Hlavní navigace

Rolbovláček i služba skijöring. S tím se můžete setkat na našich horách

16. 2. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Lyžařská střediska nemohou mít kvůli koronaviru otevřeno a poskytovat své služby. Přitom jsou letos dobré podmínky k zimním sportům a hory se plní lidmi.

V listopadu jsme psali, že se jak hoteliéři, tak provozovatelé lyžařských středisek na sezónu pečlivě připravují a doufají, že vše proběhne, jak má. Provozovatelé těchto areálů se shodují, že jejich provoz je specifický a prosazovali tak například sjednocení opatření pro lanové dráhy a lyžařské vleky nebo upřesnění definice „venkovní sportoviště“. Místo toho tak musí mít od prosince zavřeno.

Střediska by opatření zvládla

Provozovatelé lyžařských areálů společně s organizacemi spojenými s cestovním ruchem a sportem už několikrát žádali vládu, aby co nejdříve umožnila provoz lanovek a vleků, a to bez ohledu na stupeň protiepidemického systému PES. Na horách se v těchto dnech neřízeně pohybují tisíce návštěvníků s malými dětmi, kterým v mrazivých dnech nelze poskytnout potřebné základní služby, ani služby k zajištění bezpečí a plynulého provozu. Nejvytíženější místa jsou na hraně logistického kolapsu, psali v lednové výzvě. K ní bylo připojeno i jedenáct odůvodnění, mezi které patřilo například blížící se jarní prázdniny, absence bezpečného provozu nebo to, že jsou provozovatelé schopni zorganizovat dodržování nastavených pravidel v místech shlukování.

Dušan Juříček, majitel Ski areálu Kraličák, inicioval na začátku února Manifest horských areálů a sportovišť nazvaný 12 VĚT 2021. V něm uvádí, že horské areály a sportoviště byly historicky postavené tak, aby sloužily k relaxaci, ozdravné rekreaci, k odpočinku a sportování všech občanů a jejich dětí. O ně se vždy dokázaly postarat, a proto nesouhlasí s destruktivními restrikcemi vlády a domnívají se, že zákazy současnou situaci neřeší. Způsobují pouze nebezpečné situace v areálech a na sportovištích, které nemohou ovlivnit. Přitom se umíme o občany zodpovědně a bezpečně postarat i s respektem k přijatým provozním hygienickým opatřením. Proto žádáme vládu o rozumné rozhodnutí a spuštění areálů s regulačními opatřeními co nejdříve, dodává Dušan Juříček.

Je nutné vědět, co bude dál

Česká unie cestovního ruchu je velmi znepokojena nejistotou, která nastala po hlasování o nouzovém stavu. Uvědomují si, že živelné otevírání provozů není cestou ani ke klidu, ani k záchraně podnikání, ani k zastavení šíření epidemie, ale zdůrazňují, že je potřeba vědět, jaké budou další kroky vlády a krajů a především, jaká budou pravidla. Potřebují to co nejdříve vědět nejen podnikatelé, ale také veřejnost. Česká unie cestovního ruchu opakuje: už nemáme žádný čas a je třeba konat! Jsme připraveni konzultovat, jsme připraveni odborně pomoct, komentuje situaci Viliam Sivek, prezident České unie cestovního ruchu.

Někteří si poradili

Některá lyžařská střediska se nezávisle na mimořádných opatřeních rozhodla vyjít vstříc svým návštěvníkům a zpříjemnit jim chvíle strávené v jejich areálech. Například Horský resort Dolní Morava nabízí návštěvníkům službu nazvanou rolba skijöring, což je jízda na laně za rolbou. Vzhledem k omezení provozu lanovek a vleků z důvodu pokračujícího nouzového stavu budeme denně provozovat pro všechny lyžaře a snowboardisty službu rolba skijöring - jízda na laně za rolbou. Na horách je bezpečně a krásně, píší v příspěvku na jejich facebookovém profilu. 

Před využitím této služby je zapotřebí odevzdat vyplněné čestné prohlášení, kde tak lidé deklarují například to, že službu absolvují na své vlastní nebezpečí, že nejsou začátečníci a jsou aktuálně v dobrém zdravotním stavu, fyzické a psychické kondici potřebné k tomu, aby mohli službu bezpečně absolvovat. Za mě rolba luxusní práce, včera jsem měl tu čest ji využít a naprostá spokojenost. Jezdily rolby proti sobě, žádné čekání a sjezdovky byly také super, hodnotí na Facebooku Martin.

Podobně také v Kopřivná Resort mají takzvaný rolbovláček. Tento název prý vymyslely děti, kterým se líbí více jízda nahoru než dolů. Z vysokopevnostních lan a originálních vlekařských komponentů jsme pro vás vyrobili bezpečnou a pohodlnou alternativu k zakázaným vlekům. Děti do 12 let budou přepravovány jen po předchozí domluvě s obsluhou rolby. Přepravíme najednou cca 50 lyžařů/snb za každou rolbou (máme 2) a každá rolba udělá zhruba 4 jízdy za hodinu, popisují na webu. V areálu se nachází také výdejní okénka s občerstvením, jezdící dopravní pás, trampolína, skákací hrad a také oblíbené ledové sochy.

Brand24

Je možné žádat o kompenzace

Od 15. února je možné prostřednictvím informačního systému AIS MPO žádat o podporu z programu COVID – SPORT Lyžařská střediska. Ten vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu s tím, že na něj alokovalo miliardu korun. Cílem programu je poskytnout podporu těm podnikatelům, kterým bylo na základě přijatých krizových opatření vlády ČR přímo omezeno provozování podnikatelské činnosti v podobě provozování a správy lyžařských středisek, která musela být od 27. 12. 2020 na základě výše uvedeného usnesení vlády České republiky uzavřena, čímž došlo k významnému poklesu tržeb a tím i likvidity těchto podnikatelských subjektů.

Psali jsme, že maximální výše podpory na jednoho příjemce se odvíjí jednak od počtu a struktury přepravních zařízení, kdy k 1 místu náleží kompenzace ve výši 210 Kč pro základní vleky, 340 Kč pro neodpojitelné lanové dráhy nebo 530 Kč pro odpojitelné lanové dráhy za 1 den. Nejvyšší možná denní podpora je dále určena částkou vypočtenou jako 50 % běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé 3 sezony. Příjemci pak za den náleží nižší z takto vypočtených částek, upřesnil vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. Žadateli o podporu za den náleží nižší z takto vypočtených částek a nesmí v období příjmu této podpory souběžně čerpat z jiných Covid programů na mzdy, nájemné a podobně, respektive je povinen v souladu s touto výzvou tuto podporu od celkové požadované dotace odečíst.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).