Hlavní navigace

Rychlý návod, jak motivovat sám sebe k dodržování vlastních předsevzetí

4. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Chcete se naučit cizí jazyk? Potřebujete ho k práci? Pracujte s vlastní představivostí. Tady je návod.

Jirka považoval za svůj handicap úroveň své angličtiny. Věděl, že pokud chce dosáhnout postupu ve své kariéře, musí svou angličtinu zlepšit. O to se už mnohokrát pokoušel, nedokázal ale najít sílu. Chtěl začít něčím, co by ho bavilo. Zkoušel se pravidelně dívat na filmy v angličtině. Ale ani k tomu se nedokázal přinutit.

Čtěte také: Jak používat emoční inteligenci pro úspěšný byznys? Inspirujte se příběhem

Jednou z překážek je to, že se do toho Jiří nutil. Jirka říkal, že se na televizi dívá rád, ale když se má dívat na film kvůli angličtině, v hlavě se mu něco přepne, je z toho „práce“ a nechce se mu do toho.


Martin Bednář

Požádal jsem ho, aby si představil, že se dívá na film v angličtině. Zeptal jsem se ho, kde tu představu vidí a jak ta představa vypadá. Jirka odpověděl, že ji vidí asi půl metru před sebou, na černobílém obrázku velkosti asi A3 s černým rámečkem.

Pak jsem Jirku požádal, aby si vybavil činnost, kterou dělá opravdu rád. Jirka zavřel oči a blaženě se usmál. Řekl, že si představuje sám sebe na tenisovém kurtu, v ruce drží raketu a hraje tenis. Obrázek nevidí před sebou, ale všude kolem sebe – prostě je součástí obrázku. Takže Jirka vnímá povinnost jako černobílý obrázek a příjemnou činnost jako představu „reality“ všude kolem něj.

Pokud se chceme k něčemu motivovat, musíme si představit sami sebe jako součást děje. Tak jsem Jirkovi poradil, aby si představoval sám sebe, jak sedí na gauči, v ruce sklenku svého oblíbeného červeného a dívá se na film v angličtině. Film jej baví a vtahuje jej do děje.

Čtěte také: Zvyšte prodej pomocí představivosti. Radíme na konkrétním příkladu

Dnes je Jirka již v angličtině sebejistý a při své práci v Bruselu ji používá denně.

skoleni_15_4

Chcete se motivovat? Představte si sami sebe, jak tuto činnost děláte. Vizualizujte se jako součást děje, takže z vlastního těla uvidíte jen své ruce.

Tento postup může použít každý, kdo se chce motivovat – k cvičení, učení se nebo ke změně životosprávy. Technika je založena na NLP (neuro-lingvistickém programování), což je jedna z účinných metod rozvoje osobnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Úspěšný trenér, kouč a lektor. Více informací na LinkedIN

www.adfonte.cz | www.facebook.com/Upgrade4Biz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).