provedeno. 

Někdy by ale mohl být problém určit, co konkrétně znamená „potřeba cenu podstatně zvýšit“. Zpravidla jde o překročení odhadnuté ceny o deset a více procent. Záleží ale vždy na konkrétní hodnotě zakázky.

Prohlédněte si skvosty, které vznikají pod rukama šikovných řemeslníků

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).