Hlavní navigace

Schillerová schvaluje postup berňáku, který chtěl detaily o svatební hostině

26. 9. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Ministryně financí Alena Schillerová opět otevřela kauzu svatební hostiny, kdy chtěl finanční úřad po svatebčanech detaily o hostině, včetně počtu hostů.

Na případ jako první upozornil server Podnikatel.cz a spustil tak další vlnu zájmu o postup úředníků finanční správy.

Podle daňových odborníků, které server Podnikatel.cz oslovil, nemá takové jednání oporu v zákoně. Přesto nyní ministryně financí Alena Schillerová tvrdí, že úředníci postupovali správně.

Úřad měl podle ministryně na takové detaily o svatební hostině právo a svatebčané navíc byli osobami povinnými tyto údaje poskytnout. Reagovala tak na písemnou interpelaci poslance Vojtěch Munzara

Berňák se odkazuje na paragraf zákona, který ale daňoví odborníci vysvětlují jinak

Finanční úřad se prostřednictvím výzvy pro svatebčany odkazoval na § 57 odst. 1 daňového řádu písm. d), dle kterého mají osoby, které získávají jiné údaje nezbytné pro správu daní, povinnost na vyžádání správce údaje poskytnout.

Podle Schillerové se v tomto případě nejednalo o žádný nezákonný exces ze strany finanční správy, protože svatebčané si objednali zajištění svatební hostiny a za tuto službu zaplatili. 

Čtěte také: Postup finanční správy za vedení Martina Janečka vyvolává často otazníky. Již dříve jsme upozornili na případ, kdy berňák vydal zajišťovák, i přesto že firma majetek nevyváděla, ale podle úředníků mohla

Daňoví odborníci mají na to názor jiný. Smyslem tohoto ustanovení je mít možnost získat údaje od podnikatelů a osob, které údaje získávají. Je to sice na první pohled velice široké, ale v kontextu všech ustanovení okolo se tím myslí osoby, u kterých je získávání takových údajů součástí jejich činnosti, komentoval situaci již dříve daňový expert Michal Hanych, vlastník společnosti SimpleTax. 

Mohli jsme je také nechat předvést policií, tvrdí Janeček 

Šéf finanční správy Martin Janeček se od začátku kauzy staví rovněž na stranu svých podřízených. Na výzvě, na kterou museli svatebčané reagovat do 15 dnů, nevidí nic špatného, v praxi jsou totiž i další způsoby, které jsou podle něj méně citlivé: Můžete tam jít na místní šetření a účastnit se hostiny, to by bylo asi velice necitlivé. Můžete pozvat novomanžele ke svědecké výpovědi, v hraničním případě nechat předvést policií, to si myslím, že je extrémně necitlivé, obhajoval postup svého úřadu v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. 

Právě k citlivějšímu přístupu ho vyzvala ministryně financí Alena Schillerové, které musel osobně celou kauzu vysvětlovat. O citlivém přístupu hovoří ministryně i dnes, postup úředníků přesto hájí. 

Případ vyvolal široký zájem veřejnosti už jen z důvodu, že berňák požadoval počet svatebních hostů

Případ svatební hostiny se týká manželů, kteří se loni brali na Přerovsku. Ty zaskočila nestandardní výzva tamního finančního úřadu. Ten totiž po nich chtěl, aby poskytli informace a doložili listiny, které se týkaly jejich svatby. Konkrétně žádal úřad o tyto věci: 

skoleni_15_4

  1. Informace o tom, kde se konala svatební hostina, popřípadě kde byli ubytováni svatební hosté v den konání svatby.
  2. Informace o počtu svatebních hostů na svatební hostině.
  3. Informace o tom, jakým způsobem probíhalo vyúčtování svatební hostiny. Zda byla vystavena faktura, daňový doklad, případně příjmový doklad nebo stvrzenka na převzetí finanční hotovosti, případně doklad o zaplacení. Jak byla svatební hostina placena (hotově, bankovní účet). V případě, že by manželé neměli k dispozici žádné z uvedených dokladů, žádal úřad aspoň o sdělení přibližné částky, kterou hostina stála. 
  4. Informace o tom, zda byla zaplacena záloha na svatební hostinu, popřípadě v jaké výši, k jakému datu, jakým způsobem byla záloha zaplacena. Zda na zálohu byl vystaven doklad, případně příjmový doklad nebo stvrzenka převzetí finanční hotovosti. V případě, že byl doklad vystaven, žádal úřad o jeho doložení. V opačném případě, pokud by neměli doklad, měli aspoň sdělit přibližné datum a částku. 

Tyto vyžadované údaje měli manželé poslat do 15 dnů. 

Poznámka: omlouváme se čtenářům za uzavření diskuze, která přerostla v osobní útoky mezi diskutujícími.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).