Hlavní navigace

Senioři opět přerušují výplatu důchodů kvůli slevě na dani. Co na to právníci?

23. 1. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tisíce důchodců opět chtějí na den přerušit výplatu důchodu a nepřijít o základní slevu na dani. Vyplatí se ale spíše opatrnost a počkat na postoj nové vlády.

Přestože v o něco menším měřítku, opakuje se situace z loňského roku, kdy přes 20 tisíc důchodců požádalo o pozastavení výplaty důchodů. Letos o přerušení výplaty penze zatím požádalo necelých 5 tisíc lidí. Většinou šlo a jde o pozastavení na den nebo několik dní. Tímto krokem se senioři snaží nepřijít o základní slevu na dani, kterou jim zrušila Nečasova vláda.

Finanční správa však před touto fintou varuje a upozorňuje, že se jedná o obcházení zákona a seniorům hrozí pokutou. Co se týče právníků, jednoznačný názor nemají a spíše proto doporučují opatrnost. Důchodci by navíc měli počkat, jak se k celé problematice postaví nová vláda. V koaliční smlouvě se totiž zavázala, že základní slevu na dani pro pracující důchodce obnoví.

Tisíce důchodců opět pozastavily výplatu důchodů na jeden den


Autor: www.isifa.com

Pracující důchodci opět přerušují na den výplatu důchodu.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) opět eviduje tisíce žádostí o zastavení výplaty důchodů, a to v naprosté většině na jeden den, konkrétně 1. ledna 2014. Důvod je nasnadě, je jím snaha nepřijít o základní slevu na poplatníka, kterou vydělávajícím seniorům zrušila Nečasova vláda. ČSSZ zatím přijala 4769 žádostí o pozastavení výplaty důchodů, přičemž v 92 % z nich žadatelé chtějí přerušit důchod na jeden den. Zhruba každá dvacátá žádost obsahuje požadavek na přerušení penze na 2 až 5 dní a 2 % došlých žádostí se týkají zastavení výplaty starobního důchodu na dobu delší.

Pokud senioři přeruší výplatu důchodu jen na jeden nebo několik dnů, nedojde k faktickému zastavení výplaty penze. Místo toho ČSSZ vydá žadatelům rozhodnutí, ve kterém bude uvedeno, že důchod jim za daný den (nebo dny) nepřísluší a vykáže jim přeplatek na vyplaceném důchodu. Tento přeplatek pak musí senioři vrátit. Při průměrné výši starobního důchodu 10 970 Kč (údaj k 31. prosinci 2013) činí důchod na jeden den 354 Kč. Základní sleva na poplatníka je pak v roční výši 24 840 korun.

Čtěte speciál Podnikání v důchodě

Oproti loňskému roku tak zatím požádalo o přerušení výplaty důchodu výrazně méně seniorů. Tehdy ČSSZ registrovala více než 22 tisíc žádostí. Přibližně 1700 důchodců sice vzalo žádost zpět, i tak ale výplatu penze přerušilo přes 20 tisíc seniorů. Stejně jako vloni ČSSZ nijak přerušení důchodu nehodnotí a ani mu nijak nebrání. Přezkoumávat důvody, proč klient o zastavení výplaty důchodu požádal, nebudeme, ani nám to nepřísluší. Žádostem vyhovíme za předpokladu, že splnily nezbytné náležitosti a byly uplatněny včas, uvedl ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun

Zrušení základní slevy pro pracující seniory

Zrušení základní slevy na dani pro pracující důchodce přinesl od roku 2013 daňový balíček Nečasovy vlády, který byl schválen několik dní před koncem roku 2012. Důchodce, který pobírá starobní penzi a zároveň si přivydělává, nemůže uplatnit až do roku 2015 základní slevu na dani, která aktuálně činí 24 840 korun ročně (2070 korun měsíčně).

Stále platí hrozba doměření daně a pokuty

Jak již bylo řečeno výše, za žádostmi o přerušení důchodu stojí snaha nepřijít o základní slevu na poplatníka. Zákon totiž obsahuje v § 35 ba odst. 1 pasáž: daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu. Po schválení tohoto znění se objevil nápad, jak by šlo opatření obejít, a to vzít zákon doslova a jen k 1. lednu důchod nepobírat.

Na tento nápad ale zareagovala Finanční správa ČR, podle které se jedná o zneužití práva. Finanční správa pohrozila, že žadatele, kteří takto pozastaví výplatu důchodu pouze na jeden den a základní slevu uplatní, bude trestat doměřením daně, pokutou a úrokem z prodlení.

Právníci radí opatrnost

Zda je postup seniorů v souladu nebo v protikladu se zákony, se neodvažují rozsoudit ani právníci. Upozorňují, že jen těžko lze predikovat rozhodnutí soudů. Za situace, kdy v roce 2013 je již v platné úpravě, že důchodci nemají nárok na slevu na dani, a důchodce k 1. lednu 2014 přeruší pobírání důchodu, opravdu nelze předpovídat, jak bude Nejvyšší správní soud a Ústavní soud ČR rozhodovat, uvedl serveru Podnikatel.cz Pavel Fekar, advokát kanceláře Baker & McKenzie.

Nejen z tohoto důvodu proto právníci důchodcům doporučují opatrnost a před podobnými fintami spíše varují. Jestliže došlo k takovému přerušení pouze na jeden den a je z takového jednání zřejmé, že se tak stalo pouze z toho důvodu, aby mu byla zachována sleva na dani, považuji takové jednání za zřejmé obcházení zákona, potvrdila Kateřina Navrátilová z advokátní kanceláře FABIAN & PARTNERS.

Čtěte více: Budou moci senioři díky fintě uplatnit slevu na dani? Čtěte, na čem bude záležet

Nová vláda chce slevu pro důchodce obnovit

Na druhou stranu tuto problematiku nakonec důchodci možná nebudou muset řešit. Nově vznikající vláda se totiž v koaliční smlouvě zavázala, že slevu pro pracující důchodce obnoví. Jak a kdy to ale stihne, není jasné. Navíc zůstává otázkou, zda by se to týkalo (a zda je vůbec možné, aby se to týkalo) zdaňovacích období 2013 a 2014. U ústavního soudu navíc leží stížnost, která požaduje navrácení slevy pro pracující důchodce a její zrušení označuje za diskriminační a protiústavní.

Brand24

Čtěte také: Koaliční smlouva podepsána. Koalice zahájí hon na OSVČ, sníží jim paušály

Senioři by proto měli počkat, jak se situace v následujících týdnech vyvine. I když výplatu důchodu v loňském roce přerušili, nemusí nutně základní slevu na poplatníka uplatnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).