Hlavní navigace

Restaurace se bez zahrádky neobejdou. Jak se jim letos povedly?

15. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
[FOTOGALERIE] Restaurace a hospody bez zahrádky musí během letošního léta „plakat“. Je ještě čas na jejich zřízení? A jak je to se zahrádkami dle zákona?

Restaurační předzahrádka je místo mimo provozovnu určené k tomuto účelu kolaudačním rozhodnutím, na kterém se na zpevněném povrchu prodává zboží a poskytují služby v rámci ohlašovací řemeslné živnosti Hostinská činnost

Pravidla pro provozování a zřizování restauračních předzahrádek si stanovují jednotlivé obce samy. Obvykle k tomu využívají takzvaný Tržní řád, ve kterém specifikují své podmínky, samozřejmě s odkazem na aktuální znění Stavebního zákona (č. 183/2006 Sb.) a Zákona o pozemních komunikacích (č.13/1997 Sb.).

Kdo je zodpovědný za hluk na restaurační předzahrádce? Musí se skutečně uzavřít ve 22:00? A jak vysoký postih hrozí za porušení pravidel? Čtěte podrobnosti. v článku Za hluk z restaurační předzahrádky platí pokutu hlučný host, ne provozovatel

Zřídit si u restaurace zahrádku je spojeno s byrokracií. Většinou jde o celkem zdlouhavý proces. Letos už by to zjevně nemuselo vyjít, ale pokud začne provozovatel s vyřizováním v příštím roce co nejdříve, určitě neprohloupí. Co je k tomu třeba? 

Kde a jak žádat o povolení 

Zřízení předzahrádky obvykle povolují radnice měst a obcí. Restauratéři musí podat Žádost o povolení zvláštního užívání pozemních komunikací, v tomto případě tedy restaurační předzahrádky. Městské i obecní úřady mají většinou příslušné formuláře vypracovány a lze je dostat už předtištěné nebo stáhnout v elektronické podobě z jejich webových stránek. Žadatelé by příslušné dokumenty měli začít hledat v sekcích odborů dopravy. Pokud obec žádost o povolení vypracovanou nemá, není problém sestavit vlastní. V takovém případě v ní nesmí chybět tyto základní údaje: 

1. Účel záboru veřejného prostranství - žadatel musí jasně uvést, v jakém režimu chce restaurační předzahrádku provozovat. Například zda bude předzahrádka denně odstraňována nebo půjde o zařízení s pevným pódiem, markýzami a podobně. 

2. Místo a plocha pronájmu - zpravidla se jedná o pronájem obecní, veřejné plochy, především chodníku, vozovky nebo pěší zóny. Je nutné tyto údaje přesně definovat. To, že soused předzahrádku provozuje, neznamená, že ji budete provozovat také vy. Vše záleží na konkrétní situaci. Vaše provozovna může být blíž křižovatce nebo se v ní obec může obávat zvýšeného hluku. Důvodů k zamítnutí žádosti může být celá řada. 

3. Doba a čas provozu - zvlášť uvedený čas provozování předzahrádky bude příslušným úřadem brán jako závazný. Jeho překročení, většinou se jedná o ukončení provozu ve 22:00 hodin, pak může být postihováno. Pokud chce restauratér prodloužit čas provozu své předzahrádky po 22:00 hodině, musí být jeho zařízení uvedeno v příloze obecního tržního řádu. Pravidla se mohou řídit také obecně závaznými vyhláškami

Brand24

Žádost o povolení provozu předzahrádky musí obsahovat výpis z obchodního rejstříku, kopii živnostenského listu i přesnou identifikaci žadatele. 

Požadavky na žádosti si jednotlivé radnice upravují samy. Proto je dobré se před jejich vyplňováním předem informovat na daná specifika. Ačkoli obce na předzahrádky pohlíží spíše pozitivně, v žádném případě by restauratér neměl začínat s nákupem vybavení, nebo dokonce samotnou stavbou předzahrádky, bez schváleného povolení

Restaurační zahrádky, které mohou posloužit jako inspirace. Jak se letos povedly? 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).