Hlavní navigace

Rok 2008. Ve znamení úbytku pracovních sil a zvýšené inflace

1. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Česká ekonomika by i letos měla pokračovat v růstu, ale jeho dynamika se sníží. To způsobí některé nepříjemné skutečnosti, které se ruku v ruce s reformou veřejných financí mohou negativně projevit v podnikání. Firmy tak třeba mohou očekávat další úbytek pracovních sil, či razantní zvýšení inflace.

Rok 2007 máme za sebou. Pro některé se stal úspěšným rokem, pro jiné zase nevydařeným. Ať už byl ale jakýkoli, je načase podívat se dopředu a pokusit se odpovědět na otázku, co přinese podnikatelům letopočet s číslicí 2008.

Reforma způsobí v krátkém období pokles příjmů

Za nejvýznamnější změnu se dá dozajista označit vládní reforma veřejných financí. Reforma mimo jiné mění daňový systém. Dnešním dnem nabývá její velká část účinnosti a podnikatelé (a nejen oni) si tak musí zvykat na nové hodnoty daňových sazeb a v některých případech i na nový způsob danění. Náš seriál Reforma se věnoval podrobně všem aspektům, které se pojí s reformními změnami, kterými chce vláda především snížit deficit veřejných financí.

Opatření v oblasti daní by také měla zvýšit konkurenceschopnost podnikatelského sektoru díky přesunu daňového břemene z daní přímých na daně nepřímé. Je plánováno postupné snižování sazby daně z příjmů právnických osob ze současných 24 % na 19 % v roce 2010 spojené s rozšiřováním daňového základu. Změny v oblasti daně z příjmu fyzických osob by měly podpořit i zaměstnávání vysoce kvalifikovaných pracovníků. Plánuje se zavedení jednotného výběrního místa pro placení daní a zákonného pojistného. Krátkodobé dopady reformy ale nejspíše příliš příznivé nebudou. Již první měsíce nového roku ukáží, nakolik se změny projeví v životě jednotlivých vrstev. Ale nejen v peněženkách obyvatel se reforma projeví.

Hledáte radu, pomoc, vysvětlení? Pomoci může i aktuální odborná literatura

na serveru Knížky.cz

Podnikatel.cz doporučuje publikace:

Rok 2008 očima analytiků a podnikatelů

Reforma ovlivní i makroekonomické ukazatele. Hospodářský růst by měl pokračovat i v roce 2008, ale dynamika růstu by měla poklesnout ze současných 6 % na 4,4 – 4,5 %. Zpomalení růstu způsobí právě reforma. Prorůstově sice bude působit zvýšené množství peněz, které může Česko čerpat z fondů EU, ale jejich efekt umenší jejich pomalé čerpání. Vyplývá to z prosincové analýzy Ekonomika pod lupou České spořitelny.

Dále klesnou v roce 2008 o 9 mld. Kč sociální výdaje, což by mělo lidi více motivovat k práci a snižovat nezaměstnanost. Ta se momentálně pohybuje od 5 do 7 %, dle metodiky výpočtu. Nezaměstnanost ale brzo narazí na své strukturální meze. Podnikům se tak ztenčí rezerva pro vyrovnání se s nepříznivým vývojem (např. posilování kurzu koruny či růst cen energií) a budou muset najímat nové pracovníky s větší obezřetností. V roce 2008 české firmy ještě palčivě pocítí nedostatek zaměstnanců. To bude hlavní brzda našeho dalšího rozvoje, uvedl pro business server Podnikatel.cz prezident Hospodářské komory ČR, Jaromír Drábek.

Další nepříznivou zprávou je očekávané zvýšení inflace. Analytici předpokládají její růst ze současných 2,8 % až na 6 %. To může ohrozit hlavně drobné živnostníky. „Bude to nekonečný příběh o přežití, zejména u živnostníků a malých firmiček, které zaměstnávají OSVČ v počtu 3 až 5 osob,“ předpovídá Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. Nemají lehkou pozici a hlavně nejsou v situaci živnostníků původní EU-15, dodal pro business server Podnikatel.cz Bedřich Danda.

Dle analytiků bude v příštím roce celkový dopad reformy na podniky záporný, konkrétně by si měly pohoršit o 9 mld. Kč. Nicméně již v roce 2009 očekávají odborníci opět vzestup příjmů podnikatelské sféry a návrat do kladných čísel. Špatnou zprávou pro exportně založené firmy je to, že koruna by i v příštím roce měla dále posilovat. Ale dle odborníků již poklidným tempem. Potenciál růstu se jednoduše vyčerpává, spíše než na další rozvoj výroby bychom se měli zaměřovat na rozvoj sektoru služeb. Tam je prostor dalšího rozvoje stále ještě mnohem méně omezený, domnívá se Jaromír Drábek.

Dá se očekávat, že se opět zvednou hlasy volající po přijetí eura. Výhodám a nevýhodám přijetí eura se věnoval článek Přijetí eura může být pro podnikatele ziskové. Dříve než v roce 2012 ale euro kvůli danému postupu zavádění přijato nebude.

Do 31. března 2008 má také ministerstvo průmyslu a obchodu navrhnout postup snižování administrativní zátěže tak, aby byl splněn cíl zmenšit do konce roku 2010 celkovou administrativní zátěž podnikatelů způsobenou informačními povinnostmi o 20 %.

Oproti loňsku čeká podnikatele i řada zlepšení

Jak analytici, tak sami podnikatelé předpokládají, že rok 2008 nebude pro firmy tak úspěšný jako ten minulý. I přesto by se však podnikatelé zlých časů neměli obávat. Firmy stále budou investovat do svých provozů, budou hledat další cesty k růstu produkce, rozvoji exportu, ke zvyšování obratu. Nastavený trend bude pokračovat, jen ne takovým tempem jako letos, řekl pro business server Podnikatel.cz Jaromír Drábek.

Brand24

Nový rok ale také přináší několik zlepšení oproti minulému. Situace se s novým rokem zlepšuje v úpravě živnostenského zákona, v oblasti konkurzního řízení, dochází k přibližování státní správy občanovi, otvírají se centra Czech Point a zjednodušují se některé postupy. Přesto nás trápí některé přetrvávající nedostatky podnikatelského prostředí, kterými jsou vysoké zdravotní a sociální pojištění, nedostatečné právní jistoty, množství administrativy a džungle daňových zákonů i další legislativy, v níž by se měl podnikatel orientovat a jíž by se měl řídit, dodal Jaromír Drábek. Bedřich Danda se k tomu připojuje. Zásadní zlepšení vidím ve zrušení registračních pokladen a minimální daně. Dále pak krok ministra Římana ke zlepšení (snižování administrativní zátěže) a možnost získat bez fronty výpis z trestního rejstříku a další potřebné údaje z veřejných registrů, doplňuje na závěr Danda.

Každopádně, teprve až samotný rok 2008 ukáže, nakolik se naplní analytické prognózy, či laické předpovědi a jestli bude pro podnikatele úspěšný či nikoli.

Myslíte si, že v roce 2008:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).