Hlavní navigace

Růžová není jen pro slečinky. Poradíme, jak vybrat vhodné logo i barvy

1. 9. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Logo není vaše značka. Logo je to, co je vidět a co pomáhá lidem si vaši značku vybavit. Nechali byste tuhle práci dělat vaši neteř nebo kluka od vedle?

Dnešní článek je o ztvárnění značky. Zjednodušeně o všem, co je vidět navenek. Už víte, že značka není jen logo. Jenže když už máte své poslání, cílovku, pilíře i třeba ideální asociace, jak se k logu dostat a jak vybrat barvy?

Každý potřebuje logo. Víte ale k čemu je dobré?

Začněme nejdříve otázkou, k čemu se takové logo hodí. Tak především slouží k rychlejšímu vybavení si značky. Vizuálně vnímáme mnohem rychleji, než kdybychom měli číst názvy značek pouze v textové podobě. A navíc bychom je stejně číst nechtěli. Přitom marketéři potřebují, aby se známost značky dostávala lidem pod kůži.

Když se vás zeptáme na značku Prima, tak si nejspíš vzpomenete jenom na jednu firmu s tímto názvem. Ale když se teď podíváte na následující loga, dáte nám za pravdu, že znáte všechny tři Primy (včetně již neexistujícího hypermarketu).


Vedle lepšího vybavení si značky má logo ještě druhý velký úkol – odlišit značku od těch konkurenčních. Snadno si spletete značky, které vizuálně vypadají velmi podobně. Například velmi těžko rozlišujeme mezi značkami související s českou kvalitou.


To logo se mi nelíbí, je málo zelené 

Zapomeňte na to, jestli se vám logo líbí nebo nelíbí. Váš subjektivní názor na vaše logo by měl jít naprosto stranou. Důležité je především to, jestli plní svou roli. Čili jestli si vás lidé vybaví, jestli vás logo odliší od konkurence a pomáhá budovat nastavenou značku. Jak už jsme totiž zmiňovali v díle ohledně výběru názvu, i vaše nové logo musí podporovat směr nastavené značky, čili její pilíře, ideální asociace a celkově poslání firmy.

Připravte pořádné zadání a grafické zpracování nechte na odbornících

Ilustrační obrázky
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Růžová není jen pro slečinky. Vybírejte vhodné logo i barvy

Další věc, které byste se měli vyvarovat, je dohazování práce na logu vaší neteři, protože měla vždycky z výtvarky jedničky. Místo toho si s námi připravte podrobné zadání, které pak pošlete do grafické soutěže nebo vyhlídnutému grafikovi, a zpracování necháte na profících.

Stáhněte si další pracovní list a začněte tím, že do zadání pro výrobu loga překopírujete informace o poslání vaší firmy, pilíře značky, žádoucí asociace a taky zařazení firmy, její konkurenty a cílovou skupinu. Pak přidejte název značky a několik podmínek k tomu, jak si přejete, aby logo s ohledem na žádoucí asociace působilo. Má působit seriózním nebo hravým dojmem, moderně nebo tradičně, jednoduše nebo složitě, klidně nebo energicky?

Čtěte také: Konkurence: Zjistěte si, které značky bojují o přízeň vašich zákazníků

Zadejte, jak si přejete, aby bylo zacházeno s písmeny v názvu (mají tam být nějaké mezery, první velké a ostatní malá nebo jinak?), přidejte barevné preference (podle návodu v další kapitole článku) a zkuste rovněž připravit tzv. moodboard. Tedy koláž fotografií, textů a grafiky, které by měly navodit atmosféru vaší značky. Zkuste přidat fotky vašich person, vašich produktů nebo obchodu. Na tvorbu moodboardů existují specializované služby, ale proč to komplikovat – můžete si je naházet do složky, do prezentace nebo třeba v podobě skryté nástěnky na Pinterestu – tam se dají i dobře sdílet a komentovat.

Ukázka moodboardu pro logo značky La Komoda, která dováží zajímavé kousky nábytku z jihovýchodní Asie.

Ukázka moodboardu pro logo značky La Komoda, která dováží zajímavé kousky nábytku z jihovýchodní Asie.

