Hlavní navigace

S digitalizací i investicemi pomohou nové záruční programy. Známe parametry

8. 4. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Evropská komise před pár dny schválila dva záruční programy a s novinkou přišla také Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Program COVID Invest a upravený COVID Plus by mohly odhadem vygenerovat půjčky ve výši až 500 miliard korun. SMART záruku připravila Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO). Program je určen malým a středním podnikatelům a je zaměřený především na projekty týkající se digitální transformace firem. 

COVID Invest

Program s názvem COVID Invest bude sdílet svůj rozpočet s dřívějším programem „COVID III“, který byl schválen Evropskou komisí 15. května 2020. Podle tiskové zprávy Evropské komise je na tyto dva programy vyčleněno přibližně 500 miliard korun (19,3 miliard EUR). Jak jsme psali, COVID III se týká OSVČ a podniků až do 500 zaměstnanců a jedná se o portfoliové ručení vztahující se na provozní úvěry a nově tedy i na investiční úvěry do 50 milionů korun. Záruky v rámci těchto úroků mají být poskytnuty do poloviny roku 2024 nebo do jejich vyčerpání a úvěry se řeší u jednotlivých bank.  

COVID Invest poskytne záruky na nové investiční půjčky malým a středním podnikům a velkým podnikům až s 500 zaměstnanci působícími v různých odvětvích. Mezi výjimky patří finanční sektor, společnosti těžící nebo vyrábějící uhlí, ropu a plyn, firmy vyrábějící a prodávající tabákové výrobky a dále ty působící v oblasti hazardu a sázení. Program poskytne záruky na půjčky zaměřené na likviditu společností, jejichž finanční potřeby se za poslední rok významně zvýšily. 

 Parametry COVID Invest: 

  • Je určený právnickým a fyzickým osobám podnikajícím v ČR s maximálně 500 zaměstnanci 
  • Maximální výše úvěru je až 90 milionů korun 
  • Maximální výše záruky je až do 90 % zaručovaného úvěru 
  • Úvěr se sjednává v komerčních bankách a ručení poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB)

O úvěr v rámci tohoto záručního programu je už nyní možné požádat v několika bankách jako například v Komerční bance, ČSOB nebo České spořitelně. Ta uvádí, že o úvěr je možné požádat i v případě, že již využíváte úvěr na financování provozních potřeb v rámci programu COVID III, a to buď prostřednictvím jejich žádosti o úvěr, nebo kontaktováním bankovního poradce. Podobně ČSOB vysvětluje, že konkrétní typ úvěru, jeho podmínky a parametry s žadatelem projednává banka. 

Evropská komise zjistila, že COVID Invest je v souladu s podmínkami stanovenými v Dočasném rámci pro opatření státní podpory na podporu hospodářství při stávajícím šíření koronavirové nákazy COVID-19. Konkrétně jde o to, že kryje záruky na nové investiční půjčky s omezenou splatností a velikostí, je časově omezený, omezuje riziko podstupované státem až na maximálně 90 %, stanovuje přiměřenou odměnu za záruky a obsahuje záruky k zajištění toho, aby banky nebo jiné finanční instituce účinně směřovaly podporu příjemcům v nouzi. 

SMART Záruka

Pro malé a střední podnikatele připravila Českomoravská záruční a rozvojová banka ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu ČR SMART záruku. Ta by jim měla usnadnit přístup k úvěrům od komerčních bank na digitalizaci. O část „Digitalisation“ byl totiž rozšířen unijní program COSME. Z tohoto programu se využívají prostředky Evropského investičního fondu (EIF) a SMART záruka poběží v rámci stávajícího programu Záruka 2015 až 2023. Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha upřesňuje, že podpora v rámci programu Záruka 2015 až 2023 je částečně financována z navrácených prostředků Operačního programu Podnikání a inovace z let 2007–2013, který spravovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. 

Podporu mohou využít podnikatelé působící na území celé České republiky a napříč jednotlivými obory podnikání, jako je například zpracovatelský průmysl, stavebnictví, maloobchod a velkoobchod, doprava a skladování, ubytování a pohostinství, informační a komunikační činnosti a další služby. Nemusí se jednat pouze přímo o digitalizaci nabízených produktů a služeb nebo reorganizaci infrastruktury či procesů ve firmě, uznatelným nákladem budou také například školení, která zlepší digitální dovednosti zaměstnanců, popisuje v tiskové zprávě Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB. 

skoleni_15_4

Parametry SMART záruky: 

  • Záruka do výše 80 % jistiny zaručovaného úvěru 
  • Maximální výše úvěru 4 miliony korun 
  • Ručení po dobu až šesti let 
  • Podporu mohou využít podnikatelé působící v ČR 
  • Příjem žádostí o SMART záruku bude spuštěn ve čtvrtek 8. dubna 2021 a poběží až do 30. září 2023

Úprava COVID Plus

Evropská komise schválila také úpravu programu COVID Plus. Ten je zaměřený na velké exportní firmy a záruky úvěrů jsou určené na provoz, pracovní kapitál nebo investice. Program byl už dříve prodloužen až do 30. června 2021 a došlo také k dalším změnám. Patří mezi ně prodloužení délky splácení na 6 let, prodloužení lhůty pro řádné a včasné placení závazků dodavatelům z 21 na 30 dní a také snížení stropu pro marže bank. Výše úvěru je stanovena v rozmezí od 5 mil. Kč do 2 mld. Kč, kdy maximální výše úvěru odpovídá 25 % ročního obratu firmy. 

Parametry COVID Plus: 

  • Výše od 5 milionů až do 2 miliard korun (do max. výše 25 % z obratu tržeb)
  • Krytí EGAP je poskytnuto až do výše 80 % úvěru 
  • Délka splácení až 6 let 
  • Úvěr je možné sjednat do 30. června 2021

Úprava se týká rozšíření odvětví, do kterých je nově zahrnut sektor ubytování. Všechny ostatní podmínky zůstávají neměnné. V závěru zprávy je uvedeno, že Evropská komise dospěla k závěru, že program COVID Invest a upravený COVID Plus jsou nezbytné, přiměřené a vhodné k nápravě narušení ekonomiky členského státu v souladu s podmínkami uvedenými v dočasném rámci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).