Hlavní navigace

Rotační výuka a krizové ošetřovné: Kdo a kdy bude mít nárok?

13. 4. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V plošném uzavření škol a školek došlo ke změnám. Ve většině případů jde o tzv. rotační výuku, kdy se děti budou střídat po týdnu. Jak je to s ošetřovným?

Na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví se od pondělí 12. dubna 2021 změnilo dosavadní plošné uzavření školských a dětských zařízení tak, že se pro většinu dětí umožnil jejich návrat do škol a školek. Kterých rodičů se týká tzv. rotační systém výuky? U kterých rodičů již naopak potřeba péče skončila, protože zařízení již budou pro jejich děti fungovat nepřetržitě? A jak je to s nárokem na ošetřovné? 

Mateřské školy

Jak uvádí Česká správa sociálního zabezpečení, u dětí v mateřské škole již neplatí zákaz osobní přítomnosti, jestliže jde o děti, které plní povinné předškolní vzdělávání (mohou být vzdělávány pouze v neměnných skupinách nejvýše 15 dětí), dále budou otevřeny mateřské školy a třídy pro hendikepované děti, žáky a studenty (v souladu se školským zákonem, tj. jde o osoby s mentálním nebo tělesným postižením, vadami řeči, poruchami učení, chování atd.) a otevřeny budou i mateřské školy při zdravotnických zařízeních.

První stupeň základní školy

U prvního stupně základních škol pak bude probíhat rotační systém výuky, nicméně v rozsahu zajišťujícím plnou celodenní péči budou otevřeny školní družiny/kluby (tj. v týdnech, ve kterých v dané třídě probíhá distanční výuka) a mateřské školky pro děti zdravotnických pracovníků poskytovatelů zdravotních služeb, vybraných pedagogických pracovníků, zaměstnanců bezpečnostních sborů, orgánů ochrany veřejného zdraví, Úřadu práce ČR, Finanční správy ĆR, ČSSZ, OSSZ a také příslušníků ozbrojených sil. Rodiče těchto dětí pak již nárok na ošetřovné nemají.

Nárok na ošetřovné po 12. dubnu 2021

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví dosavadní plošné uzavření školských a dětských zařízení mění tak, že v popsaných případech již zákaz osobní přítomnosti dětí v daném zařízení neplatí a obnovuje se výuka a péče o děti v dřívějším rozsahu (případně je péče zajištěna školní družinou či klubem). Rodiče těchto dětí pak již nárok na ošetřovné nemají.

U systému rotační výuky zůstává nárok na ošetřovné při péči o dítě ve dnech, kdy je nařízena distanční výuka. Pokračuje se v dříve uplatněných žádostech, na nárok nemá vliv, pokud v mezidobí např. dítě dosáhlo věku 10 let.

skoleni_15_4

Dvě děti, každé má distanční výuku v jiný týden. Lze čerpat dávku na obě?

Čerpat ošetřovné lze na obě děti, u každého dítěte však musí být podána samostatná žádost. Tu může uplatnit buď každý z rodičů na jedno z dětí (dny, kdy dítě mělo umožněnu prezenční výuku ve škole, nevykazuje přitom jako dny péče, dávka za ně nenáleží), nebo může jeden z rodičů zůstat zcela doma a uplatnit žádosti obě.

Škola umožňuje distanční výuku i v době, kdy by do ní děti měly v rámci rotace přijít

Ošetřovné ve dnech, kdy je umožněna prezenční výuka (tj. zajištěna péče o dítě), čerpat nelze. Možnost distanční výuky v těchto je možné využít, pokud je např. zaměstnanec dohodnut se zaměstnavatelem na práci z domova, nezakládá však nárok na dávku a takové dny se nevykazují na žádosti o ošetřovné (zaměstnavatel by naopak vykázal odpracovaný den, za který náleží mzda).

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).