Specifikujte také, jaké požadujete od grafiků výstupy. Pokud budete připraveni investovat do tvorby loga a tzv. korporátní identity desítky tisíc korun, budete určitě spolupracovat s velmi profesionálním studiem, které ví, co má dodat. My se nyní bavíme o investici kolem deseti tisíc korun a zde je potřeba jasné zadání. Takže si určitě řekněte o:

  • základní variantu loga v křivkách (PDF) a pro použití na web (PNG či JPG), 
  • doplňkové varianty loga (se sloganem, na výšku, na šířku atp.),
  • příklady použití loga na bílém a tmavém pozadí a rovněž použití s fotografií,
  • další grafické prvky nebo symboly (to mohou být třeba ikony), 
  • vhodné nadpisové písmo, 
  • vhodné odstavcové písmo pro použití ve Windows, na Macu i pro web 
  • a to vše shrnuto ve stručném mini-manuálu.

Nakonec přidejte požadované termíny (do kdy mají grafici dodat první návrhy, kdy bude probíhat kolo na dodatečné úpravy a kdy rozhodnete o finálním logu) a taky informace o odměně (dobré je odměnit i druhé příp. třetí místo alespoň skicovným).

Teď tedy můžete dát zadání do soutěže. V Česku existují alespoň tři portály (www.logoweb.cz, www.designturnaj.cz a www.topdesigner.cz), které sdružují několik tisíc grafiků různé úrovně. Dostanete díky nim rychle velké množství různě kvalitních návrhů (klidně 50). Za zprostředkování soutěže si provozovatelé berou kolem 20 % z odměny. Vedle pořádání soutěží můžete oslovit i jednotlivce grafiky (nějaké najdete Na volné noze, na WBD nebo na Facebooku) anebo rovnou některé grafické studio.

Jak si vybarvit značku

Otázka výběru barvy je vždy citlivá. Kolikrát jsme se setkali s tím, že měl každý člověk od klienta jinou oblíbenou barvu a snažil se jí vecpat do loga. A jaká barva se líbí vám? Podobně jako při výběru loga byste se neměli nechat ovlivnit svým vlastním vkusem. Rádi vzpomínáme na moment, když jsme pro Lovebrand vybírali naši starorůžovou. Jednotní jsme určitě nebyli, ale když jsme se o tom bavili s lidmi venku a viděli jejich reakce, volba byla jasná. Takže výběr barev je o pocitech, jen ne o těch vašich.

Čtěte také: Poslání firmy: Všichni by měli vědět, co vás ráno vytáhne z postele

Je také třeba říct, že výběr barvy je opravdu důležitý a stejně tak to není žádná hračka. Významem různých barev se psychologie zabývá už dlouho, pěkně to popisuje stránka Color Psychology na Wikipedii. Barvám se přisuzují různé významy, které jsou ale vždy podmíněny vašimi zkušenostmi anebo třeba kulturou, ze které pocházíte. Každá barva totiž vyvolává nějakou asociaci. Pěkným příkladem je tzv. kolo emocí (v orig. Wheel of emotions), které v roce 1980 vytvořil psycholog Robert Plutchik.


Plutchik přiřadil různým barvám a jejich odstínům konkrétní emoce.

I když na internetu najdete mnoho článků, které popisují, jaké asociace barvy vyvolávají, rozhodně je neberte jako dogma – spíše jako inspiraci. Některé významy barev jsou ale zaběhnuté. Můžete s klidem tvrdit, že určitý odstín zelené může asociovat ekologii nebo přírodu. Možná proto se nám McDonald’s postupně přebarvuje nazeleno. Pokud vyberete tmavě modrou barvu, je vaše volba formální a vhodná třeba pokud máte korporátní klientelu. Černá je barva stylu nebo jednoduchosti, zlatá luxusu, žlutá nebezpečí. Anebo taky ne. Barvu můžete využít jako formální prostředek, jak tento úzus nabourat. Taxíky vždy bývaly žluté – takový Tick Tack ale zvolil bílou barvu. Možná proto, aby se odlišil.

Barvám se přisuzují různé významy. Některé jsou zaběhnuté, ale není dobré brát je jako dogma.
Autor: color-wheel-pro.com

Barvám se přisuzují různé významy. Některé jsou zaběhnuté, ale není dobré brát je jako dogma.

Barvy jsou věda, naštěstí jsou tu nástroje, které vám výběr barvy pro vaši značku usnadní. První z nich je Cymbolism. K otázce barev se staví tak trochu výzkumnicky. Lidé na webu říkají, jaké asociace mají s různými barvami. A vy si pak můžete buď vybrat barvu a uvidíte, které asociace jí lidé přiřadili, nebo si naopak vybrat ideální asociaci (ty už máte nastavené) a uvidíte, které barvy s ní podle respondentů souvisí. U každé kombinace můžete vidět, kolik lidí hlasovalo a můžete si tak udělat názor na to, jakou váhu informace má.

