Hlavní navigace

Názor k článku Rušit superhrubou mzdu jen na dva roky je superhloupost od Motýl Emanuel - To neudělají především proto, že by si zaměstnanci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2020 14:52

    Motýl Emanuel

    To neudělají především proto, že by si zaměstnanci mohli začít myslet o kolik je stát okrádá, protože by začali považovat odvody zaměstnavatele za své, to by následně vedlo k neposlušnosti u voleb a pravděpodobně ke snížení těchto odvodů, jenže tohle je prakticky jediný spolehlivý způsob jak získat peníze do státního rozpočtu, protože se nedá legálně optimalizovat. Pokud by se pokusili pak daň oficiálně přehodit na firmy tak to povede k optimalizaci daní, nebo by se zvyšovali spotřební daně, opět nevole lidí.

    Já osobně si myslím, že státy a to nejen náš se tímhle dostali do nesmyslného kolečka. Kdy nabobtnali do takových rozměrů. že musí daně a vše takhle složitě skrývat a házet na bílé koně (zaměstnance) jakož nejjistější způsob získávání, pokud by došlo k rálnému snížení tak si ty peníze vezmou jinde, tzn za mě by bylo lepší se do toho vůbec nevrat do doby, dokud se polovina úředníků nevyhodí na dlažbu a nezruší polovina nesmyslných zákonů, který ta polovina řeší. Pak se dá mluvit o tom, že je prostor pro nějaké snižování a nebo změny, protože zatím se akorát furt dokola jedné skupině něco dá, jiné vezme atd.

    Vyloženě sisifofské změny co spíše nakonec poškozují menšiny, protože když jsou daně dnes rozložené na pracovní místa, tak je každý subjekt zatížen poměrně lineárně velikosti práce, jakmile by se to ale převedlo na realitu, tak dojde k tomu, že zatížení bude značně nerovnoměrné dle toho, jaké má kdo optimalizační možnosti, což by dle mě vedlo právě k tomu, že by nominální sazby mohli pro některé subjekty prudce vzrůst a stát se likvidační (aby stát vybral stejné množství peněz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).