Hlavní navigace

Rozdíl mezi ručením za závazky: Podnikající fyzická osoba a společník s.r.o.

9. 12. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jaké jsou aspekty ručení za závazky z podnikání, rozhodnete-li se podnikat jako živnostník nebo jako společník společnosti s ručením omezeným?

Otázka ručení za závazky v podnikání je jednou z nejdiskutovanějších problematik vůbec a dá se říci, že pro podnikatele i jednou z nejdůležitějších. Pokud se podnikatel rozhoduje, zda podnikat jako podnikající fyzická osoba, nebo zda s podnikáním začít prostřednictvím společnosti, bude otázka omezeného či neomezeného ručení za dluhy významným faktorem při takovémto rozhodování. Zejména u začínajících či méně zkušených podnikatelů, u nichž je riziko neúspěchu či krachu přeci jen o něco vyšší než u těch starších a zkušenějších. 

Ručení jako společník „eseróčka“ 

Podle ustanovení § 132 zákona o obchodních korporacích ve společnosti s ručením omezeným ručí společníci za její dluhy společně a nerozdílně do výše, v jaké nesplnili vkladové povinnosti podle stavu zapsaného v obchodním rejstříku v době, kdy byli věřitelem vyzváni k plnění. Co přesně to znamená? Zákon o obchodních korporacích zakládá tzv. solidární ručení všech společníků společnosti s ručením omezeným, a to maximálně do výše, v jaké společníci nesplatili svůj vklad do základního kapitálu společnosti. Solidární ručení představuje ručení souhrnné, kdy dlužníci jsou povinni plnit „jeden za všechny a všichni za jednoho“. Věřitelé se tak mohou uspokojit na kterémkoliv ze společníků, bez ohledu na to, zda daný společník splnil či nesplnil svou vkladovou povinnost. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).