Čtěte také: Alena, 29 let, ráda se opaluje nahá. Víme, jak vám pomůžou persony v podnikání

Když už přibližně víte, jaké by měly být vaše hlavní barvy, můžete postoupit k hledání těch doplňkových. K tomu se hodí další zdarma dostupné nástroje, např. Adobe Color. Ten vám na základě různých přístupů k výběru barev doporučí vhodnou barevnou kombinaci (popis těchto přístupů můžete najít třeba v příručce od UXPin).

Adobe Color vám umožní vybrat vhodné kombinace barev

Adobe Color vám umožní vybrat vhodné kombinace barev

Dalším vhodným nástrojem může být Material Pallete. Stačí si navolit kombinaci dvou barev a ukáže vám, jak by mohl vypadat váš web. Tady můžete testovat, zda k sobě barvy sedí. Vybrané barvy si můžete hned stáhnout.

Stačí vybrat dvě barvy, zkouknout výsledek a můžete stahovat.

Stačí vybrat dvě barvy, zkouknout výsledek a můžete stahovat.

Podle čeho se nakonec rozhodnout? 

V podstatě jsou tři hlavní parametry, které by měl výběr barev splňovat: 

  1. Odpovídá barva tomu, jaká je vaše značka? Pomáhá vyvolávat vhodné asociace? 
  2. Sedí barva k vašemu produktu nebo službě? Nezapomeňte ale, že se můžete i vymezovat. Dřív bylo nepředstavitelné, že by byly kabely od sluchátek jiné než černé. Než přišel Apple s bílými a Beats s červenými. 
  3. Odlišuje vás barva od vaší konkurence?

Ať už se rozhodnete jakkoliv, měli byste se svého rozhodnutí držet. Pokud jste v minulosti pracovali s profíky, pravděpodobně máte grafický manuál. I když bývá často příliš podrobný a odborný, pomáhá udržovat ztvárnění značky stejné, i když s ním pracuje více lidí. Pokud ale grafický manuál nemáte, doporučujeme si ho vytvořit. Měl by obsahovat alespoň základní parametry vašeho značení – logo a jeho použití, barvy, písma a další grafické prvky. Hodně práce vám může ušetřit nástroj Stylifyme.com. Pokud do něj zadáte adresu svého webu, vytáhne vám z něj barvy, písma a další prvky.

skoleni_15_4

Zadáte adresu a rychle získáte přehled o tom, jaké barvy používáte

Zadáte adresu a rychle získáte přehled o tom, jaké barvy používáte

Kdy přichází čas na rebranding? 

Nakonec je vhodné zmínit, kdy je třeba změnit stávající ztvárnění značky. Rozhodně by to nemělo být rozhodnutí z rozmaru. Nezapomeňte, že rebranding může pěkně podráždit vaši firemní pokladnu – změnit totiž musíte všechno. Proto byste měli dobře promyslet, kdy měnit logo nebo barvy. Primárně je to v momentě, když už vaše stávající ztvárnění značky vyvolává jiné asociace než ty ideální. Další situací může být, pokud se vaše firma rozhodne pro jiný byznysový směr – například když se místo výroby klávesnic zaměříte na bezpečnostní technologie. Rozhodně netvrdíme, že není možné udělat drobný facelift loga nebo doladit barvy. Často slýcháváme, že logo už nepůsobí moderně nebo neodpovídá aktuálnímu trendu v grafickém designu. Ano, to se může stát a drobné úpravy jsou na místě. Ztvárnění značky by se tedy mělo měnit hlavně v případech, kdy se mění značka.

Nejdřív nadefinujte značku, pak si nechte udělat logo 

Výběr správného loga nebo barev je klíčovým momentem v procesu tvorby značky a v žádném případě by se neměl uspěchat. Tvorba loga bez zadání je zbytečný a drahý risk. Potkáte grafiky, kteří se pyšní tím, že zadání nečtou, protože omezují jejich kreativitu. Radši se jim vyhněte. I když příprava zadání zabere nějaký čas, pomůže vám sladit se uvnitř firmy i s vybraným grafikem. Nakonec budete mít podklad, který vám poslouží jako argumentace, pokud vám grafik nedodá to, co jste zadali. V rukou vám jinak zbyde tak možná váš subjektivní pocit a ten se dá těžko „reklamovat“. Uvidíte sami, že dobrý grafik precizní zadání ocení.

Uložit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spoluzakladatel a konzultant v Lovebrandu, podnikatel, majitel Bastard.cz a Skippy a přednášející na @stunome.

Honza spoluzaložil Lovebrand, ve kterém se stará o to, aby lidi milovali značky a firmy i prostředí z toho profitovaly. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).