Hlavní navigace

Ruské embargo likviduje i české autodopravce, žádají pomoc státu

11. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Hospodářská válka Ruska a západního světa může zničit české autodopravce. Ti se proto obrací na stát s žádostí o pomoc.

Zákaz dovozu potravin do Ruska dopadá plnou silou i na české autodopravce a v mnoha případech bezprostředně ohrožuje jejich existenci. Je tomu tak především u firem, které jsou orientovány z větší části na přepravu embargovaných komodit. Situaci navíc komplikuje skutečnost, že se většinou jedná o rychle se kazící zboží, které nelze dopravit zpět odesilateli nebo je umístit na jiném trhu.

Ilusrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ruské embargo na potraviny z Evropské unie dělá vrásky na čele nejednomu provozovateli autodopravy. 

V mnoha případech jsou zrušeny už nasmlouvané kontrakty, což znamená odstavení kamionů, propouštění zaměstnanců a v neposlední řadě neschopnost firem dostát svým finančním závazkům. Podle našeho hrubého propočtu nám tato situace přinese měsíční ztrátu ve výši přibližně 750 000 korun, což je v současné chvíli pro nás likvidační, říká například Jan Brázda, ředitel firmy IESA Logistics.

Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA se proto obrací na státní orgány s žádostí o kompenzace. Řada autodopravců, kteří zde úspěšně podnikají více než 20 let, je v důsledku odvetných opatření Ruské federace na pokraji bankrotu, bez reálné možnosti nahradit léta budované obchodní vazby kontrakty na nových trzích. Vzhledem k potížím, do kterých se tyto firmy nezaviněně dostaly, se připojujeme k naléhavé žádosti českých exportérů o státní pomoc, uvádí generální tajemník Sdružení Vojtěch Hromíř.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).