Hlavní navigace

HKČR: Rozšíření mýtného je hazard s existencí autodopravců

17. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rozšíření mýtného na vozidla nad 3,5 tuny považuje Hospodářská komora České republiky v době krize za hazard s existencí autodopravců. Hospodářská komora tak reaguje na skutečnost, že poslanecká sněmovna dnes bude projednávat návrh na rozšíření mýtného i na vozidla nad 3,5 tuny. Rozšíření mýtného by v mnohých případech rozhodlo o existenci celých firem, zvláště pak soukromých autodopravců, kteří ke svému podnikání využívají lehčí nákladní auta právě v inkriminované váhové kategorii, obává se komora zastupující podnikatele.

Trváme také na tom, aby jízdy kamionů v pátek a v sobotu nebyly nijak omezeny, neboť by to opět mělo zásadní negativní vliv na podnikání, a to nejen dopravců. Firmy totiž musí dopravit zboží na smluvené místo ve smluveném termínu. Omezení jejich možností dopravy by podle nás bylo hazardem s jejich existencí. Jen ztráty dopravních firem by dosahovaly několika miliard korun, celkové ztráty podniků by se pohybovaly v řádech desítek miliard korun, myslí si Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky.

Hospodářská komora nesouhlasí ani s rozšířením mýtného na silnice druhé a třetí třídy. Domnívá se totiž, že by takové opatření negativně postihlo místní zásobování a zdražilo život obcím a městům.

Jakémukoliv rozšíření mýtného by pak měla předcházet analýza jeho dopadů na konkurenceschopnost domácích podnikatelů, a to především malých a středních.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).