Hlavní navigace

Rodinný byznys zákazníci ocení, pro rodinné vztahy je to ale risk

27. 10. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Založení rodinné firmy je vhodné dobře zvážit. Má svá pro i proti. Může být výhodné pro zákazníka, pro rodinu už méně. Přesto se mnohým společné podnikání daří.

Myšlenka založení rodinné firmy je lákavá. Má však svá úskalí. Výhody či nevýhody rodinného podnikání je třeba posuzovat ze dvou stran. Na straně jedné stojí klient či zákazník, na straně druhé sama rodina.

Rodinná firma jako fyzická nebo právnická osoba?

Rodinným podnikáním se dá nazvat podnikání, kdy podnikatel pokračuje v aktivitách svých předků. Stejně tak se za rodinným podnikáním skrývá firma, kde společně působí oba manželé či další členové rodiny. Je jedno, zda se jedná o fyzické nebo právnické osoby. V případě právnických osob mohou být v jakémkoliv právním vztahu. Může jít o společníky, podílníky i zaměstnance rodinné firmy. Fyzické osoby to mají horší. Zákon nedovoluje vznik pracovního poměru mezi manžely. Mohou být například spolupracujícími osobami nebo sdružením fyzických osob bez právní subjektivity. Zaměstnávání vlastních potomků či jakýchkoli jiných příbuzných zakázáno není. Čtěte více: Z diskuze: Mohu jako podnikatel zaměstnat svou družku?

Rodinné podnikání může být výhodné především pro zákazníky

Podnikat ve společné firmě má jistě mnoho kladů, ale mohou se objevit i určité obtíže. Z rodinného podnikání vyplývají výhody především pro zákazníky. Samozřejmě je veškerý servis a služby pod kontrolou rodinných příslušníků (majitelů). Neméně podstatnou záležitostí je i cena v souladu s poskytovanými službami, neboť jestliže se rodina přímo účastní pracovního procesu, je produktivita těchto pracovníků jinde než pokud tomu tak není, míní Pavel Dufek, předseda představenstva rodinné akciové společnosti PA – JA.

Vlastně zde probíhá neustálý kontroling a inovace zavedeného pracovního systému. O to je samozřejmě i kvalifikovanější, zodpovědnější a rentabilnější činnost zaměstnanců. Což se může projevit ve výsledné kvalitě a ceně. Cena může být přijatelnější či za stejnou cenu kvalita a rozsah služeb vyšší. Nemluvě o atmosféře a dojmu, upřesňuje Pavel Dufek a dodává, že operativnost a kreativita vyplývající z potřeb klienta pak není svazována dlouhodobým schvalovacím procesem a rozsáhlou, zdlouhavou změnou vnitropodnikových směrnic. Čtěte více: Je možné používat firemní peníze na soukromé účely? Zjistili jsme to za vás

Na druhou stranu nemusí být pro zaměstnance výhrou pro podnikatelský klan pracovat. Majitel firmy si k nám do účtárny posadil manželku po mateřské dovolené, bez jakéhokoliv ekonomického vzdělání a znalosti práce s počítačem. Hrátky s čísly nejsou pro každého, a tak namísto toho aby nám pomohla, jsme nuceni její práci neustále kontrolovat. Prakticky nás jen zdržuje, stěžuje si paní Alena z nejmenované rodinné společnosti.

Rodina musí být zvláště v době recese opatrná

Společné podnikání je nutné posuzovat i ze strany výhodnosti pro samotnou rodinu. Jiná situace bude v době hospodářské prosperity a jiná v době recese. Právě v případě neúspěchu nebo přechodného nedostatku zakázek je příjem rodiny zcela závislý na firmě. A to v obvyklém modelu, kdy má rodina příjmy z několika zdrojů, prakticky nehrozí. Podle zkušeností Pavla Dufka ze společnosti PA – JA se bankovní sektor jednoznačně staví k rodinnému podnikání negativně. Jestliže je rodina svými příjmy závislá na vlastní firmě, může v případě jakéhokoli zhoupnutí trhu na bankovní pomoc zapomenout. Čtěte více: 5 důvodů, proč se živit podnikáním

Na druhou stranu rodina pracuje sama na sebe, tzn. s větším nasazením. Pro rodinné podniky je typické, že nepodnikají za účelem okamžitého zisku, ale snaží se investovat do budoucnosti, s vyššími zisky pro budoucí generace. Čtěte více: Chci se stát zaměstnavatelem. Kde všude se musím registrovat?

skoleni_15_4

Nevýhodou společného podnikání je jistě nedostatek času. Není snadné oddělit pracovní a rodinné problémy, což může ohrozit partnerské i příbuzenské vztahy. Obvykle se doporučuje jasné vymezení odpovědností i úkolů každého člena. To samozřejmě souvisí s dalším nešvarem tohoto typu podnikání, a to dominantním vůdcovstvím rodinného klanu. Jestliže je firma v rukou „ jediného člena“, který a ostatním nedeleguje žádné pravomoci, těžko může očekávat jejich loajalitu a ochotu pokračovat v rodinné tradici. Čtěte více: 7 oborů podnikání s nejlepší pověstí

Pro skloubení podnikání s osobním životem je podle Blanky Vorlíčkové z firmy ADZK Louny nutné pochopení rodiny pro podnikání. Podnikání by naopak nemělo přehlušit potřeby rodiny. Když to jde, je rodina na prvním místě. Rodina potom ví, že když je třeba, musí se podřídit v danou chvíli potřebám podnikání. Je jisté, že je to náročné. Pro podnikatele neexistuje pevná pracovní jako u zaměstnanců, sdělila Blanka Vorlíčková a dodala, že někdy společně pracují o víkendech i o svátcích. Ale snaží se, aby tak dělo co nejméně.

Mezi hlavní výhody patří:

  • pospolitost rodiny
  • důraz na zachování a udržení rodinného jména
  • neustálá kontrola, která může vést k vyšší produktivitě zaměstnanců
  • snaha o investice do budoucna atd.

Mezi hlavní nevýhody patří:

  • závislost příjmů celé rodiny na jediném zdroji
  • problémy s oddělením podnikání od soukromí
  • neexistence pracovní doby
  • možná dominantní vláda jediného člena klanu atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).