Hlavní navigace

Schillerová absurdně odmítá zrušit EET a 45 dnů na vratky DPH. Proberte se už

23. 3. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
[KOMENTÁŘ] Na jedné straně vláda hovoří o podpoře podnikatelů, na straně druhé se zavádění nových nesmyslných povinností neruší, ale jen odkládá o pár měsíců.

Krize, která v současnosti probíhá a především ještě probíhat bude, je přitom „ideální“ dobou se ctí opustit všechny nesmyslné nápady, se kterými ministerstvo přišlo a trvalo na nich navzdory odborné kritice. U Účtenkovky to ministerstvo pochopilo rychle, na posledních dvou vlnách EET a prodloužení lhůty na vratky DPH ale nepochopitelně stále trvá a jen je milostivě navrhuje odložit o pár měsíců.

Čtěte více: Každá koruna se bude hodit. Účtenkovka skončí, oznámila Schillerová

Nezapomínejte na usnadnění restartu

Bohužel už je takřka jisté, že firmy a OSVČ nezasáhnou jen stávající mimořádná opatření, ale tvrdě na ně dopadne i ekonomický pokles, který bude následovat. Nyní podnikatelé především potřebují přímou finanční podporu a odpuštění odvodů a byrokracie. Vláda už schválila zavedení jakéhosi ošetřovného pro OSVČ a firmám bude proplácet mzdy zaměstnanců, kteří museli zůstat doma. Na mimořádném zasedání parlamentu (proběhne 24. března) by se navíc měly odsouhlasit novely, které OSVČ dočasně odpustí zálohy na pojistné. Všechna tato opatření rozhodně pomohou a jde o krok správným směrem.

Až krizový stav pomine (a asi všichni doufáme, že to bude co nejdříve), i další přímá podpora neuškodí, ale mnohem důležitější bude, aby stát neházel podnikatelům klacky pod nohy a nechal je ekonomiku znovu co nejrychleji nastartovat. Není samozřejmě jisté, jak dlouho zotavení potrvá, ale může jít až o roky. V době „zotavování“ a „restartu“ prostě musí mít podnikatelé co nejnižší administrativu a daně, klidně i za cenu zvýšení procenta daňových úniků.

Poslední vlny EET samozřejmě zrušit/odložit jdou

Každý soudný člověk by tak předpokládal, že všechny normy, které ještě nenabyly účinnosti a budou podnikatelům komplikovat život a zvyšovat jim byrokracii a náklady, spadnou na několik let pod stůl či úplně ze stolu zmizí. Jak ale ukazuje v posledních dnech ministerstvo financí, předpoklady se mohou od reality značně lišit. Ministerstvo totiž zcela nepochopitelně trvá na tom, aby odstartovaly poslední dvě vlny EET a aby se prodloužila lhůta na vratky DPH na 45 dnů. A aby toho nebylo málo, hájí to nesmyslnými argumenty.

Začněme posledními dvěma vlnami EET, které mají odstartovat v květnu. Novela již vyšla ve Sbírce minulý rok, ale účinnost paragrafů, které startují evidenci pro řemeslníky, lékaře (ano, i lékaře, které chce ministerstvo, asi jako projev vděku, v dalších měsících nutit pořídit pokladnu), účetní apod. je stanovena až v květnu. Místo toho, aby ministerstvo rychle připravilo jednoduchou novelu, že se EET pro poslední dvě vlny ruší nebo třeba aspoň odkládá na začátek roku 2022 a v rámci legislativní nouze ji během pár dnů prohnalo legislativním procesem, uvedlo, že to prostě nejde.

Případný odklad neumožňuje legislativa, uvedla ministryně financí Alena Schillerová a povýšila přísloví „kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod“ na novou úroveň. Ministryně se totiž ani neobtěžovala hledat důvod, prostě řekla, že to nejde a tečka. Ministerstvo jen milostivě uvedlo, že tři měsíce nebude podnikatele za nedodržení povinností u EET pokutovat.

Jak může ve skutečnosti vypadat „nejde“, ukázala v posledních dnech ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která rychle připravila několik novel, které bude parlament projednávat v úterý. Jde o novelu (oproti odkladu či zrušení EET značně rozsáhlou), která mění ošetřovné, či o novelu, která OSVČ na půl roku odpouští sociální pojištění. Také ministerstvo zdravotnictví rychle připravilo novelu zákona, která má ulevit OSVČ. Dočasně jim odpustí zálohy na pojistné, na rozdíl od sociálního pojištění ale budou muset zdravotní doplatit. Návrhy bude parlament projednávat ve stavu legislativní nouze a měly by nabýt účinnosti během několika příštích dní.

Návrh novely volně k dispozici

Na druhou stranu se dá pochopit, že zrovna paní ministryně financí toho má v poslední době hodně a musí například vítat letadla s dodávkou roušek a respirátorů. Proto se autor tohoto textu rozhodl ministerstvu financí pomoci a návrh na zrušení/odložení EET během pětiminutové prodlevy, než se mu vylouhoval ranní čaj, připravit.

