Hlavní navigace

Názory k článku S jarem se probouzí také farmářský byznys. Dolehne na něj evidence tržeb?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 4. 2015 19:28

    Ajťák (neregistrovaný)

    V poslední době neustále slyšíme že EET se zatím nebude týkat řemeslných živností, drobného prodeje na stáncích a podobně. Na druhou stranu se neustále zdůrazňuje, že ve druhé etapě se EET bude týkat maloobchodu a velkoobchodu. A tady vzniká problém.
    Protože kde je vlastně hranice prodeje v rámci řemeslné, farmářské či jiné živnostenské činnosti a hranicí prodeje v rámci maloobchodu ?
    Velkoobchod je jasný, nakoupím a opětovně to samé zboží prodám jinému za účelem dalšího prodeje. Ovšem maloobchod je činnost, kdy něco prodávám koncovému zákazníkovi. Takže drtivá většina předmětných živností musí mít de-facto živnostenské oprávnění na maloobchod. Téměř všichni živnostníci totiž něco nakupují a opětovně prodávají, byť skrytě v rámci odvedené práce své odborné živnosti !!! Kontrolní orgány o tomto problému pochopitelně vědí a s ohledem na nepřesná znění jednotlivých živnostenských oprávnění a výše uvedený problém, toto zatím přehlížejí.
    Je otázka jak dlouho, a nikdo neví, zda se již nepřipravuje nějaká novela zákona. Tak abychom se v blízké době nedočkali nějakých nemilých překvapení a v konečném důsledku se EET vlastně týkala nás všech.

  • 10. 4. 2015 9:48

    kl (neregistrovaný)

    No, on by se hlavně měl zrušit onen starodávný rakousko-uherský živnostenský zákon, který svým obsahem absolutně nekoresponduje s 21. stoletím, vč. dělení na jakési živnosti, obory živností a nevím, co ještě. Samozřejmě, že některé podnikatelské činnosti je třeba státně regulovat (finanční poradenství, právní služby, výkon lékařských činností, daňové poradenství, manipulace s výbušninami, výroba alkoholu....), ale jejich výčet by mohl být celkem krátký.

    Všechno ostatní je prostě výkon samostatné činnosti, k jejichž regulaci není vůbec žádný důvod. V Anglii také nemají živnostenské listy, ani živnostenský úřad, ani žovnostenský zákon a stát normálně funguje, lidi podnikají a platí daně... Prostě se po zahájení podnikání přihlásí na FÚ a tím mají povinnost splněnou...

  • 14. 4. 2015 13:06

    troll (neregistrovaný)

    je prece nad slunce jasnejsi ze je to pouhy dalsi krok k likvidaci malych podnikatelu
    je to jeden ze syndromu dnesni doby, dnesni spolecnosti, misto aby se resil duvod, resi se nasedek, funguje to tak vsude a prumerny cesky bezmozek tomu veri

  • 17. 4. 2015 11:07

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    a děje se to ve jménu státních parazitů, kteří by na volném trhu měli problémy přežít.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).