Hlavní navigace

Schillerová: Novela zákona o EET slibuje nový typ offline režimu pro nejmenší

7. 3. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Schillerová na jednání Poslanecké sněmovny o změnách v EET prozradila, že chystaná novela počítá s novým způsobem, jak ulehčit evidenci drobným podnikatelům.

Poslanecká sněmovna se dnes zabývala návrhem omezit evidenci tržeb pouze na plátce DPH. S návrhem přichází pět sněmovních stran (ODS, Piráti, SPD, STAN a TOP 09). Návrh se podařilo protlačit prvním čtením ve Sněmovně. Nyní ho posoudí sněmovní výbory.

O negativním postoji vlády a argumentech, proč návrh nepodporuje, Podnikatel.cz informoval v článku Evidence tržeb jen pro plátce DPH? Podle vlády jde o příliš dramatické zúžení

Navrhovatelé změn opět připomněli, že má opatření v podobě EET dopad na drobné podnikatele a nemůže nijak pomoci. Objevili se také názory, že jak předešlá, tak i tato vláda chrání velké podnikatele a firmy, zatímco malé jen hlídá a kontroluje. 

MF se hájí novelou zákona o evidenci tržeb

Podle slov ministryně Aleny Schillerové není změna týkající se omezení EET pouze na plátce DPH na místě. A to vzhledem k tomu, že MF chystá novelu zákona o evidenci tržeb, ve které reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, které zrušilo některého části zákona o EET. Novelu však mělo ministerstvo financí předložit do konce února. 

Máme přípravnou novelu zákona o evidenci tržeb, která je ucelená a reaguje na výhrady Ústavního soudu. Počítáme i s novým typem offline režimu pro ty nejmenší podnikatele, uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Psali jsme: MF chystá novelu zákona o EET. Možných variant u výjimek je hned několik

Novela by mohla obsahovat několik dalších výjimek a variant. Například osvobození od EET pro plátce paušální daně, kteří nedosahují určitého obratu. Další variantou je osvobození od EET do určité úrovně příjmů a poslední, že by podnikatelé do určité úrovně příjmů nepodléhali EET, ale vykazovali tržby jen papírově.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).