Návrh novely zrušení/odložení EET pro poslední dvě vlny

Návrh na zrušení/odložení posledních vln EET by Podnikatel.cz on Scribd

Nejsem právník, takže pokud byl problém s tím, že ten samý den (1. května 2020) nabude účinnosti jak zavedení EET, tak zrušení/odklad, dá se zrušení/odklad posunout na 2. května 2020. Speciálně pro ministerstvo, kdyby tvrdilo, že to nejde – udělá se to tak, že číslici 1 v datu nahradíte číslicí 2. 

A aby toho nebylo málo, rozhodla se ministryně financí přidat třešničku na dort. Ve včerejších dnech s velkou pompou oznámila, že pozastavuje celé EET, a to po dobu stavu nouze a následujících třech měsíců. Tento krok bude legislativně řešen zvláštním zákonem, který předloží na úterní jednání Poslanecké sněmovny, uvedlo ministerstvo financí v tiskové zprávě a potvrdilo tím své ambice napsat pokračování známé knihy Hlava XXII.

Zatímco zrušit či na delší dobu odložit poslední dvě vlny EET legislativně „nešlo“, jiné věci se najednou legislativně řešit dají. Pozastavení EET pro restaurace a obchody, které nyní musí být zavřené a stejně neevidují, je navíc pomoc, kterou dotčení podnikatelé opravdu nyní ocení.

Poslední vlny EET jsou stejně k ničemu

Trvání na startu posledních vln EET je navíc o to absurdnější, že řada argumentů hovoří pro to, že rozpočtu stejně nic nepřinese. Na nepřiznání tržby totiž u řemeslníků vydělává i zákazník. U posledních vln je navíc omezená možnost kontrolních nákupů, takže to, že dotyčný tržby nepřiznává, nemá úřad ani jak zjistit. Kromě kontrolních nákupů chce finanční správa údajně podnikatele kontrolovat i za pomoci propracovaných analytických nástrojů, které mají na základě porovnání s dalšími obdobnými podnikateli označit podezřelé podnikatele z krácení tržeb. Jenže řemeslníci pracují zpravidla u klientů a může existovat milion důvodů, proč má některý instalatér desetkrát větší tržby oproti svému kolegovi, který má uvedeno stejné místo podnikání.

Čtěte také: Zrušme poslední vlny #EET, u řemeslníků a spol. nemá evidence smysl

A nezapomeňme dodat, že EET se má dotknout i lékařů, u kterých teď potřebujeme, aby svoji pozornost plně zaměřili na jiný problém a ne aby řešili žádosti o autentizační údaje či zvláštní režim evidence. Nechat je jen přemýšlet o tom, že se jich za několik měsíců dotkne EET, je střelba do vlastní hlavy.

Další absurdita je prodloužení lhůt na vratky DPH

Aby toho ale nebylo málo, ministryně financí trvá i na dalším opatření, které nepříjemně dopadne na firmy. Jde o prodloužení vratek DPH z 30 za 45 dnů, které navrhuje v rámci jinak poměrně přínosného balíčku změn. Přestože odborníci, a dokonce i bývalý šéf finanční správy Jiří Žežulka, upozorňují, že k prodloužení lhůty není důvod a že výrazně ublíží cash-flow firem, ministryně jako kolovrátek opakuje nesmyslné argumenty, že je lhůtu nutné prodloužit kvůli novému institut záloh. Ne, paní ministryně, opravdu není. A ačkoli to ministerstvo popírá, důvod prosazování tohoto opatření je nasnadě, jednorázově může rozpočtu přinést až 19 miliard korun.

Novelu minulý týden projednával Senát. Místo toho, aby v rámci podpory podnikatelů sama ministryně apelovala na to, aby byl příslušný návrh vyškrtnut, trvala na jeho prosazení. Ministryně Senátu nabídla jen odklad toho ustanovení, a to na 1. leden 2021, tedy opět jen milostivě o několik měsíců. Senát naštěstí tento nesmysl odmítl a novelu Sněmovně vrátil s pozměňovacími návrhy, přičemž jedním z těchto návrhů je ponechání lhůty na 30 dnech. Ministryně financí má tak šanci svůj absurdní postoj přehodnotit.

Čtěte také: Vratky DPH až za 45 dnů? Argumentace ministerstva je lichá, shodují se odborníci

Brand24

Nerozjíždějme se se zataženou ruční brzdou

Nejparadoxnější na tom vše je, že trvat na výše zmíněných změnách je nesmyslné i z pohledu rozpočtu. Pokud kvůli restrikcím obnoví činnost méně podnikatelů, v konečném důsledku to státu přinese na daních méně, než kolik by přineslo více, i když třeba podvádějících, podnikatelů. Na utahování šroubů bude čas později. Jestliže by Alena Schillerová své vize prosadila, bude restart ekonomiky vypadat jako rozjezd auta se zataženou ruční brzdou.

Jak každopádně ukázal rychlý konec Účtenkovky, když ministerstvo chce, dokáže jednat poměrně promptně. Stávající krize mu navíc dává možnost vycouvat z absurdních návrhů se ctí. Doufejme, že se už probere a šance se chopí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).